Elektryczna kadź zacierno-warzelna

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • LETO
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.10
    • 74

    #16
    A czy ktoś myślał o zmodyfikowaniu wojskowej kuchni polowej??
    Widziałem coś takiego zupełnie niedrogo na stronach Agencji Mienia Wojskowego.

    A dodatkowym atutem takiego urządzenia jest to że mozna je zabrać ze sobą na wakację ciągnąc jak przyczepkę kempingową
    LETO

    ...:::TresPiwowares:::...

    Comment

    • kangurpl
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.03
      • 2660

      #17
      I co będziesz węglem palił
      I na parkingu pod domem trzymał
      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

      Comment

      • LETO
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2003.10
        • 74

        #18
        No wiesz ma to swój urok.
        Jak Harcerskie ogniska
        LETO

        ...:::TresPiwowares:::...

        Comment

        • sponsor
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.10
          • 132

          #19
          Leto ty lepiej nie rozpowszechniaj swoich pomysłów na tak szerokim forum !!!!!!!
          Chociaż właściwie idea nie jest zła .
          Tres Piwowares

          Comment

          • LETO
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2003.10
            • 74

            #20
            Ale tak poważnie.. przecież w tym jest możliwość utrzymania stałej temperatury bo w innym przypadku gęsta, wojskowa grochówka od razu by się przypaliła. A opalanie węgklem to rzeczywiście problem, ale w momencie zamontowania w starym palenisku elektrycznej grzałki nie wygląda to juz tak strasznie. A wydaje mi się, że sama konstrukcja takiej kuchenki zrobiona jest w taki sposób, żeby dość równomiernie rozkładać ciepło. A jeżeli da się utzrymać stałą temperaturę opalając kuchenkę węglem to tym bardziej można to zrobić montująa grzałkę elektryczna.
            LETO

            ...:::TresPiwowares:::...

            Comment

            • Rolek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.08
              • 1038

              #21
              LETO napisał(a)
              Ale tak poważnie.. przecież w tym jest możliwość utrzymania stałej temperatury bo w innym przypadku gęsta, wojskowa grochówka od razu by się przypaliła.
              Poza tym w niektórych z kuchni wojskowych kotły mają płaszcz olejowy. Ogrzewanie grochówy przebiega więc nie bezpośrednio i przypalenie jest raczej niemożliwe.

              A z innej beczki, ale w temacie - można by spróbować zastosować (oczywiście w grę wchodzi raczej większy przerób) coś takiego. Cena jednak może wprawić w wesoły nastrój, ale jakby poszukać po starych, likwidowanych stołówkach i ośrodkach wczasowych, wtedy robi się interesujące.

              Comment

              • Rolek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.08
                • 1038

                #22
                Poza tym, trafiłem na coś takiego
                Cena całkiem atrakcyjna (679 zł netto). Co prawda pojemnośc to tylko 15 litrów, ale dla co poniektórych w zupełności wystarczająca.
                Moc - 1,1kW.
                Link do opisu jest tu.
                Zresztą - wrzućcie w google hasło "kotły warzelne" i szperajcie po wynikach, może coś się wybierze?
                Attached Files
                Last edited by Rolek; 2003-12-18, 09:21.

                Comment

                • LETO
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2003.10
                  • 74

                  #23
                  No piękne a i cena zachęcająca

                  A wracając do kuchni polowej to po zdemontowaniu kół i wszystkich niepotrzebnych rzeczy to mżna ją zmieścić choćby w piwnicy.

                  A jeżeli mają one ten płaszcz olejowy to w tym momencie system ogrzewania jest już zupełnie dowolny bo i tak olej rozprowadzi ciepełko
                  LETO

                  ...:::TresPiwowares:::...

                  Comment

                  • Rolek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.08
                    • 1038

                    #24
                    LETO napisał(a)
                    A wracając do kuchni polowej to po zdemontowaniu kół i wszystkich niepotrzebnych rzeczy to mżna ją zmieścić choćby w piwnicy.
                    Z tym byłbym raczej ostrożny...

