Instalacja mikrobrowarowa - zrób to sam

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lukuj
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.07
    • 320

    #211
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alchemych
    I to może być problem nie do przeskoczenia. A stosowanie takiej instalacji nielegalnie, bez odpowiedniej wiedzy mogłoby być tragiczne w skutkach.
    Bezpośrednie podawanie pary do zacieru nie wymaga instalacji wysokociśnieniowych.
    KETTLER brewery
    www.lukuj.republika.pl

    Comment

    • Alchemych
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.12
      • 349

      #212
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukuj
      Bezpośrednie podawanie pary do zacieru nie wymaga instalacji wysokociśnieniowych.
      Czyli bezpośrednio z "czajnika" do kadzi zaciernej ?
      Dobrze byłoby podawać od dołu żeby usprawnić mieszanie. Np przez jakieś sito leżące na dnie które można by wykorzystać później do filtracji zacieru.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #213
        To w jaki sposób zamierzasz parą pokonać ciśnienie brzeczki?

        Comment

        • Alchemych
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.12
          • 349

          #214
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
          To w jaki sposób zamierzasz parą pokonać ciśnienie brzeczki?
          Ciśnienie wynikające z gęstości zacieru ?

          Comment

          • Krzysztof
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.04
            • 1689

            #215
            A czy nie prościej podgrzewac posrednio zacier poprzez podgrzewanie wody w której znajduje się garnek z zacierem? Coś w rodzaju łażni wodnej....

            Podgrzewanie zacieru żywą parą jest błedem....
            Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysztof; 2005-07-12, 21:15.
            Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
            www.twojmalybrowar.pl

            Comment

            • lukuj
              Porucznik Browarny Tester
              • 2003.07
              • 320

              #216
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
              To w jaki sposób zamierzasz parą pokonać ciśnienie brzeczki?
              To jasne że aby pokonać ciśnienie słupa zacieru w garze należy wprowadzić parę o pewnym nadciśnieniu. Zakładając że gęstość zacieru to 1,1g/ml a w naczyniu zaciernym mamy 50 cm słup zacieru to nadciśnienie pary musi wynosić minimum 1100kg/m3 x 0,5m x 9,81m/s2=5,4 kPa=0,054 bar. (Takie nadciśnienie jakiego potrzeba aby wdmuchnąc do wody powietrze przez rurkę z końcówką zanurzoną na 0,55m, kto chce niech spróbuje, łatwizna)
              Dla porównania wymienniki z którymi mam do czynienia pracują pod ciśnieniem pary 6-10 bar.
              Ponadto układ wprowadzania „żywej pary” dla ogrzania zacieru jest układem „otwartym”, nie istnieje więc praktycznie zagrożenie eksplozją układu. Dla pewności jako generatora pary użyłbym nie przysłowiowego czajnika, ale szybkowaru wyposażonego w odpowiedni zawór bezpieczeństwa dający ujście parze w przypadku zatkania przewodu wprowadzającego parę do zacieru. Oczywiście podczas zacierania kondensująca w zacierze para „rozrzedza go” w pomijalnym stopniu.
              KETTLER brewery
              www.lukuj.republika.pl

              Comment

              • lukuj
                Porucznik Browarny Tester
                • 2003.07
                • 320

                #217
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
                A czy nie prościej podgrzewac posrednio zacier poprzez podgrzewanie wody w której znajduje się garnek z zacierem? Coś w rodzaju łażni wodnej....

                Podgrzewanie zacieru żywą parą jest błedem....
                Przy standardowym kształcie gara (powierzchnia wymiany + róznica temp zacier/ściana gara) to by musiało trwać wieki.
                Nie rozumiem dlaczego Krzysztof uważa iż ogrzewanie zacieru przez bezpośredni wtrysk pary przy odpowiednim mieszaniu jest błędem.
                KETTLER brewery
                www.lukuj.republika.pl

                Comment

                • Alchemych
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2003.12
                  • 349

                  #218
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukuj
                  Przy standardowym kształcie gara (powierzchnia wymiany + róznica temp zacier/ściana gara) to by musiało trwać wieki...
                  Można zaizolować gar. I jeszcze pytanie jaki kształt musialaby mieć kadź żeby podgrzewanie miało sens? Może wprowadzenie pary w wielu punktach pozwoliłoby uzyskać efektywność.

