Chłodnica zanurzeniowa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    czy woda pozostała w zwojach chłodnicy - nie będzie negatywnie wpływać na miedź?

    zauważyłem w swojej stalowej, że woda swobodnie z niej nie wypływa i trzeba się nieco nagimnastykować żeby wiekszość wypłynęło...
    Używam miedzianej chłodnicy od kilkudziesięciu warek, ale nigdy mi nie przyszło do głowy martwic się pozostającą w jej wnętrzu wodą; bo to nie ma znaczenia (i tak nie skoroduje).
    Natomiast z zewnątrz, co kilka warek, traktuję ją kąpielą w roztworze sody kaustycznej (na rurkach pojawia się ciemny nalot, który po "kąpieli" odpada).
    Jeśli chodzi o wydajność, to polecam miedź. A jeśli miałbym stosować chłodnice stalowe, to tylko o jak najmniejszej grubości ścianek.

    Comment

    • huanghua
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.10
      • 1910

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
      Oczywiście, że brać miedź. hłodnica powinna miec jak najlepszą przewodność cieplną, więc nie wiem, jak można doradzać stal.
      A dlaczego to tak oczywiste?
      Przy takich gabarytach chłodnic różnica w wymianie cieplnej bedzie niezauważalna, na granicy dokłaności pomiaru. Różnica może wynikać conajwyżej z rozwiązań technicznych, ilości zwojów, grubości ścianki wymiennika ciepła, prędkości przepływu medium chłodzącego, gradientu temperatur, wsp. lepkości, itp.
      Gdyby różnica wymianie ciepła była tak wielka, to nikt nie budowałby chłodnic ze stali.
      Skoro można kupić urządznie gotowe w cenie niższej to po co kombinować?
      Last edited by huanghua; 2006-08-29, 07:05.
      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

      Comment

      • Qboland
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2006.04
        • 242

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
        Gdyby różnica wymianie ciepła była tak wielka, to nikt nie budowałby chłodnic ze stali.
        Skoro można kupić urządznie gotowe w cenie niższej to po co kombinować?
        Z miedzi możesz zrobić sam a jest to niebagatelna sprawa. Jak włożysz wysiłek w stworzenie czegoś to lepiej smakuje przykład piwo. Miedź jest szlachetniejsza od stali, lepiej przewodzi i ciepło i prąd i jest ładniejsza.

        Comment

        • huanghua
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.10
          • 1910

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Qboland
          Miedź (...) jest ładniejsza.
          Oczywiście. Szczególnie zaśniedziała ... jak dach kaplicy cmentarnej
          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            Ciało Przewodność cieplna przy 18oC cal/cm.sek.st
            Stal 0,11 - 0,12
            Aluminium 0,50 - 0,53
            Miedź 0,918

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
              A dlaczego to tak oczywiste?
              Jeszcze z innej strony:

              Substancja W/m*K

              Stal (różne gatunki) 35-90
              Żelazo (b. czyste) 80,3
              Żelazo, stal(700°C) 30
              Glin 237
              Miedź 401

              Dla stali nierdzewnej (FeCr18Ni8) nie było podanej wartości, ale:

              Żelazo (b. czyste) 80,3
              Nikiel 90,8
              Chrom 93,8

              Na pewnej stronie umieszczona była informacja, że stal nierdzewna przewodzi ciepło 8x gorzej od aluminium.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
              Różnica może wynikać conajwyżej z rozwiązań technicznych, ilości zwojów, grubości ścianki wymiennika ciepła, prędkości przepływu medium chłodzącego, gradientu temperatur, wsp. lepkości, itp.
              Ale te parametry będa dla obu chłodnic takie same, jeśli będa różne, to porównywanie nie ma sensu.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
              Skoro można kupić urządznie gotowe w cenie niższej to po co kombinować?
              Gdzie?

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
              Gdyby różnica wymianie ciepła była tak wielka, to nikt nie budowałby chłodnic ze stali.
              A gdyby azbest był rakotwórczy, to nikt by nie robił pierwszych filtrów do papierosów a azbestu.

