Sprzęt warzelniczy z miedzi a kwestie zdrowotne.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mienso
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.05
    • 2

    #16
    Jako elektronik, chciałem tylko sprostować - na rynku występuje kilka rodzai spoiwa lutowniczego. Dzieli się to na tzw. 'cynę' miękką i twardą. Miękka to 63% cyny i 37% ołowiu, twarda (trudniej dostępna w zwykłych sklepach, od 2006 roku tylko takiej używa się na produkcji elektroniki użytkowej) 96,5% cyny i 3,5% srebra. Miękka topi się przy około 190 stopniach C, twarda potrzebuje około 230 stopni C i jest dość kłopotliwa w użyciu. Nie jestem pewien czy czysta cyna zdałaby tu egzamin - sądzę że powinna być utwardzona innym metalem, ale na pewno nie ołowiem!

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #17
      Ciekawe rzeczy prawisz. Z chemii pamiętam, że dodatek ołowiu utwardza cynę (tak robi się stopy drukarskie) i podnosi jej temperaturę topnienia. Stop cyny z ołowiem nie może topić się w temperaturze 190 C, ponieważ cyna ma temperaturę topnienia 230 stopni, a ołów 320 stopni C.

      Podobnie z tymi lutami: na All... w stałej sprzedaży jest cyna lutownicza w laskach, w stopie z ołowiem, o składzie: 90/10, 60/40 i 40/60 Sn do Pb. Bez najmniejszego trudu kupisz też wyroby Cynela: cynę w stopach z miedzią 97/3 i 99/1 oraz ze srebrem 99/1.

      Do spożywki od średniowiecza używa się czystej cyny, najlepsza to tzw. cyna angielska.

      Comment

      • Radek70
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.04
        • 116

        #18
        Witam.czytałem posty na tematy metalurgii w browarnictwie czyli te wyżej i nie do końca mogę się zgodzić co do aluminium.Juz od dawna alu jest używane w przemyśle np.mleczarskim i problemów raczej nie ma.Na co dzień pracuje w firmie gdzie spawam aluminium.Mój gar zacierny to 55 litrowy gar z tłoczonego alu,ze starej restauracji.Alu jest b. łatwe w jakiejkolwiek obróbce.Nie zauważyłem by,piwo miało jakiś posmak czy też miało się psuć. więc nie skreślajmy tego z listy...Pozdrawiam.

        Comment

        • piotry
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.08
          • 761

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
          Ciekawe rzeczy prawisz. Z chemii pamiętam, że dodatek ołowiu utwardza cynę (tak robi się stopy drukarskie) i podnosi jej temperaturę topnienia. Stop cyny z ołowiem nie może topić się w temperaturze 190 C, ponieważ cyna ma temperaturę topnienia 230 stopni, a ołów 320 stopni C.

          Podobnie z tymi lutami: na All... w stałej sprzedaży jest cyna lutownicza w laskach, w stopie z ołowiem, o składzie: 90/10, 60/40 i 40/60 Sn do Pb. Bez najmniejszego trudu kupisz też wyroby Cynela: cynę w stopach z miedzią 97/3 i 99/1 oraz ze srebrem 99/1.

          Do spożywki od średniowiecza używa się czystej cyny, najlepsza to tzw. cyna angielska.
          Stop cyny z ołowiem ma temp topnienia 190 st:

          Krzysiu, proszę, poczytaj zanim napiszesz.

          pozdrawiam
          piotry

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #20
            Co jakiś czas ujawnia się ktoś, kto od nowa wymyśla proch, koło i druk.

            Comment

            • piotry
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.08
              • 761

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
              Co jakiś czas ujawnia się ktoś, kto od nowa wymyśla proch, koło i druk.
              Wystarczyłoby proste "Przepraszam", ale i te słowa przyjmę jako wróżbę dobrej współpracy

              pozdrawiam
              piotry

              Comment

              • Latarnik
                Premium Lamplighter
                🥛🥛🥛🥛
                • 2004.06
                • 5030

                #22
                Wracajac do meritum, znalazlem cos takiego na ten temat
                5450 kapsli z wypitych piw
                874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

                Comment


                • #23
                  Podpinając się pod wątek.
                  Chce przedłużyć swoją chłodnice z miedzi, aby skrócić czas chłodzenia. Czym i jak mam złączyć dwie rurki, aby można było to łączenie wsadzić bez obaw do brzeczki przy chłodzeniu (i gotowaniu, aby zdezynfekować tą „instalację chłodniczą” ).

