[zrób to sam] suszarka do butelek

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • naczelnik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 1884

Zamieszczam tutaj to, o co poprosił Crizz w innym wątku.Tak dla porządku

Odnośnie suszarki-nie używam jej zawsze, ale tylko wtedy, gdy mam do wymycia butelki, a nie mam możliwości wyprażenia ich bezpośrednio po szorowaniu. Zresztą od pewnego czasu wygrzewam tylko te butelki, które otrzymuję od znajomych, czyli po prostu takie, które wchodzą do obiegu pierwszy raz.
    Sama suszarka natomiast służy mi jak należy.Dalej jest niepolakierowana i dalej nie dopracowana tak, jak powinna być.

Bardziej nadgorliwym proponowałbym polakierować przynajmniej same kołki, na których umieszczamy butelki do góry dnem.Lakierowanie całości nie ma wg mnie sensu-to co skapuje z butelek to naprawdę apteczne ilości wody, które przez dłuższy czas nie są w stanie zaszkodzić "działaniu" suszarki.Lakierowanie może posłużyć tylko temu, by całość lepiej wyglądała.Jestem jednak zdania, że to ma być praktyczne a nie ładne, reprezentacyjne.Oczywiście możemy połączyć te dwie rzeczy...
    Popieram domowe browary!

Polakom gratulujemy naczelnika

Zamykam browar.
    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

Comment

• yendras
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.12
      • 2052

Może przy okazji rozmów o suszeniu butelek ktoś z forumowiczów przyzna się do użytkowania poniższego eksponatu. Oryginał zaginął

Jedyna replika znajduje się w prywatnej kolekcji. Może ktoś pokusi się o wykonanie własnej kopii ?

Marcel Duchamp
      Readymade: Suszarka do butelek (1914/64)
      galwanizowana stal; 59x37 cm
      Attached Files

Comment

• brloin
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2002.10
        • 534

tak się składa, że dzień w dzień przesiaduję w starym laboratorium i sporo cudów tu już znalazłem, a między innymi szuszarkę na szkło laboratoryjne, jakimś dziwnym trafem idealnie podobną do tego, co "wymyślił" Naczelnik. nie jest już używana i bardzo zniszczona, ale sobie wisi.
        co do tego czy drewno powinno być polakierowane - nie ma potrzeby - jak słusznie zauważył Naczelnik - ilości wody jakie się pojawiają na suszarce są za małe żeby jej zaszkodzić - no chyba, że ktoś korzysta non-stop ja mam w domu suszarkę do naczyń made by ikea - również nie lakierowaną i nie ma problemu. fakt, że niezbyt często myję naczynia ale to już inna sprawa... poza tym, żeby nie było wątpliwości, rozmawiałem na ten temat ze znajomym mikrobiologiem; biorąc rzecz w skrócie, rozbawiłem go problemem - nie ma zagrozenia jeśli suszarka stoi w niewilgotnym pomieszczeniu, np. kuchnia i nie jest zbyt często używana. i tyle.
        a na koniec dodam, że sam nie korzystam z tego urządzenia, bo robię wszystko naraz czyli zaraz po umyciu wkładam butle do piekarnika a potem folia i sobie stoją.
        pozdrav
        brloin; od Szczecina do Wrocławia

Comment

• DanielJakubowski
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.12
          • 791

Myjąc i dezynfekując dzisiejszego dnia 120 butelek (plecy mi wysiadają...), znalazłem świetny sposób na suszenie butelek. Nie wiem czy ktoś już o tym pisał, przynajmniej ja nie zauważyłem. Od dziś moją suszarką jest odwrócona skrzyneczka na piwo. Jak wsadzać butelki chyba nie trzeba tłumaczyć
          Pozdrawiam
          dj

Comment

• annura
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.05
            • 22

Witam,

a czy ktoś praktykuje mycie butelek w taki sposób (lub podobne):
            - po każdym wypiciu piwa wstępnie przepłukuje butelkę czystą wodą (butelka jest czysta)
            - przed samym rozlewem butelki tylko zalać wrzątkiem (np. w 1/3 wysokości butelki)
            - suszenie tradycyjne szyjką do dołu (np. autora pomysłu j/w w odwróconej skrzynce - pomysł świetny)
            - rozlew

Czyli bez chemii i innych cudów.
            Robi ktoś tak bez efektów zakażenia?

