Jako elektronik, chciałem tylko sprostować - na rynku występuje kilka rodzai spoiwa lutowniczego. Dzieli się to na tzw. 'cynę' miękką i twardą. Miękka to 63% cyny i 37% ołowiu, twarda (trudniej dostępna w zwykłych sklepach, od 2006 roku tylko takiej używa się na produkcji elektroniki użytkowej) 96,5% cyny i 3,5% srebra. Miękka topi się przy około 190 stopniach C, twarda potrzebuje około 230 stopni C i jest dość kłopotliwa w użyciu. Nie jestem pewien czy czysta cyna zdałaby tu egzamin - sądzę że powinna być utwardzona innym metalem, ale na pewno nie ołowiem!
Sprzęt warzelniczy z miedzi a kwestie zdrowotne.
Collapse
X
-
Ciekawe rzeczy prawisz. Z chemii pamiętam, że dodatek ołowiu utwardza cynę (tak robi się stopy drukarskie) i podnosi jej temperaturę topnienia. Stop cyny z ołowiem nie może topić się w temperaturze 190 C, ponieważ cyna ma temperaturę topnienia 230 stopni, a ołów 320 stopni C.
Podobnie z tymi lutami: na All... w stałej sprzedaży jest cyna lutownicza w laskach, w stopie z ołowiem, o składzie: 90/10, 60/40 i 40/60 Sn do Pb. Bez najmniejszego trudu kupisz też wyroby Cynela: cynę w stopach z miedzią 97/3 i 99/1 oraz ze srebrem 99/1.
Do spożywki od średniowiecza używa się czystej cyny, najlepsza to tzw. cyna angielska.
Comment
-
-
Witam.czytałem posty na tematy metalurgii w browarnictwie czyli te wyżej i nie do końca mogę się zgodzić co do aluminium.Juz od dawna alu jest używane w przemyśle np.mleczarskim i problemów raczej nie ma.Na co dzień pracuje w firmie gdzie spawam aluminium.Mój gar zacierny to 55 litrowy gar z tłoczonego alu,ze starej restauracji.Alu jest b. łatwe w jakiejkolwiek obróbce.Nie zauważyłem by,piwo miało jakiś posmak czy też miało się psuć. więc nie skreślajmy tego z listy...Pozdrawiam.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziCiekawe rzeczy prawisz. Z chemii pamiętam, że dodatek ołowiu utwardza cynę (tak robi się stopy drukarskie) i podnosi jej temperaturę topnienia. Stop cyny z ołowiem nie może topić się w temperaturze 190 C, ponieważ cyna ma temperaturę topnienia 230 stopni, a ołów 320 stopni C.
Podobnie z tymi lutami: na All... w stałej sprzedaży jest cyna lutownicza w laskach, w stopie z ołowiem, o składzie: 90/10, 60/40 i 40/60 Sn do Pb. Bez najmniejszego trudu kupisz też wyroby Cynela: cynę w stopach z miedzią 97/3 i 99/1 oraz ze srebrem 99/1.
Do spożywki od średniowiecza używa się czystej cyny, najlepsza to tzw. cyna angielska.
Krzysiu, proszę, poczytaj zanim napiszesz.
pozdrawiam
piotry
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziCo jakiś czas ujawnia się ktoś, kto od nowa wymyśla proch, koło i druk.
pozdrawiam
piotry
Comment
-
-
Wracajac do meritum, znalazlem cos takiego na ten temat5450 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziZłączki miedziane, cyna lutownicza (o składzie napisałem wyżej), palnik.
No tak, tylko jak dam do lutowania, to skąd będę wiedział jaki lut ma skład.
Z drugiej strony, to ten kontakt spoiny z brzeczką, też jakieś długi nie będzie.
Comment
-
-
Ja dodam tylko od siebie, że w ramach wspierania naukowych ekperymentów, chętnię wspomogę osobę posiadającą coś miedzianego testem (niestety akwarystycznym) wykrywającym miedź.
Niestety trzebaby przeprowadzić próbę na czystej wodzie, nie na brzeczce, bo to jest test kropelkowy, taki z porównawczą skalą koloru.
Comment
-
-
Panowie...i Panie...nie macie wrażenia że ilość tej, dajmy na to cyny,jest tak znikoma że cała sprawa to zawracanie kijem wisły?Jeśli wkładam do brzeczki ,która dopiero co sie gotowała a więc ma w przybliżeniu około 100 st.C Chłodnice z jakimiś elementami lutowanymi<skad one sie tam znalazły?>to dezynfekcja tzw.nastepuje samoczynnie.potem nastepuje wychłodzenie.Koledzy? ile tak naprawde przedostało sie zwiazków toksycznych do waszej warki,co?Mam wrażenie ze wiecej jest w Ketchupie albo innych wynalazkach E-cos tam.Wypijmy za błędy i nie zawracajmy sobie gitary Pozdrawiam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Radek70 Wyświetlenie odpowiedziJeśli wkładam do brzeczki ,która dopiero co sie gotowała a więc ma w przybliżeniu około 100 st.C
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Radek70 Wyświetlenie odpowiedziMam wrażenie ze wiecej jest w Ketchupie albo innych wynalazkach E-cos tam.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Radek70 Wyświetlenie odpowiedziPanowie...i Panie...nie macie wrażenia że ilość tej, dajmy na to cyny,jest tak znikoma że cała sprawa to zawracanie kijem wisły?J
[..]
.Koledzy? ile tak naprawde przedostało sie zwiazków toksycznych do waszej warki,co?
Dlatego właśnie zaproponowałem sprawdzenie, poprzez udostępnieniu testu, który mam u siebie w szafce
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedziNo tak, tylko jak dam do lutowania, to skąd będę wiedział jaki lut ma skład...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Radek70 Wyświetlenie odpowiedziPanowie...i Panie...nie macie wrażenia że ilość tej, dajmy na to cyny,jest tak znikoma że cała sprawa to zawracanie kijem wisły?Jeśli wkładam do brzeczki ,która dopiero co sie gotowała a więc ma w przybliżeniu około 100 st.C Chłodnice z jakimiś elementami lutowanymi<skad one sie tam znalazły?>to dezynfekcja tzw.nastepuje samoczynnie...
Comment
-
Comment