tani garnek z cienkiej blachy??

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pandrakula
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.11
    • 11

    tani garnek z cienkiej blachy??

    Znalazłem bardzo tani /ok. 35 zł/ garnek ze stali a właściwie blachy nierdzewnej.
    I mam wątpliwości. Garnek jest wykonany z cienkiej blachy / z podobnej wykonane są garnuszki turystyczne / i zastanawiam się czy takie naczynie nie będzie się przypalać.
    Jestem zupełnie początkujący i nie gotowałem jeszcze brzeczki, może ktoś bardziej doświadczony stosował podobne naczynie.
    Kolejna wątpliwość to pojemność garnka .
    Ma on pojemność 20l., czy w takiej pojemności jestem wstanie nachmielić brzeczkę , tz. najpierw gotować oj 15 l. a potem przed fermentacją już w fermentorze uzupełnić wodą do 20l. pytam o nachmielenie bo rozumiem że gotować zacier mogę w mniejszej pojemności?
  • slado
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 1072

    #2
    Na pewno bezpieczniejszym dla zacieranego słodu jest garnek z dnem grubym, rozkłada bardziej równomiernie temperaturę na dnie.
    Z drugiej strony im grubsze dno tym większe prawdopodobieństwo przekroczenia właściwej temperatury. Dochodzi tu element kumulacji energii cieplnej w grubej ściance denka.
    Myślę że każdy garnek się nadaje. Trzeba tylko opanować czynności zacierania.
    20 litrowa pojemność z biedą, ale wystarczy do uwarzenia 20 litrowej brzeczki o gęstości 12 'Blg.
    Brzeczka przednia z reguły poddawana chmieleniu ma gęstość większą (ok. 14-16 'Blg) niż brzeczka nastawna (typowo 12-13 'Blg).
    Można już w fermentorze uzupełniać do właściwej gęstości wodą otrzymując właściwą gęstość brzeczki nastawnej. Ja tak właśnie robię.

    Comment

    • Sven
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.09
      • 1211

      #3
      Hm, ja bym uważał z tanim garnkiem z cienkim dnem! Słód ma tendencje do szybkiego opadania na dno i przyklejania się, co w konsekwencji doprowadzić może do przypalenia. Jak to nastąpi, to oprócz kiepścizny smakowej piwa, czeka cię szorowanie kotła! Znam to z autopsji!
      Chyba, że będziesz na tyle zawzięty i cierpliwy i będziesz mieszał przez cały czas!
      Celia, cerevisia et conventus.

      Comment

      • pandrakula
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2003.11
        • 11

        #4
        Chyba jednak dozbieram monety i kupie garnek emaliowany
        Dziękuję i pozdrawiam

        Comment

        • kereskes
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.09
          • 59

          #5
          Ja uzywam garnka ze stali weglowej ( taki cały czarny z grubymi ściankami) Koszt no.... wysoki, ale gotujac na ceramicznym blacie mam połowe roboty z głowy, kuchnia i garnek swietnie ze sobą współgrają, bo grdy osiagnie sie oczekiwana temperature, to zostaje ona utrzymana na jednym poziomie. Garnek sie nie przypala i nie trzeba duzo mieszać. Polecam firme calphalon, choc jak mówię, jest droga

          Comment

          • Wesoly
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.10
            • 371

            #6
            Polecam firme calphalon...
            A mają gannki 40l???

            Pozdr, Wesoły
            Pozdrawiam, Wesoły

            Comment

            • kereskes
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.09
              • 59

              #7
              uwaga pojawiły sie garnki

              podczas ostatnich zakupów w makro cashu zakupiłam gar z podwojnym dnem ze stali nierdzewnej. ku mojemu zdziwieniu mieli cala game objetosci w cenach nie zapierajacych tchu. polecam!

              Comment

              • Wielki_B
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.02
                • 1968

                #8
                Garnek ocynkowany?

                Kolega przytaszczył mi garnek 30 l w wykonaniu z blachy ocynkowanej. Cel: mam sobie w nim warzyć piwo (na razie wypożyczam garnek emaliowany, gdyż waham się co do zakupu kociołka zacierno-warzelnego).
                Wydaje mi się, że blacha ocynkowana nie powinna mieć żadnego ujemnego wpływu na warzone piwo, ale wolę o to zapytać jeszcze na forum, bo być może się mylę.

                Comment

                • kangurpl
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.03
                  • 2660

                  #9
                  Lepiej nie

                  Jak juz pisał crizz w swoim opracowaniu o garnkach zaciernych "Nie należy stosować garów ocynkowanych ze względu na wysoką reaktywność cynku z kwasami zawartymi w brzeczce. "
                  Więcej znajdziesz tutaj
                  Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                  "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                  "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                  Comment

                  • Wielki_B
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.02
                    • 1968

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
                    Jak juz pisał crizz w swoim opracowaniu o garnkach zaciernych "Nie należy stosować garów ocynkowanych ze względu na wysoką reaktywność cynku z kwasami zawartymi w brzeczce. "
                    Więcej znajdziesz tutaj
                    Wielkie dzięki!

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Odczuwam potrzebę zwiększenia mocy produkcyjnych. Co powiecie na takie coś?


                      Wiem, że cienkie dno, przypalanie itp., ale czy to mieszanie w celu nie przypalenia aż takie kłopotliwe?

                      Używam taboretu gazowego, czy istnieje realne ryzyko przypalenia brzeczki (bo zacier w trakcie grzania tak czy owak mieszam)?

                      Wiem, ze jest też takie coś:
                      http://www.allegro.pl/show_item.php?...2+wys%C5%82any.

                      ale "nieco" droższe zastanawiam się czy aby naprawdę warto inwestować?
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10790

                        #12
                        a nie lepiej za 1/3 kupić kega 50l
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Ale 50 l to dla mnie za mało - teraz mam gar 40 l
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10790

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ale 50 l to dla mnie za mało - teraz mam gar 40 l
                            to warz na 2 razy
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                              to warz na 2 razy
                              Anteks, Ty mnie kurka nie denerw - chcę gar 70 litrów i już

                              W sumie to w złym temacie pytanie zamieściłam, bo to nie jest gar z blachy, tylko ze stali nierdzewnej z cienkim dnem..
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X