[zrób to sam] kadź filtracyjna

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piotr99
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.04
    • 51

    #16
    mysle ze taka filtrownice z przyczepionym wezem najlepiej jest wlozyc od razu do garnka zaciernego, zaczekac az mloto opadnie i zaciagnac plyn przez waz. podoba mi sie ten pomysl, 2 wiadra do mycia mniej. drugi koniec filtrownicy zatkalbym miedzianym korkiem tak zeby po wyjeciu go moznabylo puscic wode przez rure i ja dokladnie umyc

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10780

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotr99
      mysle ze taka filtrownice z przyczepionym wezem najlepiej jest wlozyc od razu do garnka zaciernego, zaczekac az mloto opadnie i zaciagnac plyn przez waz. podoba mi sie ten pomysl, 2 wiadra do mycia mniej. drugi koniec filtrownicy zatkalbym miedzianym korkiem tak zeby po wyjeciu go moznabylo puscic wode przez rure i ja dokladnie umyc
      piotr pisac po polski bo anteks nie umie czytac
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • piotr99
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2005.04
        • 51

        #18
        To byl skrotowy opis
        Mysle ze to wyglada tak:
        po zacieraniu wkladasz do gara ponacinana miedziana spirale. spirala lezy na dnie, pionowo do gory wychodzi koniec miedzianej rury (nieponacinany) na ktory zalozony jest waz gumowy. waz wychodzi gora przez garnek i siega do fermentora.
        czekasz az mloto opadnie na dno. po tym czasie zaciagsz brzeczke az zacznie splywac do fermentora (o ile da sie zaciagnac bo mloto zatyka naciecia w rurze)
        jak sie da zaciagnac to powinno juz samo powoli plynac
        ewentualnie zaciagasz zanim jeszcze mloto opadnie i zablokuje naciecia zeby napelnic waz a potem zatykasz go klipsem jak na zdjeciu.

        takie rozwiazanie powinno miec zalete, polegajaca na wyeliminowaniu martwej przestrzeni pomiedzy wiadrem z dziurami a wiadrem do ktorego kapie filtrat. zawsze mnie denerwowalo ze z dziurek juz kapie klarowna brzeczka ale jeszcze sie miesza z metami we wiadrze.

        a druga zaleta jest taka ze masz do umycia kawalek rurki a nie 2 wiadra

        Comment

        • krzyspx
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2005.04
          • 62

          #19
          teoria ładna - ja pytam czy ktoś to próbował i wie że działa. Bo ja widzę parę problemów
          1. Jak zaciągnąć skutecznie gorącą brzeczkę i czym. /no bo chyba nie ustami/
          2. jak zrobić ciągły wypływ - szybkość filtracji może być mniesza od prędkości spustu i słup brzeczki w rurce ulegnie przerwaniu
          3. Jak ładnie wygiąć ponacinaną rurkę- mnie się pogieła i poszła won

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #20
            Ogólnie rzecz biorąc jest to system skuteczny, tylko kłopotliwy i po okresie euforii w latach sześćdziesiątych przestano go stosować. Ale jak ktoś chce, to żaden problem.

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzyspx
              teoria ładna - ja pytam czy ktoś to próbował i wie że działa. Bo ja widzę parę problemów
              1. Jak zaciągnąć skutecznie gorącą brzeczkę i czym. /no bo chyba nie ustami/
              2. jak zrobić ciągły wypływ - szybkość filtracji może być mniesza od prędkości spustu i słup brzeczki w rurce ulegnie przerwaniu
              3. Jak ładnie wygiąć ponacinaną rurkę- mnie się pogieła i poszła won
              Ja stosuje z powodzeniem filtrownicę z rurki miedzanej.
              Odpowiedzi na zadane pytania:
              Potrzebny wąż sllikonowy miękki inaczej spinki do papieru nie będą dzałać

              Ad1 . Nie zaciągam z filtrownicy, tylko zalewam od góry przez lejek zamykając rurkę klisem nad samą powierzchnią zacieru. Następnie kieruje wąż w dół ( zamknięty z obu stron) .Gdy mam to ustawione puszczam zacisk górny, następnie lekko otwieram dolny i leci .
              Pierwszy litr czy dwa warcany jest do kadzi zaciernej ponieważ jast mało klarowny.
              Dotychczasowe czasy filtracji około 1,5 godziny łącznie z wypłukaniem złorza.

