Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
Chłodnica zanurzeniowa
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehouseI jeszcze jedno mnie ciekawi. Czy wrzątek w fermentorze nie zepsuje termometru ciekłokrystalicznego?
Jak na razie nie miałem z tym problemu, ok. 10 warek zacieranych, zawsze zalewałem fermentor wrzącą brzeczkę (ach, te emocje), wskazania termometru ciekłokrystalicznego są nadal podobne do wskazań termometru alkoholowego. Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie aby odklejać termometr
Chyba jednak rozmawiamy o sprawach nieistotnych. Jak widać są dwie szkoły: kaszubska i łowicka. Chyba wszystko jedno Byle nie wodę do kwasu
Comment
-
-
Ja uzywalem kawalka chlodnicy raptem kilka razy. Zawsze jednak chlodzilem brzeczke w garze. Po schlodzeniu "odwirowywalem" osady, i zlewalem do fermentora. Inny sposob chlodzenia do mnie nie przemawiaLast edited by naczelnik; 2005-12-02, 20:11.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemar7 warka w taki sposób w fermentatorze z biowinu i wszystko ok. Czekam po gotowaniu ok 15-20 min i dekantuje z nad osadów do fermentatora.Last edited by anteks; 2005-12-02, 20:18.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Przelewanie gorącej brzeczki, w mniejszym lub większym stopniu, wiąże się z natlenianiem jej w takiej gorącej postaci. A to nie jest wskazane.
Do tego dochodzi kwestia osadów: pozostaną w garnku lub w fermentorze - jak kto woli.
Mając już zimną brzeczkę, odkręcam kranik zamontowany w kociołku warzelnym (do którego od wewnętrznej strony kociołka przykręcony jest filtrator) i brzeczka leci do fermentora z wysokości ok. 1 metra, natleniając ją jednocześnie (co jest wskazane).
Analogicznie można postąpić mając garnek bez kranika, dekantując brzeczkę wężykiem znad osadów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika antekschłodzisz chłodnicą w garnku czy fermentatorze ?
Comment
-
Comment