Sprzęt warzelniczy z miedzi a kwestie zdrowotne.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Renegat
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.07
    • 134

    #1

    Sprzęt warzelniczy z miedzi a kwestie zdrowotne.

    Tytuł tak naprawdę miał brzmieć: "Mieć miedź, czy nie, bo będzie sniedź" - ale ART preferuje tematy brzmiące konkretniej, więc...

    Fáilte!

    Powracający wątek chłodnicy wężownicowej, oraz ilustracje do kadzi zaciernej (tej zrobionej z lodówki turystycznej) skłoniły mnie do refleksji: Miedź jako taka jest metalem raczej reaktywnym. Co więcej, sole miedzi - z tego co mi w głowie ze szkoły zostało - są w większości niezdrowe, ba niektóre nawet szkodliwe. A mimo to, na ilustracjach z wielu browarów widać, że sporo armatury mającej styczność z brzeczką, czy piwem - jest miedziane. (Podobnie alembiki w gorzelniach whisky).
    No to jak to jest właściwie z tą miedzią? Może przemysłowe kadzie są starym, cygańskim sposobem cynowane od środka? Albo co?

    Warto mieć miedź?

    Slainté!
    Rene
    Ceterum censeo Heinekenam esse delendam.
  • Renegat
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.07
    • 134

    #2
    Eee... To się chyba nazywa brak odzewu
    Ceterum censeo Heinekenam esse delendam.

    Comment

    • dziku
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.12
      • 1992

      #3
      Chyba nie tak źle mieć miedź.
      Pamiętam, że moja mama do wyrobu konfitur zawsze używała specjalnego rondla (czy może kotła) miedzianego. Twierdziła, że z niego tego typu przetwory udają się najlepiej. Podobnie twierdziła babcia, pierwsza właścicielka owego kociołka. Ponieważ wielkość jego jest zacna, mój własny browar domowy będzie używał właśnie tego naczynia. A o wynikach - napiszę.
      Dziku


      Comment

      • pawcio1
        Porucznik Browarny Tester
        • 2003.03
        • 363

        #4
        Odp: Sprzęt warzelniczy a kwestie zdrowotne.

        [QUOTE]Renegat napisał(a)
        [B]Tytuł tak naprawdę miał brzmieć: "Mieć miedź, czy nie, bo będzie sniedź" - ale ART preferuje tematy brzmiące konkretniej, więc...

        Fáilte!

        Powracający wątek chłodnicy wężownicowej, oraz ilustracje do kadzi zaciernej (tej zrobionej z lodówki turystycznej) skłoniły mnie do refleksji: Miedź jako taka jest metalem raczej reaktywnym. Co więcej, sole miedzi - z tego co mi w głowie ze szkoły zostało - są w większości niezdrowe, ba niektóre nawet szkodliwe. A mimo to, na ilustracjach z wielu browarów widać, że sporo armatury mającej styczność z brzeczką, czy piwem - jest miedziane. (Podobnie alembiki w gorzelniach whisky).
        No to jak to jest właściwie z tą miedzią? Może przemysłowe kadzie są starym, cygańskim sposobem cynowane od środka? Albo co?

        Warto mieć miedź?

        Slainté!


        masz rację ale nie do końca
        Śniedz jest niezdrowa ale powstaje ona tylko w pewnych warunkach, jeśli po warce wymyjesz i wysuszysz chłodnicę czy garnek to nie ma niebezpieczeństwa powstania śniedzi ,chyba że będziesz przechowywał w zawilgoconej mokrej piwnicy.
        Śniedz powstaje w pewnych warunkach i trzeba nad nią popracować żeby się pojawiła.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Śniedź (zwana również grynszpanem) jest uwodnionym węglanem miedzi. Powstaje powoli w warunkach wilgotnych. Przylega ściśle do powierzchni metalu i chroni go przed dalszą korozją (przykład - dach miedziane). Niestety jako związek jest nietrwały i w warunkach zanieczyszczenia powietrza przechodzi w kompleks siarczkowo - siarczanowy, który jest rozpuszczalny w wodzie i do tego trujący.

          W warunkach browaru domowego to nie grozi. Widziałem trochę zabytkowych instalacji browarniczych z miedzi, ale nie zauważyłem, żeby którakolwiek była cynowana wewnątrz. Odstępstwo widziałem w Poznaniu - do wnętrza starych kadzi miedzianych wpakowano nowoczesne stalowe. Powodem tego zabiegu była chęć utrzymania widoku klasycznej warzelni.

          Comment

          • kereskes
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.09
            • 59

            #6
            kadzie zacierne nowej generacji, czyli powszechnie oferowane prze zproducentów są tylko z zewnątrz pokrywane miedzią ( dla bajeru) w srodku są wykonane najczesciej ze stali nierdzewnej. :

            Comment

            • chaos
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2002.10
              • 5

              #7
              kadzie zacierne nowej generacji, czyli powszechnie oferowane prze zproducentów są tylko z zewnątrz pokrywane miedzią ( dla bajeru) w srodku są wykonane najczesciej ze stali nierdzewnej.

