Jako elektronik, chciałem tylko sprostować - na rynku występuje kilka rodzai spoiwa lutowniczego. Dzieli się to na tzw. 'cynę' miękką i twardą. Miękka to 63% cyny i 37% ołowiu, twarda (trudniej dostępna w zwykłych sklepach, od 2006 roku tylko takiej używa się na produkcji elektroniki użytkowej) 96,5% cyny i 3,5% srebra. Miękka topi się przy około 190 stopniach C, twarda potrzebuje około 230 stopni C i jest dość kłopotliwa w użyciu. Nie jestem pewien czy czysta cyna zdałaby tu egzamin - sądzę że powinna być utwardzona innym metalem, ale na pewno nie ołowiem!
Sprzęt warzelniczy z miedzi a kwestie zdrowotne.
Collapse
X
-
Ciekawe rzeczy prawisz. Z chemii pamiętam, że dodatek ołowiu utwardza cynę (tak robi się stopy drukarskie) i podnosi jej temperaturę topnienia. Stop cyny z ołowiem nie może topić się w temperaturze 190 C, ponieważ cyna ma temperaturę topnienia 230 stopni, a ołów 320 stopni C.
Podobnie z tymi lutami: na All... w stałej sprzedaży jest cyna lutownicza w laskach, w stopie z ołowiem, o składzie: 90/10, 60/40 i 40/60 Sn do Pb. Bez najmniejszego trudu kupisz też wyroby Cynela: cynę w stopach z miedzią 97/3 i 99/1 oraz ze srebrem 99/1.
Do spożywki od średniowiecza używa się czystej cyny, najlepsza to tzw. cyna angielska.Comment
-
Witam.czytałem posty na tematy metalurgii w browarnictwie czyli te wyżej i nie do końca mogę się zgodzić co do aluminium.Juz od dawna alu jest używane w przemyśle np.mleczarskim i problemów raczej nie ma.Na co dzień pracuje w firmie gdzie spawam aluminium.Mój gar zacierny to 55 litrowy gar z tłoczonego alu,ze starej restauracji.Alu jest b. łatwe w jakiejkolwiek obróbce.Nie zauważyłem by,piwo miało jakiś posmak czy też miało się psuć. więc nie skreślajmy tego z listy...Pozdrawiam.Comment
-
Ciekawe rzeczy prawisz. Z chemii pamiętam, że dodatek ołowiu utwardza cynę (tak robi się stopy drukarskie) i podnosi jej temperaturę topnienia. Stop cyny z ołowiem nie może topić się w temperaturze 190 C, ponieważ cyna ma temperaturę topnienia 230 stopni, a ołów 320 stopni C.
Podobnie z tymi lutami: na All... w stałej sprzedaży jest cyna lutownicza w laskach, w stopie z ołowiem, o składzie: 90/10, 60/40 i 40/60 Sn do Pb. Bez najmniejszego trudu kupisz też wyroby Cynela: cynę w stopach z miedzią 97/3 i 99/1 oraz ze srebrem 99/1.
Do spożywki od średniowiecza używa się czystej cyny, najlepsza to tzw. cyna angielska.
Krzysiu, proszę, poczytaj zanim napiszesz.
pozdrawiam
piotryComment
-
Wracajac do meritum, znalazlem cos takiego na ten temat5470 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-głównaComment
-
Comment
-
Ja dodam tylko od siebie, że w ramach wspierania naukowych ekperymentów, chętnię wspomogę osobę posiadającą coś miedzianego testem (niestety akwarystycznym) wykrywającym miedź.
Niestety trzebaby przeprowadzić próbę na czystej wodzie, nie na brzeczce, bo to jest test kropelkowy, taki z porównawczą skalą koloru.Comment
-
Panowie...i Panie...nie macie wrażenia że ilość tej, dajmy na to cyny,jest tak znikoma że cała sprawa to zawracanie kijem wisły?Jeśli wkładam do brzeczki ,która dopiero co sie gotowała a więc ma w przybliżeniu około 100 st.C Chłodnice z jakimiś elementami lutowanymi<skad one sie tam znalazły?>to dezynfekcja tzw.nastepuje samoczynnie.potem nastepuje wychłodzenie.Koledzy? ile tak naprawde przedostało sie zwiazków toksycznych do waszej warki,co?Mam wrażenie ze wiecej jest w Ketchupie albo innych wynalazkach E-cos tam.Wypijmy za błędy i nie zawracajmy sobie gitary PozdrawiamComment
-
Comment
-
Dlatego właśnie zaproponowałem sprawdzenie, poprzez udostępnieniu testu, który mam u siebie w szafceComment
-
Panowie...i Panie...nie macie wrażenia że ilość tej, dajmy na to cyny,jest tak znikoma że cała sprawa to zawracanie kijem wisły?Jeśli wkładam do brzeczki ,która dopiero co sie gotowała a więc ma w przybliżeniu około 100 st.C Chłodnice z jakimiś elementami lutowanymi<skad one sie tam znalazły?>to dezynfekcja tzw.nastepuje samoczynnie...Comment
Related Topics
Collapse
-
Czy to nie dziwne, że nikt tego miejsca jeszcze nie opisał
? Wyszukiwarka nic nie pokazała pomimo wpisywania różnych opcji
. A to przecież starówka, zaledwie 300 m od głównego dworca DB, więc raczej odwiedzających nie brakuje, zapewne z Polski również. A jak wyczytałem na stronie...
-
Channel: Niemcy
-
-
Bożonarodzeniowe ciemne piwo z dodatkiem cynamonu, dosładzane m.in. ekstraktem stewii
12% ekstr.
4,8 % alk.
12 IBU
Aromat - jest dość słodko, czuć ciemne słody, ciut chleba razowego, po przelaniu wyraźny karmel i trochę cynamonu
Piana - wysoka, trwała,...-
Channel: Ukraina
2025-01-02, 23:50 -
-
Znany w Polsce browar z walońskiej prowincji Luxembourg nieopodal granicy z Luksemburgiem.
Na ecie info: "modern red beer", chmiel Styrian Golding, zaw. alk. bardzo dokładnie podana: 6,671%
https://lupulus.be/biere/jolly-poupee-33cl
Aromat - na początku...-
Channel: Belgia
2024-12-22, 22:43 -
-
O piwach z browaru Griffin z londyńskiego Chiswick (należącego do Asahi) z tej serii była dawno temu już mowa:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-s-vintage-ale
Jednak każdy rocznik to inna receptura, stąd założyłem...-
Channel: Anglia
2024-11-23, 23:51 -
-
5% alk.
Aromat – delikatnie słodowy (biszkoptowe muśnięcie) i jakieś owoce (zapach słoika po wylanym kompocie) i gdzieś w oddali minimalny chmiel
Piana – wysoka, zwarta, szybko opada do drobnego kożuszka
Barwa – wyraźniejszy bursztyn z odrobiną miedzi
Wysycenie – łagodne,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-07-21, 00:37 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment