Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek
Chłodnica zanurzeniowa
Collapse
X
-
W chłodnicy miedzianej najważniejsze jest by była wykonana z miedzi miękkiej. To bardzo ważne przy gięciu, bowiem wtedy nie ma żadnych problemów z pękaniem, sypaniem piachu itp. Rura taka najczęściej jest sprzedawana w zwojach. Jak ktoś kupił prostą rurę miedzianą to znaczy, że nie jest to miedż miękka. I wtedy są wszystkie problemy z gięciem. Zauważyłem także, że chłodnice robicie z małych średnic. Standartem powinna być rura 15mm, czyli typowe, powszechne 1/2''. Wtedy nie macie też problemu z podłączeniem rury do kranu, lutujecie na końcu co wam się podoba !!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Siłownia lub lepiej przerwa na zimne piwo.
Uzupełnienie - kupiłem dzisiaj 25 metrów fi 12 mm. Nawijam tak aby zmieściło się w garze fi 410 mm. Nawijam na wiaderku po... co to jest... po niemiecku napisali... klajster do drewna. Niby nawinąłem połowę, przeprowadzę próbę - puszczam wodę, mierzę czas i temperaturę. Wtedy podejmę decyzję czy robić 3 chłodnice z tego kawałka rury czy tylko 2... Trzymajcie kciuki bo brak mi samozaparciaLast edited by banaszek; 2005-12-03, 17:36.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafepiwoszW instalacjach hydraulicznych przyjmuje się, że rura 15mm to 1/2 ''. Jak pójdziesz do hurtowni instalatorskiej i poprosisz rure 1/2'' dadzą 15mm. Matematyczne dzielenie cala na pół, akurat w tym wypadku niewłaściwe. Tak poprostu już jest w hudraulice.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafepiwosz... Standartem powinna być rura 15mm, czyli typowe, powszechne 1/2''. Wtedy nie macie też problemu z podłączeniem rury do kranu, lutujecie na końcu co wam się podoba !!
Comment
-
-
Rurka jest dokładnie taka sama jak w sklepie z metalami kolorowymi na Wileńskiej (dzięki za namiary). Pisząc o jej twardości miałem na myśli to, że jednak nie jest tak łatwo ją nawinąć na wiaderko... Zginam to w ręku bez większego problemu ale ładne nawinięcie na wiaderko sprawia mi jednak pewnien problem... Poradzę sobie. Sąsiad ma brata, który trenuje razem z Pudzianowskim
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafepiwoszW chłodnicy miedzianej najważniejsze jest by była wykonana z miedzi miękkiej. To bardzo ważne przy gięciu, bowiem wtedy nie ma żadnych problemów z pękaniem, sypaniem piachu itp. Rura taka najczęściej jest sprzedawana w zwojach. Jak ktoś kupił prostą rurę miedzianą to znaczy, że nie jest to miedż miękka. I wtedy są wszystkie problemy z gięciem. Zauważyłem także, że chłodnice robicie z małych średnic. Standartem powinna być rura 15mm, czyli typowe, powszechne 1/2''. Wtedy nie macie też problemu z podłączeniem rury do kranu, lutujecie na końcu co wam się podoba !!
Pisze na tym forum pierwszy raz - chociaż czytam wasze posty już od 2 miesięcy. Jeżeli moge coś doradzić w sprawie miedzi, bo nie wszędzie można kupic rury z miedzi miekkiej.Miedż jakakolwiek by nie była należało by ,,odpuścić" tzn nagrzać nawet nad kuchenką gazową maksymalnie i szybko schłodzić w zimnej wodzie. Można po kawałku to robić. Napełnianie piaskiem i wyginanie - może troche kłopotliwe, ale daje najlepsze efekty.Zawsze będzie pewność,że rura się nie spłaszczy przy gięciu. Jeżeli ktoś nie ma możliwości przylutowania końcówek, proponuje końce rury rozklepać na kielich. Wtedy gdy założymy węża na taka końcówke i zaciśniemy nawet drutem - wąż nam się nie ześliżnie z rury.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafepiwoszW instalacjach hydraulicznych przyjmuje się, że rura 15mm to 1/2 ''. Jak pójdziesz do hurtowni instalatorskiej i poprosisz rure 1/2'' dadzą 15mm. Matematyczne dzielenie cala na pół, akurat w tym wypadku niewłaściwe. Tak poprostu już jest w hudraulice.
miłego,
Greg
Comment
-
-
Ja jeszcze w kwesti wykonania. Bardzo łatwo nawija się miedż - nawet grube średnice rurki Cu- na dużą, ciężką, czyli stabilną butlę nurkową. Bez żadnego podgrzewania itp. zrobiłem dwa ładne węże. Butle nurkowe mają różne średnice w zależności od pojemności - do kegów 50 litrowych idealnie nadaje się butla 18 litrowa owinięta kocykiem, lub ręcznikiem dla niezniszczenia lakieru butlowego. Dla mniejszych pojemności np. garnków 20 litrowych myślę, że super będzie butla 15 litrów. Sprzęt taki możecie pożyczyć od znajomego nura - myślę, że nie będzie problemu, bowiem ten element ekwipunku podwodnego jest najczęściej bardzo poobijany i nie ma problemu z zarysowaniem, czy uszkodzeniem sprzętu. Ja pożyczyłem nową butlę 18 litrów ze znajomego sklepu ( stąd ta ostrożność i kocyki), bo w swoim ekwipunku mam inne pojemności 2*10 l.
Comment
-
Comment