                    CHARAKTERYSTYKA SPRZĘTU (KP-340)
                    masa całkowita - 820 kg
                    liczba kotłów – 5 szt.
                    pojemność kotłów –
                    1 xl10 l (z płaszczem olejowym); 1x80 l (z płaszczem olejowym); 1x50 l (z płaszczem olejowym); 1x50 l (bez płaszcza ; 1x20 l (bez płaszcza)
                    opalanie kuchni – olej napędowy (palnik) lub drewno (ruszt)
                    średnie zużycie paliwa: oleju napędowego - 2,5 kg/godz.; drewna – 35 kg/godz.
                    wymiary kuchni w stanie złożonym (długość x szerokość x wysokość)–4200x2300 x3000mm
                    podwozie - ppa 1 osiowa
                    rozmiary ogumienia – 6.50-16”PLY
                    maksymalna szybkość holowania - 60 km/h
                    Attached Files

                    Comment

                    • sponsor
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2003.10
                      • 132

                      #25
                      System ogrzewania nie jest taki całkiem dowolny, bo albo nosisz węgiel (nie możesz trzymać w piwnicy, bo byś całą "szafę" zadymił) albo bulisz krocie za prąd (szczególnie jak jest jeszcze parę literków oleju do podgrzania).
                      Kup taką kuchnię to ją postawimy u Magdy na wsi i tam będziemy warzyć za pomocą drewna bo lasu ci tam dostatek .
                      Tres Piwowares

                      Comment

                      • sponsor
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2003.10
                        • 132

                        #26
                        Hehehe nie widziałeś Leta piwnicy ! Tam wejdzie cały batalion takich kuchni !!!
                        Pomysł z drewnem umarł po twoim opisie pozostaje ropa ale nie jest tego bardzo dużo 2,5 kg/h to całkiem zachęcająca wydajność.
                        Last edited by sponsor; 2003-12-18, 09:34.
                        Tres Piwowares

                        Comment

                        • Rolek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.08
                          • 1038

                          #27
                          sponsor napisał(a)
                          Hehehe nie widziałeś Leta piwnicy ! Tam wejdzie cały batalion takich kuchni !!!
                          W takim razie zwracam honor .
                          Ale tak z ciekawości, zerknijcie tu. Wygląda całkiem ciekawie .

                          Cholera, zgłodniałem od samego oglądania tych kuchni. Pora na śniadanie...

                          Comment

                          • slado
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2003.07
                            • 1072

                            #28
                            Rolek napisał(a)
                            --ciach--
                            Link do opisu jest tu.
                            --ciach--
                            A mnie się spodobało coś takiego
                            Zamontować coś w rodzaju siatki filtrującej od wewnątrz i gotowy kociołek zacierno-filtrujący.
                            Chyba w sam raz dla Romana do jego taboreciku.

                            Comment

                            • LETO
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2003.10
                              • 74

                              #29
                              A no włąsnie. Bo ta pierwsza, którą pokazałeś była jakaś okrutnie wielka, a przecież rodzajów kuchni polowych jest co najmniej kilka.
                              No i prosze ta druga dużo bardziej mi się podoba

                              Do Sponsora:
                              Możnaby. Z jednej strony warzymy piwko, z drugiej zarzucone wędeczki a z trzeciej grillik PLAN NA LATO
                              A jak nie to w piwnicy mam specjalne miejsce na koks i wegiel. Przecież tam kiedyś był piec węglowy.
                              LETO

                              ...:::TresPiwowares:::...

                              Comment

                              • burar
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2003.09
                                • 238

                                #30
                                slado napisał(a)
                                A mnie się spodobało coś takiego
                                Zamontować coś w rodzaju siatki filtrującej od wewnątrz i gotowy kociołek zacierno-filtrujący.
                                Chyba w sam raz dla Romana do jego taboreciku.
                                Piękny garczek !!! Niestety najpierw trza opędzić finansowo Święta, ale na wiosną pomyślimy...
                                Grodziski Browar Domowy

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X