W czym zacierać ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Archer
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.09
    • 217

    #1

    W czym zacierać ?

    Byłem dziś w sklepie Browamatora i tam powiedziano mi, że nie wolno zacierać słodu w garnku emaliowanym, aluminiowym itp. Należy używać wyłącznie garów ze stali nierdzewnej !! Jak się do tego ustosunkować?
    Gdzieś na forum wyczytałem, że można zacierać w aluminium, ale nie mogę odnaleźć tego postu. W czym Wy, drodzy koledzy i koleżanki zacieracie ?
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #2
    Ja akurat zacieram w chromoniklowym, ale nie wydaje mi się, żeby to miało jakieś znaczenie.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Zacieramy ręce, jak czytamy takie bzdury. Prawdziwi twardziele zacierają we własnoręcznie wykopanych na śmietniku, prawdziwych dębowych kadziach. A tacy malutcy, jak ja, w zwykłym emaliowanym garze.

      Comment

      • Archer
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.09
        • 217

        #4
        A gdzie te śmietniki ? To się tam przelecę... No a w aluminiowym mogę? Mam taki W I E L K I kocioł od gotowania bielizny-czy to aby nie profanacja ?

        Comment

        • Renegat
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.07
          • 134

          #5
          No dobra, ale why, warum, perché, pourquoi, por qué - i przede wszystkim dlaczego?
          Czy uzyskałeś jakieś wyjaśnienie? W końcu emalia to jakiś rodzaj szkliwa, a więc ceramiki. Czyli - dopóki nie jest gdzieś obita, to IMHO nic nie stoi na przeszkodzie, żeby emaliowane naczynie używać.
          A może trzeba zacierać wyłącznie w importowanych, austriackich garnkach do nabycia w sklepie Browamatora?

          Slainté!
          Rene
          Ceterum censeo Heinekenam esse delendam.

          Comment

          • pjenknik
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.08
            • 3388

            #6
            Ja zacieram w garze emaliowanym lub nierdzewnym, w niczym to nie szkodzi. Z aluminium uwalniają się jakieś związki nie pamiętam jakie, dlatego jest wycofywane z kontaktów z żywnością.
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Comment

            • pawcio1
              Porucznik Browarny Tester
              • 2003.03
              • 363

              #7
              pjenknik napisał(a)
              Ja zacieram w garze emaliowanym lub nierdzewnym, w niczym to nie szkodzi. Z aluminium uwalniają się jakieś związki nie pamiętam jakie, dlatego jest wycofywane z kontaktów z żywnością.
              dokladnie tak w aluminiowych nie wolno, ja mam 29L gar emaliowany z Makro za 69 zł z pokrywką.
              Trzeba być tylko ostrożnym żeby nie obić.
              Nierdzewne kosztują mnóstwo kasy

              Comment

              • Renegat
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.07
                • 134

                #8
                A takie "cóś" do warzenia?

                pawcio1 napisał(a)

                Nierdzewne kosztują mnóstwo kasy
                Jak ty to ładnie ująłeś... Według mnie kosztują od zaj&^$$#$%#,

                Ale ja nie o tym. Otóż na kilku stronach anglojęzycznych spotkałem się z opisem i zdjęciami kadzi warzelnej wyglądającej jakby ktoś do standardowego, plastikowego fermentora wmontował (amatorsko) grzałkę od pralki. Wyglądało to co namniej dziwacznie i powiem wam, że mam mocno miesznane uczucia: z jednej strony element wykonawczy (grzałka) już jest. Dołączyć jeszcze tylko do tego jakiś element pomiarowy, sterowanie - i pełen automat gotowy. Kto wie, może nawet dałoby sie zaprząc jakiegoś "komputra" do roboty? Tylko po pierwsze: jakoś mi nie pasuje gotowanie (a tak naprawdę solidne podgrzewanie) w plastiku, a po drugie chyba nie bardzo jest wygodne w utrzymaniu w czystości...

                co o tym sądzicie?

                Slainté!
                Rene
                Ceterum censeo Heinekenam esse delendam.

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Cynkowany chyba może być, ale nieużywany - po bieliźnie śmierdzi, osobliwie po pieluchach. Aluminiowy - nie wiem, ale chyba w brzeczce nie ma żadnych kwasów, agresywnie działających na glin. Moim zdaniem najlepszym kompromisem między wymogami chemii a ceną jest gar emaliowany.

                  Comment

                  • elroy
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2002.10
                    • 359

                    #10
                    Krzysiu napisał(a)
                    Moim zdaniem najlepszym kompromisem między wymogami chemii a ceną jest gar emaliowany.
                    Ja posiadam, i z tego co czytam, używa również szerokie grono, takiego garnka jako kadzi zacierno-warzelnej.
                    Attached Files
                    www.piwo.org

                    Comment

                    • Archer
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.09
                      • 217

                      #11
                      Dzięki za szeroki odzew !! Nawet z obrazkami !! A co to znaczy IMHO ?
                      Odniosłem rzeczywiście takie wrażenie, że mam kupić nierdzewny gar z Browamatora, a najlepiej, to żebym kupił gotowca, bo mniejszy problem, a słód się przypala, a trzeba pilnować temperatur, to wszystko takie trudne...

                      Comment

                      • Renegat
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2003.07
                        • 134

                        #12
                        Archer napisał(a)
                        {CIACH} A co to znaczy IMHO ?{/CIACH}
                        IMHO = In My Humble Opinion = Moim Skromnym Zdaniem.

