mam takie pytanie z gatunku zielonych trolli - Tak pi razy drzwi jaka jest temperatura wylatującej wody z chłodnicy? Tzn. czy żeby nie marnować wody można podłączyć prysznic na wylocie i wykonać w międzyczasie umycie swego styrango browarniczego ciała - lub wlewać ową wodę do wanny i się potem wykąpać?
Chłodnica zanurzeniowa
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie). -
Mam takie pytanko: przymierzam się do tej chłodnicy od roku, ale jakoś ciagle mi sie nie chce - ale jak w końcu ją zrobię, to mam zamiar chlodzić brzeczkę w fermentorze - czy ktoś tak robi? I własciwie dlaczego chłodzicie w garze?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaI własciwie dlaczego chłodzicie w garze?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehouseBo wtedy nie trzeba sterylizować chłodnicy. Wkłąda się ją po prostu do gara pod koniec gotowania i sama się wyparza. Stąd takie rozwiązanie jest korzystniejsze niż chłodzenie w fermentorze.Comment
-
w wersji proponowanej przez Maruśkę, oszczędzamy na ewentualnym wyparzaniu fermentora- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Comment
-
Ja na jeden koniec miedzianej rurki założyłem złączkę zaciskową z małym gwintem (pół cala?) i na to nakręciłem przejściówkę na duży gwint - taki jak ma wąż prysznicowy. Te części kupiłem w markecie budowlanym za około 10 zł. Sprawdza się znakomicie, nic nie cieknie itd.
Chłodnicę wkładam do gotującej się brzeczki, po chwili przekładam do fermentora i przelewam wrzątek. Muszę tylko zdejmować okulary, bo mi natychmiast zaparowują i nie widzę gdzie leję.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaMam takie pytanko: przymierzam się do tej chłodnicy od roku, ale jakoś ciagle mi sie nie chce - ale jak w końcu ją zrobię, to mam zamiar chlodzić brzeczkę w fermentorze - czy ktoś tak robi? I własciwie dlaczego chłodzicie w garze?
Comment
-
Posługiwałem się argumentami słyszanymi wcześniej na korzyść chłodzenia w garze, ale skoro tu jest tak duże lobby chłodzące w fermentorze, to może przemyślę sprawę. W końcu kiedyś muszę sobie sprawić chłodnicę i zastosować którąś ze strategii Zastanawia mnie tylko co robicie z osadami, skoro tak od razu przelewacie brzeczkę? Przecież nie mają czasu opaść.
Edycja: pisałem zanim pojawił się post Anteksa, który jeszcze zwiekszył moje obawy na temat osadów.Last edited by Twilight_Alehouse; 2005-12-02, 18:24.Comment
-
I jeszcze jedno mnie ciekawi. Czy wrzątek w fermentorze nie zepsuje termometru ciekłokrystalicznego?Comment
-
a czemu chcesz zalewać termometr?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTa czemu chcesz zalewać termometr?Comment
Comment