Sprzęt warzelniczy z miedzi a kwestie zdrowotne.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Renegat
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.07
    • 134

    Sprzęt warzelniczy z miedzi a kwestie zdrowotne.

    Tytuł tak naprawdę miał brzmieć: "Mieć miedź, czy nie, bo będzie sniedź" - ale ART preferuje tematy brzmiące konkretniej, więc...

    Fáilte!

    Powracający wątek chłodnicy wężownicowej, oraz ilustracje do kadzi zaciernej (tej zrobionej z lodówki turystycznej) skłoniły mnie do refleksji: Miedź jako taka jest metalem raczej reaktywnym. Co więcej, sole miedzi - z tego co mi w głowie ze szkoły zostało - są w większości niezdrowe, ba niektóre nawet szkodliwe. A mimo to, na ilustracjach z wielu browarów widać, że sporo armatury mającej styczność z brzeczką, czy piwem - jest miedziane. (Podobnie alembiki w gorzelniach whisky).
    No to jak to jest właściwie z tą miedzią? Może przemysłowe kadzie są starym, cygańskim sposobem cynowane od środka? Albo co?

    Warto mieć miedź?

    Slainté!
    Rene
    Ceterum censeo Heinekenam esse delendam.
  • Renegat
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.07
    • 134

    #2
    Eee... To się chyba nazywa brak odzewu
    Ceterum censeo Heinekenam esse delendam.

    Comment

    • dziku
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.12
      • 1992

      #3
      Chyba nie tak źle mieć miedź.
      Pamiętam, że moja mama do wyrobu konfitur zawsze używała specjalnego rondla (czy może kotła) miedzianego. Twierdziła, że z niego tego typu przetwory udają się najlepiej. Podobnie twierdziła babcia, pierwsza właścicielka owego kociołka. Ponieważ wielkość jego jest zacna, mój własny browar domowy będzie używał właśnie tego naczynia. A o wynikach - napiszę.
      Dziku


      Comment

      • pawcio1
        Porucznik Browarny Tester
        • 2003.03
        • 363

        #4
        Odp: Sprzęt warzelniczy a kwestie zdrowotne.

        [QUOTE]Renegat napisał(a)
        [B]Tytuł tak naprawdę miał brzmieć: "Mieć miedź, czy nie, bo będzie sniedź" - ale ART preferuje tematy brzmiące konkretniej, więc...

        Fáilte!

        Powracający wątek chłodnicy wężownicowej, oraz ilustracje do kadzi zaciernej (tej zrobionej z lodówki turystycznej) skłoniły mnie do refleksji: Miedź jako taka jest metalem raczej reaktywnym. Co więcej, sole miedzi - z tego co mi w głowie ze szkoły zostało - są w większości niezdrowe, ba niektóre nawet szkodliwe. A mimo to, na ilustracjach z wielu browarów widać, że sporo armatury mającej styczność z brzeczką, czy piwem - jest miedziane. (Podobnie alembiki w gorzelniach whisky).
        No to jak to jest właściwie z tą miedzią? Może przemysłowe kadzie są starym, cygańskim sposobem cynowane od środka? Albo co?

        Warto mieć miedź?

        Slainté!


        masz rację ale nie do końca
        Śniedz jest niezdrowa ale powstaje ona tylko w pewnych warunkach, jeśli po warce wymyjesz i wysuszysz chłodnicę czy garnek to nie ma niebezpieczeństwa powstania śniedzi ,chyba że będziesz przechowywał w zawilgoconej mokrej piwnicy.
        Śniedz powstaje w pewnych warunkach i trzeba nad nią popracować żeby się pojawiła.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Śniedź (zwana również grynszpanem) jest uwodnionym węglanem miedzi. Powstaje powoli w warunkach wilgotnych. Przylega ściśle do powierzchni metalu i chroni go przed dalszą korozją (przykład - dach miedziane). Niestety jako związek jest nietrwały i w warunkach zanieczyszczenia powietrza przechodzi w kompleks siarczkowo - siarczanowy, który jest rozpuszczalny w wodzie i do tego trujący.