Pozdrawiam

Comment

• ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23928

Robię tak bez punktu nr 3 i z niewielką ilością wody w punkcie 2 i zakażeń do tej pory nie było.

Istotna jest natomiast kontrola wzrokowa po takim płukaniu czy w butlach mimo wszystko nie było jakiś wykwitów pleśniowych w jakiejś przeoczonej butelce. Jakiś 0,5% źle wstępnie wypłukanych się zdarza
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• annura
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.05
                • 22

Super! Od tej pory tylko wrzątek ;]

A ryzykował ktoś z fermentatorami w podobny sposób bez chemii?

Comment

• ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23928

A tego zdecydowanie NIE polecam.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

Tak sobie czytam ten wątek z pieczeniem butelek i stwierdziłem, że leń jestem (ale patentowany bo wszystko działa ). Butelki myje po wypiciu piwa, przed rozlewem płuczę wodą i do mokrych idzie młode piwo. Nowe flaszki wprowadzane do obiegu szoruje do czysta i odkażam parą wodną na pomocą zmodyfikowanego gwizdka do tradycyjnego czajnika.

Comment

• leona
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.07
                      • 5853

Nie taki leń, w końcu gwizdek musiałeś zmodyfikować

Comment

• mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                        Nie taki leń, w końcu gwizdek musiałeś zmodyfikować
                        O dziękuję za słowa uznania podbudowany się czuję
                        Attached Files

Comment

• Lusterko87
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2011.10
                          • 36

ja polecam patent podobny do pierwszego postu, ale zamiast kołków śruby min 90mm i wężyk igelitowy bądź silikonowy lub inny i nakładacie je na śruby - możliwość mycia i dezynfekcji. Moja konstrukcja oparta na fotach umieszczonych na innym forum które pochodziło chyba z UK te zdjęcia to moja robota : https://picasaweb.google.com/ajerkuc...telekSamorobka

Comment

• Undeath
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2011.08
                            • 113

Pod koniec tygodnia wrócę do domu i zrobię fotkę swojej suszarki zrobionej z zaimpregnowanej przed wodą sklejką i kilku kołków! Co do mycia ja płucze po wypiciu piwa, a potem przed rozlaniem wrzucam butelki do wanny gotuje 5 l wody i zalewam z płynem do naczyń, następnie płukanko z resztek płynu (40 butelek zajmuje mi 15 minut) jak dotąd nie miałem zakażenia ani jednego piwka. Tak jak Art pisał przyglądam się czy nie ma pleśni, jeżeli jest to zalewam butelkę wrzątkiem około 20 minut trzymam a następnie mieszanką pirosiarczanu z wodą i zostawiam na noc. Następnego dnia butelka nadaje się po przepłukaniu do użytku. Na 14 warek nie miałem zakażenia więc myślę że to wystarcza, z początku wrzucałem do zmywarki na wyparzanie ale zajmowało to około 30 minut i trzeba było przed wsadzeniem do zmywarki zerwać nalepki czyli około 20 minut moczenia i tak w wannie (jak nie zerwiesz zapchasz sobie sprzęt) Więc nie polecam zmywarki.

Comment

• Lusterko87
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2011.10
                              • 36

Mi ta suszarka służy przy myciu "obcych" butelek np po kąpieli w krecie. Na naklejki mam patent taki że do 30 litrowego wiadra wsadzam 20 butelek,leje trochę płynu do naczyń i zalewam gorącą wodą, zamykam pokrywą i zostawiam na 24 godziny. Po tym czasie butelki są czyste w środku a na butelkach nie ma papierowych naklejek i sreberek. Butelki płucze ciepła wodą i na suszarkę bądź do skrzynki. Jak wyschną to na otwór zakładam folie aluminiowa i czekają na swoje napełnienie Oczywiście pamiętam o sterylizacji w OXI

Comment

• Undeath
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2011.08
                                • 113

Tak jak mówiłem to zamieszczam zdjęcie mojej suszarki na około 60 butelek (przepraszam za jakość zdjęcia robione telefonem)
                                Attached Files
                                Last edited by Undeath; 2012-02-24, 10:52.

Comment

Przetwarzanie...
                                X