Fáilte!
Używam zestawu Browamator "dwuwiadrowego" i mam pytanie do tych z większym doświadczeniem w górnej fermentacji: Czy istotnie drożdże po zakończeniu fermentacji burzliwej zostają na powierzchni warki? Jeśli tak to logicznym jest zaszczepienie brzeczki w fermentorze z dolnym kranem. Znacznie łatwiej przelewać do naczynia gdzie będzie cicha fermentacja, prawda?
Chyba, że na dół opadają różne inne farfocle, ale przy gotowcowaniu raczej ich niewiele.
Slainté!
Rene
Używam zestawu Browamator "dwuwiadrowego" i mam pytanie do tych z większym doświadczeniem w górnej fermentacji: Czy istotnie drożdże po zakończeniu fermentacji burzliwej zostają na powierzchni warki? Jeśli tak to logicznym jest zaszczepienie brzeczki w fermentorze z dolnym kranem. Znacznie łatwiej przelewać do naczynia gdzie będzie cicha fermentacja, prawda?
Chyba, że na dół opadają różne inne farfocle, ale przy gotowcowaniu raczej ich niewiele.
Slainté!
Rene
Comment