Chłodnica zanurzeniowa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • banaszek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.02
    • 617

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    czy fermentatory po wlaniu wrzątku nie robią sie miękkie
    Mój jest od wrzątku jest jeszcze twardszy Żartuję. Nie zauważyłem aby się miał zamiar rozpłynąć.


    Comment

    • banaszek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.02
      • 617

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
      I jeszcze jedno mnie ciekawi. Czy wrzątek w fermentorze nie zepsuje termometru ciekłokrystalicznego?
      Mój termometr chyba się nie zepsuł. Cały czas pokazuje tą samą temperaturę

      Jak na razie nie miałem z tym problemu, ok. 10 warek zacieranych, zawsze zalewałem fermentor wrzącą brzeczkę (ach, te emocje), wskazania termometru ciekłokrystalicznego są nadal podobne do wskazań termometru alkoholowego. Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie aby odklejać termometr

      Chyba jednak rozmawiamy o sprawach nieistotnych. Jak widać są dwie szkoły: kaszubska i łowicka. Chyba wszystko jedno Byle nie wodę do kwasu


      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        #48
        fermentator masz z BA czy z Biowinu ?
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • banaszek
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.02
          • 617

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
          fermentator masz z BA czy z Biowinu ?
          BA

          [tutaj są dodatkowe znaki niezbędne do przekroczenia minimalnej liczby znaków w wiadomości, która równa jest 5]


          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10769

            #50
            czy ktoś próbował lać gorącą brzeczkę do fermentatorów z Biowinu ?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • przemar
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.09
              • 74

              #51
              tak

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10769

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemar
                tak
                no i jaki efekt ?
                Last edited by anteks; 2005-12-02, 20:07.
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • naczelnik
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 1884

                  #53
                  Ja uzywalem kawalka chlodnicy raptem kilka razy. Zawsze jednak chlodzilem brzeczke w garze. Po schlodzeniu "odwirowywalem" osady, i zlewalem do fermentora. Inny sposob chlodzenia do mnie nie przemawia
                  Last edited by naczelnik; 2005-12-02, 20:11.
                  Popieram domowe browary!

                  Polakom gratulujemy naczelnika

                  Zamykam browar.
                  Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                  gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                  Comment

                  • przemar
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2005.09
                    • 74

                    #54
                    7 warka w taki sposób w fermentatorze z biowinu i wszystko ok. Czekam po gotowaniu ok 15-20 min i dekantuje z nad osadów do fermentatora.

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10769

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemar
                      7 warka w taki sposób w fermentatorze z biowinu i wszystko ok. Czekam po gotowaniu ok 15-20 min i dekantuje z nad osadów do fermentatora.
                      chłodzisz chłodnicą w garnku czy fermentatorze ?
                      Last edited by anteks; 2005-12-02, 20:18.
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • Wielki_B
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.02
                        • 1968

                        #56
                        Przelewanie gorącej brzeczki, w mniejszym lub większym stopniu, wiąże się z natlenianiem jej w takiej gorącej postaci. A to nie jest wskazane.
                        Do tego dochodzi kwestia osadów: pozostaną w garnku lub w fermentorze - jak kto woli.
                        Mając już zimną brzeczkę, odkręcam kranik zamontowany w kociołku warzelnym (do którego od wewnętrznej strony kociołka przykręcony jest filtrator) i brzeczka leci do fermentora z wysokości ok. 1 metra, natleniając ją jednocześnie (co jest wskazane).
                        Analogicznie można postąpić mając garnek bez kranika, dekantując brzeczkę wężykiem znad osadów.

                        Comment

                        • przemar
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2005.09
                          • 74

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                          chłodzisz chłodnicą w garnku czy fermentatorze ?
                          Jako że jeszcze nie dorobiłem się chłodnicy po dekantacji wstawiam fermentatow do wanny. Jak ją już zrobię to wymysliłem dokładnie tak jak opisał W_B dekantacja znad osadów razem z natlenieniem. Zastanawiałem się tylko czy takie natlenienie wystarczy, czy trzeba potem i tak kilka razy przelewać.

                          Comment

                          • darko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.06
                            • 2078

                            #58
                            Zależy od brzeczki - im większa gęstość tym potrzeba więcej tlenu. Dla piw 12-13 Blg wystarczy natlenianie opisane przez Wielkiego_B.

                            Comment

                            • Wielki_B
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.02
                              • 1968

                              #59
                              Jak masz piwo do tych 13 Blg, to spokojnie wystarczy. Mocniejsze warki jeszcze przelewam.

                              Comment

                              • banaszek
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2005.02
                                • 617

                                #60
                                Jakieś tips&tricks przy nawijaniu? Ja już się spociłem I efekt jest średni


                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X