Sprzęt warzelniczy z miedzi a kwestie zdrowotne.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gość

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    Dobrze byłoby, abyś przyłożył sobie do głowy zimny ręcznik, a następnie uruchomił proces myślowy - co ma dezynfekcja do cyny? Chcesz przez gotowanie zdezynfekować ołów, mogący znajdować się w stopie lutowniczym?
    Koledze Radek70 chyba chodziło o to, że tych szkodliwych związków nie przedostanie się do brzeczki dużo, może mało to zgrabnie napisał

    Comment

    • Radek70
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.04
      • 116

      #32
      Wyjąłeś mi to z ust......no ale ten zimny ręcznik...kto wie

      Comment

      • chemmobile
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2009.03
        • 2168

        #33
        @Krzysiu
        Może zostaw ten ręcznik i odpowiedz sobie czy ołów ma zauważalny/mierzalny wpływ na cokolwiek w ww. zastosowaniach. Fajne bicie piany tu się rodzi, może będzie wesoło
        Ostatnia zmiana dokonana przez chemmobile; 2013-06-05, 13:37.
        Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
        Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

        Comment

        • Gość

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Radek70
          Wyjąłeś mi to z ust......no ale ten zimny ręcznik...kto wie
          Ręcznik się przyda na drugi dzień po tym piwie z ołowiem.

          Comment

          • Radek70
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.04
            • 116

            #35
            Zawsze lubiłem "ciężkie "piwa

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #36
              Domyśliłem się, o co koledze Radkowi chodziło z tym ołowiem, ale jak rzekł poeta - chodzi o to, aby język giętki powiedział to, co pomyśli głowa. A nie całkiem co innego, i niech się goście domyślają.

              Nie ma znaczenia, jakie ilości ołowiu przedostaną się do brzeczki. Związki cyny trujące nie są, natomiast wszystkie związki ołowiu są trujące, koniec, kropka.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • dadek
                Niemcy, Nürnberg (Norymberga), Hallplatz 2, Mautkeller
                dadek
                Czy to nie dziwne, że nikt tego miejsca jeszcze nie opisał? Wyszukiwarka nic nie pokazała pomimo wpisywania różnych opcji. A to przecież starówka, zaledwie 300 m od głównego dworca DB, więc raczej odwiedzających nie brakuje, zapewne z Polski również. A jak wyczytałem na stronie...
                2025-01-29, 03:15
              • darekd
                Opillia, Rizdwiane
                darekd
                Bożonarodzeniowe ciemne piwo z dodatkiem cynamonu, dosładzane m.in. ekstraktem stewii

                12% ekstr.
                4,8 % alk.
                12 IBU

                Aromat - jest dość słodko, czuć ciemne słody, ciut chleba razowego, po przelaniu wyraźny karmel i trochę cynamonu
                Piana - wysoka, trwała,...
                2025-01-02, 23:50
              • darekd
                Lupulus, Jolly Poupée
                darekd
                Znany w Polsce browar z walońskiej prowincji Luxembourg nieopodal granicy z Luksemburgiem.

                Na ecie info: "modern red beer", chmiel Styrian Golding, zaw. alk. bardzo dokładnie podana: 6,671%

                https://lupulus.be/biere/jolly-poupee-33cl

                Aromat - na początku...
                2024-12-22, 22:43
              • darekd
                Fuller's, Vintage Ale 2019
                darekd
                O piwach z browaru Griffin z londyńskiego Chiswick (należącego do Asahi) z tej serii była dawno temu już mowa:

                https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-s-vintage-ale

                Jednak każdy rocznik to inna receptura, stąd założyłem...
                2024-11-23, 23:51
              • darekd
                Van Pur, Edelmeister Red
                darekd
                5% alk.
                Aromat – delikatnie słodowy (biszkoptowe muśnięcie) i jakieś owoce (zapach słoika po wylanym kompocie) i gdzieś w oddali minimalny chmiel
                Piana – wysoka, zwarta, szybko opada do drobnego kożuszka
                Barwa – wyraźniejszy bursztyn z odrobiną miedzi
                Wysycenie – łagodne,
                ...
                2024-07-21, 00:37
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...