              Z tą warstywą miedzi to nie tak do końca jest tak. Owszem, wyglada bejerancko ale chodzi o przewodnictwo cieplne. Na przykład naczynia turystyczne i kuchenne (niektóre) mają dno pokryte miedzią. Dzięki temu lepiej przewodzą ciepło, szybciej się na nich pichci a i "kontrola" temeperatury jest łatwiejsza.

              Pozdrawiam

              Comment

              • mirkap
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2003.07
                • 75

                #8
                a czy:

                1) można używać aluminum oksydowanego (cokolwiek to znaczy),

                2) miedzi łączonej za pomocą lutowania cyną?

                Comment

                • mirkap
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2003.07
                  • 75

                  #9
                  a co z mosiądzem?
                  Ostatnia zmiana dokonana przez mirkap; 2004-01-23, 16:44.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Składnikiem mosiadzu jest cynk, który w pewnych warunkach może być "wypłukiwany" z metalu. Nie widziałem nigdy, żeby ktoś robił instalacje spożywcze z mosiądzu.

                    Miedź posiada bardzo dobre właściwości termiczne i mechaniczne. Podobno też cząsteczki miedzi, przedostające się do brzeczki, poprawiaja jej właściwości (plotka starych piwowarów).

                    Obróbka cyną jest możliwa, cyna jest obojętna dla zdrowia i odporna na działania chemiczne, natomiast nieodporna na temperaturę.

                    Aluminium w każdej postaci należy wykluczyć ze względu na jego nieodporność na działanie czynników chemicznych.

                    Comment

                    • rozbor
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2004.05
                      • 186

                      #11
                      Krzysiu napisał(a)
                      Obróbka cyną jest możliwa, cyna jest obojętna dla zdrowia i odporna na działania chemiczne, natomiast nieodporna na temperaturę.
                      Należy jednak pamiętać, że w stopach do lutowania, popularnie nazywanych cyną, czysta cyna stanowi nie więcej niż 50%, a reszta to na ogół czysty (ale niezbyt zdrowy) ołów.
                      N 50°58'47,9"
                      E 20°50'34,7"

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #12
                        Stopy lutownicze mają różną zawartośći cyny, nawet 80%. Mozliwe jest też zdobycie czystej cyny.

                        Comment

                        • krys123
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2010.01
                          • 37

                          #13
                          Z czego warto mieć sprzęt? A z czego nie - szkoda zdrowia.
                          Ok jest: nierdzewka, miedź
                          Nie dobre: ocynk, aluminium
                          Co jeszcze można dorzucić do jednego lub drugiego?

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #14
                            dobre: platyna
                            złe: bambus, stare szmaty, tektura, masa solna

                            Comment

                            • krys123
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2010.01
                              • 37

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                              dobre: platyna
                              złe: bambus, stare szmaty, tektura, masa solna
                              Dziękuję za fachową odpowiedź i czekam na następne pierdoły

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • darekd
                                Lubrow, Sladkový
                                darekd
                                Czeski polotmavý lager, ale chmiele polskie (Iunga, Lubelski) a w składzie dodatkowo słód żytni (Lubrow chyba go uwielbia).
                                Na dodatek nawiązująca do czeskiego nazwa jest błędna. Albo nazwa nawiązuje do słodu albo do piwowara. Jeśli tak, to powinno być raczej sladový albo sládkův...
                                2025-04-14, 00:51
                              • darekd
                                Gusswerk, Eisbergbock
                                darekd
                                Koźlak lodowy (wymrażany) z rzemieślniczego browaru spod Salzburga.

                                11,1% alk. (na stronie www podają 11,5%), ekstr. 23,8%

                                Chmiele: Mühlviertler Malling, Tettnanger Tradition, Tettnanger Aroma, Simcoe, Citra

                                Podają, że wymrażanie odbywa się w temp. - 20*C...
                                2025-04-08, 23:58
                              • darekd
                                Brokreacja, The Butcher
                                darekd
                                7,3% alk. (jak warzyli kontraktowo było 7,0%) przy 16% ekstr.

                                https://brokreacja.pl/podstawowa/the-butcher/

                                Aromat - chmielowo- słodowy. Są owoce, chyba też trochę nafty (Mosaic?)
                                Piana - wyższa, trwalsza, dłuższy kożuszek
                                Barwa - ciemna miedź
                                Wysycenie...
                                2025-03-01, 03:19
                              • dadek
                                Niemcy, Nürnberg (Norymberga), Hallplatz 2, Mautkeller
                                dadek
                                Czy to nie dziwne, że nikt tego miejsca jeszcze nie opisał? Wyszukiwarka nic nie pokazała pomimo wpisywania różnych opcji. A to przecież starówka, zaledwie 300 m od głównego dworca DB, więc raczej odwiedzających nie brakuje, zapewne z Polski również. A jak wyczytałem na stronie...
                                2025-01-29, 04:15
                              • darekd
                                Opillia, Rizdwiane
                                darekd
                                Bożonarodzeniowe ciemne piwo z dodatkiem cynamonu, dosładzane m.in. ekstraktem stewii

                                12% ekstr.
                                4,8 % alk.
                                12 IBU

                                Aromat - jest dość słodko, czuć ciemne słody, ciut chleba razowego, po przelaniu wyraźny karmel i trochę cynamonu
                                Piana - wysoka, trwała,...
                                2025-01-03, 00:50
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...