Elektryczna kadź zacierno-warzelna

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • burar
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.09
    • 238

    Elektryczna kadź zacierno-warzelna

    Noszę się z zamiarem kupna lepszej jakości sprzętu do zacierania. Znalazłem piękny kocioł dzięki uprzejmości Browamatora jednakże koszt takiego urządzenia jest dosyć wysoki (około 4 tys PLN). Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów ma informację gdzie podobny kocioł można kupić w Polsce za mniejsze pieniądze ?
    Attached Files
    Grodziski Browar Domowy
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #2
    przeglądnij ofertę Braupartnera:

    Braupartner ist dein Hobbybrauer Shop für Brauereibedarf. ✔️ Du möchtest zuhause Bier brauen? ✔️ Wir bieten dir Hopfen, Malz, Brauereizubehör und mehr.

    Comment

    • sponsor
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2003.10
      • 132

      #3
      Sprzęcik rewelacja ale z tego co próbowałem znaleźć u nas to niesety nie ma dla nigo tańszej, polskiej alternatywy (oczywiście za wyjątkiem gara i kuchenki).
      Jak bym znalazł sam bym chętnie zanabył.
      Tres Piwowares

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #4
        Ja natomiast nie zamierzam się "zmechanizować". Miszanie zacieru łychą w kotle bardzo mi odpowiada.

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #5
          mapajak napisał(a)
          Ja natomiast nie zamierzam się "zmechanizować". Miszanie zacieru łychą w kotle bardzo mi odpowiada.
          a zaoszczędzone pieniądze wystarczą na zakup surowców przez wiele, wiele lat warzenia.

          Comment

          • burar
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.09
            • 238

            #6
            Prawdę mówiąc mieszanie zacieru to dla mnie również przyjemność, natomiast nabyłem ostatnio emaliowany garczek 50 l i w trakcie zacierania mam ciągły stres, że brzeczka nierówno się podgrzewa nawet stale mieszając (a przecież zbytnie napowietrzanie w trakcie zacierania źle wpływa na smak piwa). W kuchni mam płytę ceramiczną w której średnica największego "palnika" wynosi 20 cm, a garczek ma 48 cm średnicy ! I co z tym począć ? Może dokupić dużą kuchenkę elektryczną ? Ktoś wie gdzie ?
            Grodziski Browar Domowy

            Comment

            • alph
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2003.03
              • 195

              #7
              Nie całkiem żartując przypomnę pewnego Niemca, który ożenił pralkę automat. z laptopem 386 i wyszło coś całkiem podobnego. Może było większe, ale za to tańsze. Gdyby tak kupić nową "Franię" (gdzieś widziałem) i dołożyć do niej grzałeczkę z termostatem i termometr - też byłoby taniej.
              Ale swoją drogą sprzęcik ładny....
              Przepraszamy...Podpis w trakcie tworzenia...

              Comment

              • CarlBerg
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2003.09
                • 968

                #8
                Zgadzam się z Matuszem i Romkiem co do mieszania łychą ... Jednak wizja ewolucji Domowych Browarów może być wspaniała ( choć jeszcze mglista ) ... Być może za 5-10 lat powstanie w kraju z tego naszego gadania kilkanaście Mikrobrowarów, warzących wyjątkowe regionalne piwa - patrzmy w przyszłość, nie ograniczajmy się do plastikowych fermentorów i warzenia na kuchni, gdy żona pozwoli !

                Tak trzymaj Roman, jak znajdziesz niedrogie kotły - informuj o faktach.
                Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                Comment

                • pjenknik
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.08
                  • 3388

                  #9
                  Ja mam samobieżny kociołek 2 kW, z kranikiem 29 litrów bardzo sobie chwalę.
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Comment

                  • slado
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2003.07
                    • 1072

                    #10
                    CarlBerg napisał(a)
                    --ciach--
                    ... Być może za 5-10 lat powstanie w kraju z tego naszego gadania kilkanaście Mikrobrowarów, warzących wyjątkowe regionalne piwa - patrzmy w przyszłość, nie ograniczajmy się do plastikowych fermentorów i warzenia na kuchni, gdy żona pozwoli !
                    --ciach--
                    Jak mi się ta wizja podoba
                    Jestem ZA !! A nawet pracuję nad tym...
                    Już niedługo relacja z usprawnień.
                    Pozdrawiam z łyczkiem domowego !

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      W "Autogiełdzie dolnośląskiej" trafiają się oferty profesjonalnych kotłów gastronomicznych po cenie niższej o jeden rząd wielkości. Niestety na takie urządzenia trzeba już mieć odpowiednie miejsce, w zwykłej kuchni nie pasują.

                      Comment

                      • burar
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2003.09
                        • 238

                        #12
                        CarlBerg napisał(a)
                        [........
                        Tak trzymaj Roman, jak znajdziesz niedrogie kotły - informuj o faktach. [/B]
                        Niedrogiego kociołka nie znalazłem, lecz dzięki wskazówkom Krzysia nabyłem na Autogiełdzie Dolnośląskiej urządzenie gastronomiczne o nazwie taboret grzewczy. Srednica płyty 45 cm, moc 6 kW, zasilanie siłą. Idealne urządzenie do pełnej kontroli w trakcie zacierania. Używany 300 zł. Teraz nie będę miał kłopotu z równym podgrzewaniem 50-cio litrowego gara i UNIEZALEŻNIĘ SIĘ OD OKUPACJI KUCHNI !!!
                        Grodziski Browar Domowy

                        Comment

                        • slado
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2003.07
                          • 1072

                          #13
                          burar napisał(a)
                          Niedrogiego kociołka nie znalazłem, lecz dzięki wskazówkom Krzysia nabyłem na Autogiełdzie Dolnośląskiej urządzenie gastronomiczne o nazwie taboret grzewczy. Srednica płyty 45 cm, moc 6 kW, zasilanie siłą. Idealne urządzenie do pełnej kontroli w trakcie zacierania. Używany 300 zł. Teraz nie będę miał kłopotu z równym podgrzewaniem 50-cio litrowego gara i UNIEZALEŻNIĘ SIĘ OD OKUPACJI KUCHNI !!!
                          Tylko uważaj na temperaturę zacieru. Taki taborecik ma grubą, żeliwną płytę o dużej kumulacji ciepła. Po wyłączeniu jeszcze jakiś czas będzie Ci podgrzewał kociołek z niezłym skutkiem. Nastaw się na konieczność przesunięcia kociołka na bok, poza płytę.

                          Comment

                          • CarlBerg
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2003.09
                            • 968

                            #14
                            ... no i nie usiądź przez pomyłkę po kilku piwkach na tym "taborecie"
                            Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                            Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                            Comment

                            • burar
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2003.09
                              • 238

                              #15
                              Chłopaki, Wasze uwagi są bezcenne !
                              Grodziski Browar Domowy

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X