                  Comment

                  • lukuj
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2003.07
                    • 320

                    #219
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alchemych
                    Można zaizolować gar. I jeszcze pytanie jaki kształt musialaby mieć kadź żeby podgrzewanie miało sens? Może wprowadzenie pary w wielu punktach pozwoliłoby uzyskać efektywność.
                    Proszę zwróć uwagę, że moja wypowiedź nie dotyczyła wtrysku pary ale grzania naczynia do zacierania za pośrednictwem płaszcza z innym ciekłym czynnikiem grzejnym (woda/olej)

                    W przeciwieństwie do powyższego ogrzewanie parą wprowadzaną do zacieru jest bardzo wydajne (kondensująca w zacierze para oddaje wielkie ilości ciepła) . W celu rozwinięcia powierzchni "naparzania" można zastosować np ułożoną na dnie naczynia rurkę z wieloma otworkami.
                    KETTLER brewery
                    www.lukuj.republika.pl

                    Comment

                    • Krzysztof
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.04
                      • 1689

                      #220
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukuj
                      Przy standardowym kształcie gara (powierzchnia wymiany + róznica temp zacier/ściana gara) to by musiało trwać wieki.
                      Nie rozumiem dlaczego Krzysztof uważa iż ogrzewanie zacieru przez bezpośredni wtrysk pary przy odpowiednim mieszaniu jest błędem.

                      Wprowadzenie żywej pary do zacieru będzie powodowało miejscowe przegrzewanie zacieru i inaktywacje enzymów w tych miejscach co w rezultacie prowadzi do mniejszenia ilości tychze w zacierze. Konsekwencją tego stanu rzeczy jest niski stopien rozkładu skrobii.
                      Wszelkie inne zjawiska pomijam tj. rozrzedzenie zacieru czy "zysk" energetyczny.

                      W sumie to dlaczego nie włozyć do gara grzałki, gdzie intensuwność grzania sterowana byłoby autotransformatorem. Bez kłopotu - bo bez ciśnieniowo...
                      Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                      www.twojmalybrowar.pl

                      Comment

                      • Alchemych
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2003.12
                        • 349

                        #221
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
                        Wprowadzenie żywej pary do zacieru będzie powodowało miejscowe przegrzewanie zacieru i inaktywacje enzymów w tych miejscach co w rezultacie prowadzi do mniejszenia ilości tychze w zacierze. Konsekwencją tego stanu rzeczy jest niski stopien rozkładu skrobii....
                        Właściwie to w każdym przypadku ten problem występuje - czy się podgrzewa gar na palniku , czy płaszczem olejowym, czy stosuje sie wtrysk pary. Rozwiązaniem byłoby mieszanie zacieru z odpowiednią dla każdego rozwiązania szybkością czy też intensywnością.

                        Comment

                        • Krzysztof
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.04
                          • 1689

                          #222
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alchemych
                          Właściwie to w każdym przypadku ten problem występuje - czy się podgrzewa gar na palniku , czy płaszczem olejowym, czy stosuje sie wtrysk pary. Rozwiązaniem byłoby mieszanie zacieru z odpowiednią dla każdego rozwiązania szybkością czy też intensywnością.
                          Tak, ale dlatego prędkość podgrzewania wynosi 1C/min żeby ograniczyć przegrzewanie.
                          Z drugiej strony pracuje się nad konstrukcją mieszadeł zeby zapewnić dobre mieszanie i dobra wymianę ciepła. Wzrost szybkościmieszania nie powoduje wzrostu intensywności mieszania od pewnej prędkości obrotowej.
                          Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                          www.twojmalybrowar.pl

                          Comment

                          • lukuj
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2003.07
                            • 320

                            #223
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
                            Tak, ale dlatego prędkość podgrzewania wynosi 1C/min żeby ograniczyć przegrzewanie.
                            Z drugiej strony pracuje się nad konstrukcją mieszadeł zeby zapewnić dobre mieszanie i dobra wymianę ciepła. Wzrost szybkościmieszania nie powoduje wzrostu intensywności mieszania od pewnej prędkości obrotowej.

