mysle ze taka filtrownice z przyczepionym wezem najlepiej jest wlozyc od razu do garnka zaciernego, zaczekac az mloto opadnie i zaciagnac plyn przez waz. podoba mi sie ten pomysl, 2 wiadra do mycia mniej. drugi koniec filtrownicy zatkalbym miedzianym korkiem tak zeby po wyjeciu go moznabylo puscic wode przez rure i ja dokladnie umyc
[zrób to sam] kadź filtracyjna
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotr99mysle ze taka filtrownice z przyczepionym wezem najlepiej jest wlozyc od razu do garnka zaciernego, zaczekac az mloto opadnie i zaciagnac plyn przez waz. podoba mi sie ten pomysl, 2 wiadra do mycia mniej. drugi koniec filtrownicy zatkalbym miedzianym korkiem tak zeby po wyjeciu go moznabylo puscic wode przez rure i ja dokladnie umycMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
To byl skrotowy opis
Mysle ze to wyglada tak:
po zacieraniu wkladasz do gara ponacinana miedziana spirale. spirala lezy na dnie, pionowo do gory wychodzi koniec miedzianej rury (nieponacinany) na ktory zalozony jest waz gumowy. waz wychodzi gora przez garnek i siega do fermentora.
czekasz az mloto opadnie na dno. po tym czasie zaciagsz brzeczke az zacznie splywac do fermentora (o ile da sie zaciagnac bo mloto zatyka naciecia w rurze)
jak sie da zaciagnac to powinno juz samo powoli plynac
ewentualnie zaciagasz zanim jeszcze mloto opadnie i zablokuje naciecia zeby napelnic waz a potem zatykasz go klipsem jak na zdjeciu.
takie rozwiazanie powinno miec zalete, polegajaca na wyeliminowaniu martwej przestrzeni pomiedzy wiadrem z dziurami a wiadrem do ktorego kapie filtrat. zawsze mnie denerwowalo ze z dziurek juz kapie klarowna brzeczka ale jeszcze sie miesza z metami we wiadrze.
a druga zaleta jest taka ze masz do umycia kawalek rurki a nie 2 wiadra
Comment
-
-
teoria ładna - ja pytam czy ktoś to próbował i wie że działa. Bo ja widzę parę problemów
1. Jak zaciągnąć skutecznie gorącą brzeczkę i czym. /no bo chyba nie ustami/
2. jak zrobić ciągły wypływ - szybkość filtracji może być mniesza od prędkości spustu i słup brzeczki w rurce ulegnie przerwaniu
3. Jak ładnie wygiąć ponacinaną rurkę- mnie się pogieła i poszła won
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzyspxteoria ładna - ja pytam czy ktoś to próbował i wie że działa. Bo ja widzę parę problemów
1. Jak zaciągnąć skutecznie gorącą brzeczkę i czym. /no bo chyba nie ustami/
2. jak zrobić ciągły wypływ - szybkość filtracji może być mniesza od prędkości spustu i słup brzeczki w rurce ulegnie przerwaniu
3. Jak ładnie wygiąć ponacinaną rurkę- mnie się pogieła i poszła won
Odpowiedzi na zadane pytania:
Potrzebny wąż sllikonowy miękki inaczej spinki do papieru nie będą dzałać
Ad1 . Nie zaciągam z filtrownicy, tylko zalewam od góry przez lejek zamykając rurkę klisem nad samą powierzchnią zacieru. Następnie kieruje wąż w dół ( zamknięty z obu stron) .Gdy mam to ustawione puszczam zacisk górny, następnie lekko otwieram dolny i leci .
Pierwszy litr czy dwa warcany jest do kadzi zaciernej ponieważ jast mało klarowny.
Dotychczasowe czasy filtracji około 1,5 godziny łącznie z wypłukaniem złorza.
Ad2 Nie należy sie śpieszyć. Wypływ jest zawsze ciągły, jeżeli sie nie otworzy spływu na maxa , jeżeli się to zdarzy powietrze pójdzie wężem do góry i spływ grawitacyjny przestanie dzałać. W taki wypadku należy ponownie zalać układ ( Ad1)
Ad3 Zrobienie rurki jest proste najpierw wyginamy do zadanego kształtu, później nacinamy piłką do metalu ( ja nacinałem ręcznie od połowy rurki)
Podczas nacinania można lekko unieść odcinek spirali dla uniknięcia zarysowań w innych miejscach, nacięcia dobrze się robi na kawałku drwena 10x5x 100cm przykręconego do stołu sciskami stolarskimi , wystający z blatu stołu klocek o długosci 20cm idealnie pomaga w podparciu miejsca cięcia. Wykonanie filtrownicy zajęło mi około 2,5 godziny.
Powodzenia i na zrowieLast edited by mark33; 2005-06-19, 08:57.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteksa są też pionowe w bok- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzyspxdzięki - i za to lubię to forum a ściślej osoby w nim piszące
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Ad1 . Nie zaciągam z filtrownicy, tylko zalewam od góry przez lejek zamykając rurkę klisem nad samą powierzchnią zacieru. Następnie kieruje wąż w dół ( zamknięty z obu stron) .Gdy mam to ustawione puszczam zacisk górny, następnie lekko otwieram dolny i leci .
Pierwszy litr czy dwa warcany jest do kadzi zaciernej ponieważ jast mało klarowny.
Dotychczasowe czasy filtracji około 1,5 godziny łącznie z wypłukaniem złorza.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michalbCzy używasz do tego wężyka z jakiegoś specjalnego tworzywa odpornego na wysoką temp? Ja widziałem w Castoramie wężyki podobne do tych z BA ale temp. pracy była do 65 st. C, w przypadku filtrowania zacieru to trochę mało.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumMi mówił, że uzywa zwykłego silikonowego.
Porównując go z rurką od Browamatora róznica jest kolosalna:
Silikon - prawdziwy wąż labolatoryjny wysokotemperatyrowy
Rurka z Browamatora- wężyk do paliwa tyle że grubszy (uzywam do rozlewu butelkowego
wraz z nalewką z zaworkiem dotykowym dennym i tu sie sprawdza na medal )
Czasami warto sie rozejżeć po mieście i zakupić cos ekstra.
Przy okazji sprawa menzutki do pomiarów: plastykowa z BA wygląda na zabawkę dla dzieci,
kosztuje bodaj 9 zł za 14 mozna mieć profesjonalną z podziałką na 100 ml skalowaną przy 20 st C i taka mi sie podoba.
Comment
-
Comment