              Comment

              • Qboland
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2006.04
                • 242

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                Oczywiście. Szczególnie zaśniedziała ... jak dach kaplicy cmentarnej
                Jasne, ale ja jestem starym hipisem i heavy metalem to moje klimaty

                Comment

                • huanghua
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.10
                  • 1910

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                  Gdzie?
                  Cytując forumowiacza to w firmie na literę "U", co jest ceną niższą niż tu. Dlaczego więc miałby jej nie brać?
                  -----------------------------------------------------------------------------------
                  Żeby nie było zbyt różowo, oto krótki cytat:
                  "Copper (Cu2+, at. wt. 63.5) presented problems in brewing when vessels and pipework
                  were made of copper but since these have come to be made of stainless steel there have
                  been fewer problems with dissolved copper in breweries. Copper ions are toxic and
                  mutagenic to yeasts, which accumulate them and develop `yeast weakness'. Another
                  source of copper ions was the older, copper-based fungicides applied to hops. Copper
                  ions are oxidation/reduction catalysts and their presence favours flavour instability and
                  haze formation in beer. Brewing liquor should contain <0.1 mg copper/litre."

                  Źródło: "Brewing, Science and practice" Dennis E. Briggs, Chris A. Boulton, Peter A. Brookes and Roger Stevens
                  W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                  Comment

                  • darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

                    To, że miedź wpływa na piwo wiadomo od dawna. Tylko jak się ma to co napisałeś do piwowarstwa domowego?

                    Comment

                    • huanghua
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.10
                      • 1910

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                      To, że miedź wpływa na piwo wiadomo od dawna. Tylko jak się ma to co napisałeś do piwowarstwa domowego?
                      ... a ma się tak jak wir w wannie do siły Coriolisa. Dopóki nie znajdziesz dowodu na zależność nie śmiej wątpić w tę zależność
                      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                      Comment

                      • darko
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.06
                        • 2078

                        Z Twojego cytatu wynika, że związki miedzi osłabiają aktywność drożdży. Podejrzewam, że stwierdzic to można tylko dokładnymi badaniami laboratoryjnymi, czyli dla piowarstwa nie ma to żadnego znaczenia.

                        Żeby w coś nie wątpić, potrzebuję faktów.

                        Comment

                        • huanghua
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.10
                          • 1910

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                          Żeby w coś nie wątpić, potrzebuję faktów.
                          Noooooo , jeśli naukowcy z Cambridge nie są w stanie Ci zapewnić faktów, to może faktycznie nie powinienem się już udzieleć w tym temacie.

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                          Podejrzewam, że stwierdzic to można tylko dokładnymi badaniami laboratoryjnymi, czyli dla piowarstwa nie ma to żadnego znaczenia.
                          Widzisz, czyli jak w przypadku miedź versus stal w piwowarstwie domowym.
                          Różnice zauważalne przy pomiarach laboratoryjnych a "dla piwowara nie ma to żadnego znaczenia".
                          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                          Comment

                          • darko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.06
                            • 2078

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                            Noooooo , jeśli naukowcy z Cambridge nie są w stanie Ci zapewnić faktów, to może faktycznie nie powinienem się już udzieleć w tym temacie.
                            Czy naukowcy z Cambridge zajmowali się piwowarstwem domowym? Nie sądzę.


                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                            Widzisz, czyli jak w przypadku miedź versus stal w piwowarstwie domowym.
                            Różnice zauważalne przy pomiarach laboratoryjnych a "dla piwowara nie ma to żadnego znaczenia".
                            O co Ci chodzi? Pisz trochę jaśniej.
                            Ja twierdziłem i twierdzę, że materiał, z którego zbudowana jest chłodnica jest bez znaczenia dla drożdży w piwowarstwie domowym. Ma natomiast znaczenie jeśli chodzi o szybkość chłodzenia brzeczki.

                            Comment

                            • Shlangbaum
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2005.03
                              • 5828

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                              Z Twojego cytatu wynika, że związki miedzi osłabiają aktywność drożdży. Podejrzewam, że stwierdzic to można tylko dokładnymi badaniami laboratoryjnymi, czyli dla piowarstwa nie ma to żadnego znaczenia.
                              Odsyłam do posta #11.

                              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                              Comment

                              • Marcin_wc
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.09
                                • 2115

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                                I po co odsyłasz? Nie widzisz różnicy między dwutygodniową fermentacją, a godzinnym chłodzeniem?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X