                        Z góry, z dołu i innych kierunków zaocznie przepraszam purystów językowych i FCJP, czasami jeszcze mi się "wympsknie" jakiś anglosaski akronim.

                        Rene
                        Ceterum censeo Heinekenam esse delendam.

                        Comment

                        • crizz
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.02
                          • 1256

                          #13
                          Odp: A takie "cóś" do warzenia?

                          Renegat napisał(a)
                          Ale ja nie o tym. Otóż na kilku stronach anglojęzycznych spotkałem się z opisem i zdjęciami kadzi warzelnej wyglądającej jakby ktoś do standardowego, plastikowego fermentora wmontował (amatorsko) grzałkę od pralki. Wyglądało to co namniej dziwacznie i powiem wam, że mam mocno miesznane uczucia: z jednej strony element wykonawczy (grzałka) już jest. Dołączyć jeszcze tylko do tego jakiś element pomiarowy, sterowanie - i pełen automat gotowy. Kto wie, może nawet dałoby sie zaprząc jakiegoś "komputra" do roboty? Tylko po pierwsze: jakoś mi nie pasuje gotowanie (a tak naprawdę solidne podgrzewanie) w plastiku, a po drugie chyba nie bardzo jest wygodne w utrzymaniu w czystości...
                          A po co wyjmować grzałkę z pralki? Zobacz, co podrzucił jerzy.

                          Comment

                          • Czes
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2001.06
                            • 752

                            #14
                            Emaliowany, stalowy gar znakomicie nadaje sie do zacierania i gotowania tak długo dopóki nie ulegnie uszkodzeniu szkliwo w jego wnętrzu i nie odłoni się goła korodująca stal.
                            Mój służy mi już 6 lat...
                            Aluminiowy także się nadaje; podejrzenia że aluminium może indukować chorobę Alzheimera zostały oddalone. Al znakomicie przewodzi ciepło - lepiej niz stal nierdzewna. Jego jedyną wadą jest brak odpornosci na alkalicze ( zasadowe) srodki czyszczące.
                            Natomiast naczynie cynkowane nie nadaje się, bo cynk łatwo reaguje z kwasami, a brzeczka jest lekko kwasna.

                            Zdjęcie o którym pisze Renegat zapewne przedstawiało kadź zacierną: to tzw cooler (lodówka turystyczna) o dobrze zaizolowanych sciankach, przy dnie którego wmontowano nie grzałkę ale miedzianą rurkę gęsto ponacinaną lub wręcz zbudowaną z siateczki.
                            Takie urządzenie służy do zacierania infuzyjnego w stałej temperaturze i następczego filtrowania brzeczki.
                            O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                            Comment

                            • pjenknik
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.08
                              • 3388

                              #15
                              Ja kupiłem w Geant nierdzewny garnek z pokrywką (chiński) o pojemności 28 litrów za 25 zł. Czy ja wiem czy to tak dużo?
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • bastion
                                Łotwa, Jelgava, Cukura Iela 21, Alus Daritava Viedi.
                                bastion
                                Browar restauracyjny Viedi mieści się na przedmieściach spokojnego miasteczka jakim jest Jelgava. Ale generalnie można to przypiąć chyba do każdego łotewskiego miasta poza stolicą. W piękny letni dzień widać mnóstwo ludzi spacerujących, czy też oddających się żegludze po rzece Lelupie....
                                2023-11-27, 21:50
                              • dadek
                                Rumunia, Timişoara, Strada Gheorghe Doja 12, Mayerhoff Brauerei
                                dadek
                                Pomimo szumnej nazwy zawiedzie się ten kto spodziewa się znaleźć tu browar. To po prostu nieduża knajpka w narożu starej stylowej kamienicy w odległości kilku minut jazdy tramwajem (3 przystanki) z głównego dworca kolejowego Timişoara Nord.
                                Knajpka mieści zaledwie 5 niedużych stolików,...
                                2023-11-01, 19:58
                              • bastion
                                Słowacja, Handlova, Kremnicka 12, Pivovar Banik.
                                bastion
                                Miasto Handlova jest jednym z ostatnich reliktów wydobycia węgla kamiennego na Słowacji. Chociaż w sumie to raczej czas przeszły, ponieważ w pobliskiej kopalni trwa już ''sprzątanie''.
                                Na każdym kroku można spotkać się z miejscami związanymi z górnictwem. Są też kamienice w jakich...
                                2023-01-18, 22:08
                              • pebejot
                                Słowacja, Skalica, Komenského 408/2, Pivovar Špicer
                                pebejot
                                Na Słowacji browarów restauracyjnych nie przybywa w takim tempie jak w sąsiednich Czechach, dlatego każdy nowy obiekt tego typu na piwnej mapie cieszy.
                                W zeszłym roku na zachodzie kraju, w niewielkim miasteczku Skalica przy granicy z Czeską Republiką swoje podwoje otworzył browar Špicer....
                                2025-01-25, 22:06
                              • darekd
                                Plzeňský Prazdroj, Proud Ležák
                                darekd
                                Nowość z Pilzna - "trendy" piwo, mniej gorzkie od Prazdroja, lekki smak z tonami owoców.
                                A żeby te tony uwypuklić w składzie znalazły się "aromaty naturalne" w składzie.

                                3,9% alk.

                                https://www.pivoproud.cz/

                                Aromat - najbardziej wyraźną...
                                2025-01-17, 20:39
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...