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #24
                    Złączki miedziane, cyna lutownicza (o składzie napisałem wyżej), palnik.

                    Comment


                    • #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                      Złączki miedziane, cyna lutownicza (o składzie napisałem wyżej), palnik.

                      No tak, tylko jak dam do lutowania, to skąd będę wiedział jaki lut ma skład.
                      Z drugiej strony, to ten kontakt spoiny z brzeczką, też jakieś długi nie będzie.

                      Comment

                      • Cyneq
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2011.12
                        • 181

                        #26
                        Ja dodam tylko od siebie, że w ramach wspierania naukowych ekperymentów, chętnię wspomogę osobę posiadającą coś miedzianego testem (niestety akwarystycznym) wykrywającym miedź.
                        Niestety trzebaby przeprowadzić próbę na czystej wodzie, nie na brzeczce, bo to jest test kropelkowy, taki z porównawczą skalą koloru.

                        Comment

                        • Radek70
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2013.04
                          • 116

                          #27
                          Panowie...i Panie...nie macie wrażenia że ilość tej, dajmy na to cyny,jest tak znikoma że cała sprawa to zawracanie kijem wisły?Jeśli wkładam do brzeczki ,która dopiero co sie gotowała a więc ma w przybliżeniu około 100 st.C Chłodnice z jakimiś elementami lutowanymi<skad one sie tam znalazły?>to dezynfekcja tzw.nastepuje samoczynnie.potem nastepuje wychłodzenie.Koledzy? ile tak naprawde przedostało sie zwiazków toksycznych do waszej warki,co?Mam wrażenie ze wiecej jest w Ketchupie albo innych wynalazkach E-cos tam.Wypijmy za błędy i nie zawracajmy sobie gitary Pozdrawiam

                          Comment


                          • #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Radek70 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Jeśli wkładam do brzeczki ,która dopiero co sie gotowała a więc ma w przybliżeniu około 100 st.C
                            Ja swoją wkładam na 10 min. przed końcem gotowania

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Radek70 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Mam wrażenie ze wiecej jest w Ketchupie albo innych wynalazkach E-cos tam.
                            Zapewne masz rację, tylko sklepowe żarcie ograniczam do minimium

                            Comment

                            • Cyneq
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2011.12
                              • 181

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Radek70 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Panowie...i Panie...nie macie wrażenia że ilość tej, dajmy na to cyny,jest tak znikoma że cała sprawa to zawracanie kijem wisły?J

                              [..]
                              .Koledzy? ile tak naprawde przedostało sie zwiazków toksycznych do waszej warki,co?

                              Dlatego właśnie zaproponowałem sprawdzenie, poprzez udostępnieniu testu, który mam u siebie w szafce

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
                                No tak, tylko jak dam do lutowania, to skąd będę wiedział jaki lut ma skład...
                                Jak zaznaczysz, że ma być lut bezołowiowy, powinno wystarczyć. Chyba, że masz majstra - oszusta.

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Radek70 Wyświetlenie odpowiedzi
                                Panowie...i Panie...nie macie wrażenia że ilość tej, dajmy na to cyny,jest tak znikoma że cała sprawa to zawracanie kijem wisły?Jeśli wkładam do brzeczki ,która dopiero co sie gotowała a więc ma w przybliżeniu około 100 st.C Chłodnice z jakimiś elementami lutowanymi<skad one sie tam znalazły?>to dezynfekcja tzw.nastepuje samoczynnie...
                                Dobrze byłoby, abyś przyłożył sobie do głowy zimny ręcznik, a następnie uruchomił proces myślowy - co ma dezynfekcja do cyny? Chcesz przez gotowanie zdezynfekować ołów, mogący znajdować się w stopie lutowniczym?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X