Chłodnica zanurzeniowa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek
    Jakieś tips&tricks przy nawijaniu? Ja już się spociłem I efekt jest średni
    Siłownia lub lepiej przerwa na zimne piwo.

    Comment

    • cafepiwosz
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2005.09
      • 85

      #62
      W chłodnicy miedzianej najważniejsze jest by była wykonana z miedzi miękkiej. To bardzo ważne przy gięciu, bowiem wtedy nie ma żadnych problemów z pękaniem, sypaniem piachu itp. Rura taka najczęściej jest sprzedawana w zwojach. Jak ktoś kupił prostą rurę miedzianą to znaczy, że nie jest to miedż miękka. I wtedy są wszystkie problemy z gięciem. Zauważyłem także, że chłodnice robicie z małych średnic. Standartem powinna być rura 15mm, czyli typowe, powszechne 1/2''. Wtedy nie macie też problemu z podłączeniem rury do kranu, lutujecie na końcu co wam się podoba !!

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        #63
        1/2" to 12,5 mm
        I nikt z przelewających wrzątek nie wypowiedział się na temat osadów.

        Comment

        • banaszek
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.02
          • 617

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
          Siłownia lub lepiej przerwa na zimne piwo.
          Przerwa na piwo nic nie pomogła. Walka jest nierówna. Ja mam 170 cm a nawijam 1250 cm! Mają przewagę chłopaki...

          Uzupełnienie - kupiłem dzisiaj 25 metrów fi 12 mm. Nawijam tak aby zmieściło się w garze fi 410 mm. Nawijam na wiaderku po... co to jest... po niemiecku napisali... klajster do drewna. Niby nawinąłem połowę, przeprowadzę próbę - puszczam wodę, mierzę czas i temperaturę. Wtedy podejmę decyzję czy robić 3 chłodnice z tego kawałka rury czy tylko 2... Trzymajcie kciuki bo brak mi samozaparcia
          Ostatnia zmiana dokonana przez banaszek; 2005-12-03, 17:36.


          Comment

          • cafepiwosz
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2005.09
            • 85

            #65
            W instalacjach hydraulicznych przyjmuje się, że rura 15mm to 1/2 ''. Jak pójdziesz do hurtowni instalatorskiej i poprosisz rure 1/2'' dadzą 15mm. Matematyczne dzielenie cala na pół, akurat w tym wypadku niewłaściwe. Tak poprostu już jest w hudraulice.

            Comment

            • banaszek
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.02
              • 617

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafepiwosz
              W instalacjach hydraulicznych przyjmuje się, że rura 15mm to 1/2 ''. Jak pójdziesz do hurtowni instalatorskiej i poprosisz rure 1/2'' dadzą 15mm. Matematyczne dzielenie cala na pół, akurat w tym wypadku niewłaściwe. Tak poprostu już jest w hudraulice.
              Ja nie mam żadnych wątpliwości co to przedniotu, który zanabyłem drogą kupna... Ale z tym przelicznikiem, który przytoczyłeś to ciekawa sprawa. Czyli 30 mm to 1 cal hydrauliczny


              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafepiwosz
                ... Standartem powinna być rura 15mm, czyli typowe, powszechne 1/2''. Wtedy nie macie też problemu z podłączeniem rury do kranu, lutujecie na końcu co wam się podoba !!
                Rura (a właściwie to co z niej powstanie) ma służyć wymianie ciepła a nie łatwemu podłączeniu. Rurka o mniejszej średnicy w tym wypadku bardziej się nadaje.

                Comment

                • banaszek
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.02
                  • 617

                  #68
                  Darco112 - możesz przeprowadzić doświadczenie? Powiedz jaką długość ma Twoja rurka. Nawinę tyle samo i zrobimy zawody

                  Bez głupich skojarzeń. Mi co prawda też się skojarzyło z odkurzaczem ale to nie miejsce na takie dyskusje!



                  Comment

                  • banaszek
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.02
                    • 617

                    #69
                    Przypomniało mi się... Jak ktoś powie, że to jest miękka rurka miedziana to mu zepsuję własnoręcznie buzię


                    Comment

                    • darko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 2078

                      #70
                      Jak kupiłeś w hipermarkecie to pewnie jest to miedź twarda . Oprócz tego, że jest twardsza, ma mniejszą przewodność cieplną.
                      Długości swojej rurki nie pamiętam, ale rurka była wyjątkowo krótka .

                      Comment

                      • banaszek
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.02
                        • 617

                        #71
                        Rurka jest dokładnie taka sama jak w sklepie z metalami kolorowymi na Wileńskiej (dzięki za namiary). Pisząc o jej twardości miałem na myśli to, że jednak nie jest tak łatwo ją nawinąć na wiaderko... Zginam to w ręku bez większego problemu ale ładne nawinięcie na wiaderko sprawia mi jednak pewnien problem... Poradzę sobie. Sąsiad ma brata, który trenuje razem z Pudzianowskim


                        Comment

                        • EmilM
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2005.12
                          • 2

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafepiwosz
                          W chłodnicy miedzianej najważniejsze jest by była wykonana z miedzi miękkiej. To bardzo ważne przy gięciu, bowiem wtedy nie ma żadnych problemów z pękaniem, sypaniem piachu itp. Rura taka najczęściej jest sprzedawana w zwojach. Jak ktoś kupił prostą rurę miedzianą to znaczy, że nie jest to miedż miękka. I wtedy są wszystkie problemy z gięciem. Zauważyłem także, że chłodnice robicie z małych średnic. Standartem powinna być rura 15mm, czyli typowe, powszechne 1/2''. Wtedy nie macie też problemu z podłączeniem rury do kranu, lutujecie na końcu co wam się podoba !!

                          Pisze na tym forum pierwszy raz - chociaż czytam wasze posty już od 2 miesięcy. Jeżeli moge coś doradzić w sprawie miedzi, bo nie wszędzie można kupic rury z miedzi miekkiej.Miedż jakakolwiek by nie była należało by ,,odpuścić" tzn nagrzać nawet nad kuchenką gazową maksymalnie i szybko schłodzić w zimnej wodzie. Można po kawałku to robić. Napełnianie piaskiem i wyginanie - może troche kłopotliwe, ale daje najlepsze efekty.Zawsze będzie pewność,że rura się nie spłaszczy przy gięciu. Jeżeli ktoś nie ma możliwości przylutowania końcówek, proponuje końce rury rozklepać na kielich. Wtedy gdy założymy węża na taka końcówke i zaciśniemy nawet drutem - wąż nam się nie ześliżnie z rury.

                          Comment

                          • Greg
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2003.11
                            • 72

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafepiwosz
                            W instalacjach hydraulicznych przyjmuje się, że rura 15mm to 1/2 ''. Jak pójdziesz do hurtowni instalatorskiej i poprosisz rure 1/2'' dadzą 15mm. Matematyczne dzielenie cala na pół, akurat w tym wypadku niewłaściwe. Tak poprostu już jest w hudraulice.
                            Tak to już jest w hydraulice, że podaje się średnicę wewnętrzną rury/zaworu, stąd 15mm średnicy zewnętrznej to 1/2" śr. wewnętrznej, po prostu...

                            miłego,
                            Greg

                            Comment

                            • cafepiwosz
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2005.09
                              • 85

                              #74
                              Ot i cała tajemnica rury 1/2''.

                              Comment

                              • cafepiwosz
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2005.09
                                • 85

                                #75
                                Ja jeszcze w kwesti wykonania. Bardzo łatwo nawija się miedż - nawet grube średnice rurki Cu- na dużą, ciężką, czyli stabilną butlę nurkową. Bez żadnego podgrzewania itp. zrobiłem dwa ładne węże. Butle nurkowe mają różne średnice w zależności od pojemności - do kegów 50 litrowych idealnie nadaje się butla 18 litrowa owinięta kocykiem, lub ręcznikiem dla niezniszczenia lakieru butlowego. Dla mniejszych pojemności np. garnków 20 litrowych myślę, że super będzie butla 15 litrów. Sprzęt taki możecie pożyczyć od znajomego nura - myślę, że nie będzie problemu, bowiem ten element ekwipunku podwodnego jest najczęściej bardzo poobijany i nie ma problemu z zarysowaniem, czy uszkodzeniem sprzętu. Ja pożyczyłem nową butlę 18 litrów ze znajomego sklepu ( stąd ta ostrożność i kocyki), bo w swoim ekwipunku mam inne pojemności 2*10 l.
                                Attached Files

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • derfin
                                  podpięcie chłodnicy pod kran
                                  derfin
                                  Witam
                                  Mam obecnie problem z podłączeniem chłodnicy z nierdzewki karbowanej pod kran taki jak widać na obrazku. Jak to zrobić, żeby nie ciekła woda ani z kranu ani z przyłącza na rurce? I oczywiście był między nimi jakiś wąż. W tej chwili na rurce jest stare rozwiązanie, z którego...
                                  2020-01-23, 19:31
                                • heckler
                                  Czechy, Loučky, Loučky 1, Pivovar Fousek
                                  heckler
                                  U podnóża Železných hor leży malutka wioska Loučky. W lecie 2022 roku Jakub i Klára własnie tam otwierają malutki, rodzinny browarek.

                                  Od głównej ulicy do browaru jest około 200 metrów. Mały domek ze sporym, zielonym ogrodem w strugach deszczu wyglądał bajkowo. Na...
                                  2023-06-14, 10:38
                                • Szaikan
                                  Fermentor zaciągnął wodę z rurki
                                  Szaikan
                                  Witam, mam taki problem otóż ważyłem moje pierwsze piwo z brewkitu i przy przenoszeniu fermentor zaciągnął wodę z rurki, byka tam z 20 min, czy coś może się złego stać?
                                  2017-11-28, 17:18
                                • aandy
                                  Automatyczny browar domowy
                                  aandy
                                  Witam,

                                  to mój pierwszy post na forum ale do tej pory bardzo intensywnie przeczytywałem się przez wiele wątków.
                                  Jestem bardzo początkującym piwowarem domowym, do tej pory uwarzyłem jakieś 8 warek.

                                  Razem z bratem wpadliśmy na pomysł wykonania w pełni zautomatyzowanego...
                                  2014-06-30, 21:27
                                • ART
                                  Zaniemyśl, Średzka 1, Kolorowe Tarasy
                                  ART
                                  Jest tu kawiarnia i restauracja. Kuchnia smaczna, obsługa przyjazna i pomocna. Ugoszczeni zostaliśmy po królewsku. Miejsc od groma.

                                  Skupmy się jednak na piwie: Jest tu Miłosław z kija za 13 zł. Z potężnym diacetylem pasuje do obficie maślanych (bardzo smacznych!) posiłków...
                                  2024-10-19, 21:08
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...