          W warunkach browaru domowego to nie grozi. Widziałem trochę zabytkowych instalacji browarniczych z miedzi, ale nie zauważyłem, żeby którakolwiek była cynowana wewnątrz. Odstępstwo widziałem w Poznaniu - do wnętrza starych kadzi miedzianych wpakowano nowoczesne stalowe. Powodem tego zabiegu była chęć utrzymania widoku klasycznej warzelni.

          Comment

          • kereskes
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.09
            • 59

            #6
            kadzie zacierne nowej generacji, czyli powszechnie oferowane prze zproducentów są tylko z zewnątrz pokrywane miedzią ( dla bajeru) w srodku są wykonane najczesciej ze stali nierdzewnej. :

            Comment

            • chaos
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2002.10
              • 5

              #7
              kadzie zacierne nowej generacji, czyli powszechnie oferowane prze zproducentów są tylko z zewnątrz pokrywane miedzią ( dla bajeru) w srodku są wykonane najczesciej ze stali nierdzewnej.

              Z tą warstywą miedzi to nie tak do końca jest tak. Owszem, wyglada bejerancko ale chodzi o przewodnictwo cieplne. Na przykład naczynia turystyczne i kuchenne (niektóre) mają dno pokryte miedzią. Dzięki temu lepiej przewodzą ciepło, szybciej się na nich pichci a i "kontrola" temeperatury jest łatwiejsza.

              Pozdrawiam

              Comment

              • mirkap
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2003.07
                • 75

                #8
                a czy:

                1) można używać aluminum oksydowanego (cokolwiek to znaczy),

                2) miedzi łączonej za pomocą lutowania cyną?

                Comment

                • mirkap
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2003.07
                  • 75

                  #9
                  a co z mosiądzem?
                  Last edited by mirkap; 2004-01-23, 15:44.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Składnikiem mosiadzu jest cynk, który w pewnych warunkach może być "wypłukiwany" z metalu. Nie widziałem nigdy, żeby ktoś robił instalacje spożywcze z mosiądzu.

                    Miedź posiada bardzo dobre właściwości termiczne i mechaniczne. Podobno też cząsteczki miedzi, przedostające się do brzeczki, poprawiaja jej właściwości (plotka starych piwowarów).

                    Obróbka cyną jest możliwa, cyna jest obojętna dla zdrowia i odporna na działania chemiczne, natomiast nieodporna na temperaturę.

                    Aluminium w każdej postaci należy wykluczyć ze względu na jego nieodporność na działanie czynników chemicznych.

                    Comment

                    • rozbor
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2004.05
                      • 186

                      #11
                      Krzysiu napisał(a)
                      Obróbka cyną jest możliwa, cyna jest obojętna dla zdrowia i odporna na działania chemiczne, natomiast nieodporna na temperaturę.
                      Należy jednak pamiętać, że w stopach do lutowania, popularnie nazywanych cyną, czysta cyna stanowi nie więcej niż 50%, a reszta to na ogół czysty (ale niezbyt zdrowy) ołów.
                      N 50°58'47,9"
                      E 20°50'34,7"

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #12
                        Stopy lutownicze mają różną zawartośći cyny, nawet 80%. Mozliwe jest też zdobycie czystej cyny.

                        Comment

                        • krys123
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2010.01
                          • 37

                          #13
                          Z czego warto mieć sprzęt? A z czego nie - szkoda zdrowia.
                          Ok jest: nierdzewka, miedź
                          Nie dobre: ocynk, aluminium
                          Co jeszcze można dorzucić do jednego lub drugiego?

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #14
                            dobre: platyna
                            złe: bambus, stare szmaty, tektura, masa solna

                            Comment

                            • krys123
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2010.01
                              • 37

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                              dobre: platyna
                              złe: bambus, stare szmaty, tektura, masa solna
                              Dziękuję za fachową odpowiedź i czekam na następne pierdoły

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X