Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafepiwosz
Chłodnica Cu 12m średnica zew. 15mm.
Osiągi:
Keg 30 litrów gotującej się brzeczki schładza w 20 min do temp 17 C na górne fermentacje i ok.24-25 min do 12 C na dolne.
I tyle.
Co do szybkości chłodzenia mój sprzęt potrzebuje 25-30 minut na doprowadzenie brzeczki do 22*C, z drugiej strony nie ma co wymagać jak woda "zimna" ma 18*C no i chłodziłem 42 litry.
Co prawda mam chłodnicę fi 10 - 8 metrów , ale zużycie wody spadło 3 krotnie.
Zrobiłem kiedyś próbę i zbierałem wodę z chłodzenia w wannie, poziom niewiarygodnie niski a brzeczka zimna.
No i gorącą wodą z chłodnicy świetnie sie myje sprzęty. Ja na przykład, w pierwszych chwilach, myję w niej oczekujący fermentor, potem odkażam go przez 5 min. Jodoforem, a potem wodą z chłodnicy także płukam go.
Przy okazji myję jeszcze wiele innych rzeczy w kuchni...
Jestem na etapie wykonania chłodnicy.
W sklepie firmowym Hutmenu we Wrocławiu rurka miedziana o śr. 10mm kosztuje 13-14 zł/mb a o śr. 12 mm 14-15 zł/mb. Grubość ścianki rurki to 1mm. (ceny około bo sprzedaż jest na kg.)
W firmie UNIDEZ węzownica z 10mb cienkościennej rurki z nierdzewki kosztuje około 100zł.
W firmie UNIDEZ węzownica z 10mb cienkościennej rurki z nierdzewki kosztuje około 100zł.
Poradźcie co wybrać?
Ja mam podobną i jestem bardzo zadowolony. Poproś to może przy okazji wlutują na wlocie gwint 1/2 cala i będziesz mógł łatwo podpiąć się pod wąż prysznicowy.
Ja mam podobną i jestem bardzo zadowolony. Poproś to może przy okazji wlutują na wlocie gwint 1/2 cala i będziesz mógł łatwo podpiąć się pod wąż prysznicowy.
Telefonowałem tam i okazało się, że cene skalkulowali dla 7mb rurki. Dołożenie 3 mb to bedzie jeszcze ze 20 zł a dodanie końcówek z gwintem kolejne 10zł.
To sie przestaje opłacać.
Może faktycznie lepsza bedzie miedź i wykonanie własne?
Bierz miedź, zwłaszcza jak możesz u siebie kupić. Chłodnicę nawiniesz na garnku. Warto też dokupić końcówkę (rurka miedziana - wąż prysznicowy) - kilka złotych, a sprawne i wygodne.
Ja brzeczki chłodzę wstawiając gar do wanny i podpinam chłodnicę pod wąż prysznica.
Bierz miedź, zwłaszcza jak możesz u siebie kupić. Chłodnicę nawiniesz na garnku. Warto też dokupić końcówkę (rurka miedziana - wąż prysznicowy) - kilka złotych, a sprawne i wygodne.
Ja brzeczki chłodzę wstawiając gar do wanny i podpinam chłodnicę pod wąż prysznica.
czy woda pozostała w zwojach chłodnicy - nie będzie negatywnie wpływać na miedź?
zauważyłem w swojej stalowej, że woda swobodnie z niej nie wypływa i trzeba się nieco nagimnastykować żeby wiekszość wypłynęło...
Miedz raczej nie, miedz ma tą właściwość, że nie osadza się kamień.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Miedz raczej nie, miedz ma tą właściwość, że nie osadza się kamień.
To nie jest raczej właściwość miedzi, tylko technologii w której obecnie wykonuje się rurki. Są one od środka grafitowane, zarówno te niemieckie jak i polskie z Hutmen-u. Powoduje to drastyczne ograniczenie osadzania się kamienia oraz uodparnia rurkę na korozję związaną z kwasowością wody. Zwróćcie uwagę, że w starych instajacjach miedzianych woda pozostawia na urządzeniach sanitarnych zielony nalot ( tlenek miedzi). W nowych instalacjach ten problem nie występuje. Wiem, bo mam
Witam
Mam obecnie problem z podłączeniem chłodnicy z nierdzewki karbowanej pod kran taki jak widać na obrazku. Jak to zrobić, żeby nie ciekła woda ani z kranu ani z przyłącza na rurce? I oczywiście był między nimi jakiś wąż. W tej chwili na rurce jest stare rozwiązanie, z którego...
Witam, mam taki problem otóż ważyłem moje pierwsze piwo z brewkitu i przy przenoszeniu fermentor zaciągnął wodę z rurki, byka tam z 20 min, czy coś może się złego stać?
to mój pierwszy post na forum ale do tej pory bardzo intensywnie przeczytywałem się przez wiele wątków.
Jestem bardzo początkującym piwowarem domowym, do tej pory uwarzyłem jakieś 8 warek.
Razem z bratem wpadliśmy na pomysł wykonania w pełni zautomatyzowanego...
Comment