tani garnek z cienkiej blachy??

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • irbis9
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.04
    • 12

    #76
    Niestety jestem skazany na kuchenkę (bloki), jeżeli rzeczywiście tak jest że na palniku 3,1 kW nie da rady ugotować 40 litrów to może przemyślę 30l http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-nie...1,product.html.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #77
      Bez przesady, przez 3 lata warzyłam w 40 litrowym garnku na kuchence.
      Oczywiście zależy też wiele od ciśnienia gazu - różnie ludzie mają. Jak warzyłam u rodziców, to brzeczka ledwo się gotowała, a jak warzyłam u siebie w domu to bulgało aż miło.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #78
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika irbis9
        Niestety jestem skazany na kuchenkę (bloki), jeżeli rzeczywiście tak jest że na palniku 3,1 kW nie da rady ugotować 40 litrów to może przemyślę 30l http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-nie...1,product.html.
        Spoko daje radę gotowałem pod 50 litrów na dwa palniki bo gar wielki (oraz w kegu 1 palnik) i daje radę. Troszkę sposobem można czas skrócić, po odfiltrowaniu powiedzmy 15 litrów przelewamy do warzenia i grzejemy prawie do zagotowania, później dolewamy resztę lub na raty po 5 litrów. Konieczna przy tym litrażu przykrywka bo nie zagotujesz, po przejściu do granicy wrzenia spokojnie można nawet troszkę gaz przykręcić.

        Trafiona uwaga Marusi - ciśnienie gazu, ostatnio dwie warki robiłem w tygodniu i jest jakby lepiej z tym gazem codziennym.
        Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2008-10-28, 20:57.

        Comment

        • irbis9
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2008.04
          • 12

          #79
          Dzięki za odpowiedzi, w sumie chyba lepszy ten większy, zawsze można przecież mniejszą warkę zrobić, a gar jest na przyszłość. Zresztą średnica 45cm chyba spokojnie dwa palniki na kuchni 50cm przykryje.
          Ostatnia zmiana dokonana przez irbis9; 2008-10-28, 21:18.

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #80
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika irbis9
            Dzięki za odpowiedzi, w sumie chyba lepszy ten większy, zawsze można przecież mniejszą warkę zrobić, a gar jest na przyszłość. Zresztą średnica 45cm chyba spokojnie dwa palniki na kuchni 50cm przykryje.
            Jeszcze jedna cecha jest dość ważna, jeżeli będziesz miał te 10 litrów zapasu to po pierwsze :trudniej będzie miało wykipieć, a po drugie jak więcej wysłodzisz (większa wydajność) to będziesz miał kilka litrów w zapasie. Wygotować tzn. odparować spokojnie można 3 litry.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            Przetwarzanie...