              Ad2 Nie należy sie śpieszyć. Wypływ jest zawsze ciągły, jeżeli sie nie otworzy spływu na maxa , jeżeli się to zdarzy powietrze pójdzie wężem do góry i spływ grawitacyjny przestanie dzałać. W taki wypadku należy ponownie zalać układ ( Ad1)

              Ad3 Zrobienie rurki jest proste najpierw wyginamy do zadanego kształtu, później nacinamy piłką do metalu ( ja nacinałem ręcznie od połowy rurki)
              Podczas nacinania można lekko unieść odcinek spirali dla uniknięcia zarysowań w innych miejscach, nacięcia dobrze się robi na kawałku drwena 10x5x 100cm przykręconego do stołu sciskami stolarskimi , wystający z blatu stołu klocek o długosci 20cm idealnie pomaga w podparciu miejsca cięcia. Wykonanie filtrownicy zajęło mi około 2,5 godziny.

              Powodzenia i na zrowie
              Attached Files
              Last edited by mark33; 2005-06-19, 08:57.

              Comment

              • krzyspx
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2005.04
                • 62

                #22
                dzięki - i za to lubię to forum a ściślej osoby w nim piszące

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10780

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotr99
                  ... lezy na dnie, pionowo do gory....
                  a są też pionowe w bok
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23954

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                    a są też pionowe w bok
                    Anteksie drogi jeśli nie masz nic do dodania na temat to nie zamieszczaj takich niewiele wnoszących uwag.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • piotr99
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2005.04
                      • 51

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzyspx
                      dzięki - i za to lubię to forum a ściślej osoby w nim piszące
                      Przylaczam sie do podziekowan - rzeczowy opis, nie mam watpliwosci jak samemu zrobic teraz filtrownice i co z nia dalej robic.

                      Comment

                      • michalb
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2004.12
                        • 65

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                        Ad1 . Nie zaciągam z filtrownicy, tylko zalewam od góry przez lejek zamykając rurkę klisem nad samą powierzchnią zacieru. Następnie kieruje wąż w dół ( zamknięty z obu stron) .Gdy mam to ustawione puszczam zacisk górny, następnie lekko otwieram dolny i leci .
                        Pierwszy litr czy dwa warcany jest do kadzi zaciernej ponieważ jast mało klarowny.
                        Dotychczasowe czasy filtracji około 1,5 godziny łącznie z wypłukaniem złorza.
                        Czy używasz do tego wężyka z jakiegoś specjalnego tworzywa odpornego na wysoką temp? Ja widziałem w Castoramie wężyki podobne do tych z BA ale temp. pracy była do 65 st. C, w przypadku filtrowania zacieru to trochę mało.

                        Comment

                        • Shlangbaum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2005.03
                          • 5828

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michalb
                          Czy używasz do tego wężyka z jakiegoś specjalnego tworzywa odpornego na wysoką temp? Ja widziałem w Castoramie wężyki podobne do tych z BA ale temp. pracy była do 65 st. C, w przypadku filtrowania zacieru to trochę mało.
                          Mi mówił, że uzywa zwykłego silikonowego.

                          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                            Mi mówił, że uzywa zwykłego silikonowego.
                            Wężyk silikonowy kupiłem w sklepie dla chemików w Bielsku można go gotować do woli i ma atest do kontaktu z żywnościa, niestety kosztuje o ile pamiętam 14 zł za metr.
                            Porównując go z rurką od Browamatora róznica jest kolosalna:
                            Silikon - prawdziwy wąż labolatoryjny wysokotemperatyrowy
                            Rurka z Browamatora- wężyk do paliwa tyle że grubszy (uzywam do rozlewu butelkowego
                            wraz z nalewką z zaworkiem dotykowym dennym i tu sie sprawdza na medal )
                            Czasami warto sie rozejżeć po mieście i zakupić cos ekstra.

                            Przy okazji sprawa menzutki do pomiarów: plastykowa z BA wygląda na zabawkę dla dzieci,
                            kosztuje bodaj 9 zł za 14 mozna mieć profesjonalną z podziałką na 100 ml skalowaną przy 20 st C i taka mi sie podoba.

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X