tani garnek z cienkiej blachy??

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kuczman
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.01
    • 146

    #16
    A gdyby taki gar z cienkim dnem postawic na kawalku stali (pewnie kosztuje grosze) o grubosci kilku mm- tak 5-6 na przyklad? Powinno pomodz w rozprowadzeniu ciepla.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
      Odczuwam potrzebę zwiększenia mocy produkcyjnych. Co powiecie na takie coś?...
      To dobrej jakości garnek. A i cena nieprzesadna. Krótko mówiąc - można zainwestować.

      Comment

      • krogo
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.03
        • 66

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        Odczuwam potrzebę zwiększenia mocy produkcyjnych. Co powiecie na takie coś?


        Wiem, że cienkie dno, przypalanie itp., ale czy to mieszanie w celu nie przypalenia aż takie kłopotliwe?
        Też uważam, że to porządny sprzęt i nie ma co wydziwiać i przepłacać za ten z grubym dnem. A typowe garnki emaliowane, w których większość z nas warzy, to niby mają grube dno?

        Tylko dlaczego nie ten? Trzeba myśleć o przyszłości.
        Ja też używam emaliowanego baniaka 40l ale od pewnego czasu gotuję brzeczkę "na raty" - w dwóch garnkach: ten 40l i drugi, mniejszy 29l. I ciągle oba są wypełnione po brzegi
        Ograniczeniem dla mnie jest tylko moc palników w czteropalnikowej kuchence gazowej (doprowadzenie do wrzenia trwa wieki). Ale w przypadku taboretu nawet bym się nie zastanawiał nad mniejszym niż 100l. W razie czego jak nie jest pełno to łatwiej przenieść czy przestawić.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #19
          No to musiałbyś by strongmanem, żeby szarpnać taki gar z brzeczką. Prawie pełny waży około 100 kg, a napełniony do połowy - 50 kg. Musisz albo mieć mocnego człowieka do pomocy, albo stosować pompy. Nic nie ma za darmo.

          Poza tym zagotowanie nawet na taborecie pełnego, stulitrowego gara wymaga ze dwóch - trzech godzin.
          Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2008-02-06, 07:57.

          Comment

          • Wesoly
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.10
            • 371

            #20
            100l na taborecie gazowym podgrzewa się z prędkością 0,5-0,6*C/minutę.
            Jeśli chodzi o gar z cienkim dnem , to niestety może sie przypalać.
            Zamiast taborety można zastosować grzałki od czajników.
            Widziałem takie rozwiązanie w kilku zagranicznych instalacjach.
            Mimo iż prąd jest znacznie droższy od gazu, to w przypadku ogrzewania elektrycznego przy zaizolowanym kotle, wychodzi około 30% taniej niż grzanie z butli, gdzie sa ogromne straty energii.
            Dodatkowym plusem prądu jest możliwość łatwego sterowania i znacznie mniejszy ukrop w warzelni.

            Grzałka płaska do czajnika


            Warzelnia ogrzewane elektrycznie
            Pozdrawiam, Wesoły

            Comment

            • alnus
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.07
              • 459

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kuczman
              A gdyby taki gar z cienkim dnem postawic na kawalku stali (pewnie kosztuje grosze) o grubosci kilku mm- tak 5-6 na przyklad? Powinno pomodz w rozprowadzeniu ciepla.
              Też o tym pomyślałem. Pomysł wydaje się być dobry, ale dno garnka musi być płaskie i nie odkształcać się pod wpływem ciepła. Inaczej będzie szczelina między dnem, a blachą i przypali się tam gdzie jest styk, tylko nieco później.
              Wg mnie, jeśli garnek nie jest zrobiony z cienkiej blaszki jak miski z supermarketu, to wszystko będzie OK.

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #22
                Dzięki wszystkim za podpowiedzi, napiszę do sprzedającego zapytanie, co to znaczy to cienkie dno konkretnie

                A co do 100 l gara - zastanawiam się tyż, co do noszenia to nie martwię się, bo chciałabym mu raczej od razu dorobić kranik
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3491

                  #23
                  Obie pojemności są nieźle dobrane do warzenia w domowych warunkach,ta mniejsza na dwa fermentory a ta większa na trzy.Po moich doświadczeniach wybrałbym ten większy bo warzenie dwóch (fermentorów) trwa prawie tyle samo co trzech a przy zastosowaniu kranika,filtratora "dogarnkowego." i chłodnicy zanurzeniowej nie wymaga żadnego wysiłku fizycznego,oprócz wsypania słodu a później wyjęcia z gara młóta.W upraszczaniu procesu posunąłem się nawet do wysładzania wodą ciepłą prosto z kranu i nie wpłynęło to w tym układzie logistycznym w żaden zauważalny sposób na wydajność.
                  Brał bym ten większy i koleżance też polecam.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #24
                    Taka odpowiedź przyszła (pisownia oryginalna):

                    "witam gruboć dna jest taka sama jak ścian około 0,6mm morzna podgrzewać na gazie ale trzeba zastosować płte rzeliwnom jako podkładki"

                    No i co powiecie na to? 0,6 mm to chyba straszna cienizna... bo płte rzeliwnom to może gdzieś bym znalazła
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • maaciej6
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2007.04
                      • 219

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                      Odczuwam potrzebę zwiększenia mocy produkcyjnych. Co powiecie na takie coś?
                      http://www.allegro.pl/item306598478_...dnem_100l.html
                      Takie coś będzie testowane dopiero jutro W sobote napisze coś więcej.
                      "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

                      Wolsztyński Browar Domowy M & P

                      Comment

                      • maaciej6
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2007.04
                        • 219

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        Taka odpowiedź przyszła (pisownia oryginalna):

                        "witam gruboć dna jest taka sama jak ścian około 0,6mm morzna podgrzewać na gazie ale trzeba zastosować płte rzeliwnom jako podkładki"

                        No i co powiecie na to? 0,6 mm to chyba straszna cienizna... bo płte rzeliwnom to może gdzieś bym znalazła
                        Zdecydowanie lepszy jest ten: http://www.allegro.pl/show_item.php?...2+wys%C5%82any , ale cena dwa razy większa.
                        "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

                        Wolsztyński Browar Domowy M & P

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10796

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                          http://www.allegro.pl/show_item.php?...2+wys%C5%82any.

                          ale "nieco" droższe zastanawiam się czy aby naprawdę warto inwestować?
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6
                          Zdecydowanie lepszy jest ten: http://www.allegro.pl/show_item.php?...2+wys%C5%82any , ale cena dwa razy większa.
                          Marusia już go wyczaiła
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6
                            Takie coś będzie testowane dopiero jutro W sobote napisze coś więcej.
                            Mam przez to rozumieć, że takowy kupiłeś?
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10796

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6
                              Takie coś będzie testowane dopiero jutro W sobote napisze coś więcej.
                              na taborecie to będziesz grzać ?
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • kuczman
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2008.01
                                • 146

                                #30
                                Zdecydowanie lepszy jest ten: http://www.allegro.pl/show_item.php?...2+wys%C5%82any , ale cena dwa razy większa.
                                Ale zdjecia pokazane w tej aukcji przedstawiaja dwa rozne gary- jeden prosty z raczej topornym wykonczeniem a drugi o znacznie wyzszym poziomie wykonczenia. Mylace to bardzo.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                Przetwarzanie...