                            Szybkość grzania zacieru reguluje się intensywnością wrzenia pary w wytwornicy a tym samym jej ilością wprowadzaną do zacieru. Rozważam praktyczne zastosowanie układu wtrysku pary tylko w przypadku zacierania "super gęstego zacieru" na "super mocne piwo". W przypadku ogrzewania gęstego zacieru za pomocą grzałek elektrycznych problem stanowi przypalanie na grzałkach, układ wtrysku pary (DSI) jest wolny od tego typu zagrożeń.
                            KETTLER brewery
                            www.lukuj.republika.pl

                            Comment

                            • Krzysztof
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.04
                              • 1689

                              #224
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukuj
                              Szybkość grzania zacieru reguluje się intensywnością wrzenia pary w wytwornicy a tym samym jej ilością wprowadzaną do zacieru. Rozważam praktyczne zastosowanie układu wtrysku pary tylko w przypadku zacierania "super gęstego zacieru" na "super mocne piwo". W przypadku ogrzewania gęstego zacieru za pomocą grzałek elektrycznych problem stanowi przypalanie na grzałkach, układ wtrysku pary (DSI) jest wolny od tego typu zagrożeń.
                              Czy para wre?
                              Co do kwesti grzałek to wszystko zależy od ich konstrukcji i mocy. Wszystko mozna zrobić.
                              Przy mocnych piwach lepiej odgotować wodę.

                              Mimo wszystko uważam że bespośredni wtrysk pary do zacieru to wyważanie otwartych drzwi.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysztof; 2005-07-14, 11:42.
                              Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                              www.twojmalybrowar.pl

                              Comment

                              • lukuj
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2003.07
                                • 320

                                #225
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
                                Czy para wre?
                                Co do kwesti grzałek to wszystko zależy od ich konstrukcji i mocy. Wszystko mozna zrobić.
                                Przy mocnych piwach lepiej odgotować wodę.

                                Mimo wszystko uważam że bespośredni wtrysk pary do zacieru to wyważanie otwartych drzwi.
                                Oczywiście to woda wrze a nie para.
                                Zdobycie za rozsądne pieniądze grzałek o odpowiednim stosunku mocy do powierzchni i kształcie okazało się w moim przypadku niemożliwe. Musiałem iść na kompromis.
                                DSI traktuję jako ciekawy temat, nie wypowiadam się nas wyższością jakiejkolwiek z metod ogrzewania zacieru. Jeśli kiedykolwiek zbuduję i przetestuję układ to podzielę się obserwacjami.
                                KETTLER brewery
                                www.lukuj.republika.pl

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • pebejot
                                  Gorzów Wielkopolski, Targowa 2, Hotel & Browar Pavco
                                  pebejot
                                  Długo zapowiadany browar restauracyjny w Gorzowie Wlkp. w końcu wystartował w 2024 roku, chociaż miał ruszyć już dwa lata wcześniej.
                                  Znajduje się w 4-gwiazdkowym hotelu Pavco. Hotel drogi i ekskluzywny, podobnie jak restauracja, z tym że lokalizacja hotelu nie za bardzo atrakcyjna....
                                  2024-09-08, 23:21
                                • pebejot
                                  Bułgaria, Pazardżik, Iwajłowsko 41, Rhombus Brewery & Restaurant
                                  pebejot
                                  Bardzo dziwne miejsce, do którego dotarłem w piekielnie gorący dzień sierpnia.
                                  Sporych rozmiarów browar z restauracją i hotelem w mieście Pazardżik, a właściwie już kilkaset metrów za rogatkami miasta przy drodze krajowej.
                                  Lokalizacja jest o tyle dziwaczna, że dookoła nie ma...
                                  2024-09-06, 16:13
                                • heckler
                                  Czechy, Praha-Malá Strana, Karmelitská 373/25, Pivovar Mikuláš
                                  heckler
                                  Pierwsze podejście do browaru Mikuláš zrobiłem w zeszłym roku. Tuż przed otwarciem lokalu odbyłem rozmowę z panią krzątającą się przy stolikach na zewnątrz. Okazało się, że browaru nie można zobaczyć, bo po prostu piwa tu jeszcze nie warzą. Owszem instalacja jest, pozwolenia tez,...
                                  2025-01-02, 07:46
                                • pebejot
                                  Krzywaczka 948, Browar Alteria
                                  pebejot
                                  Kolejny dziwny minibrowar w dziwnym miejscu.
                                  Krzywaczka to mała wieś na południowy wschód od Krakowa, przez którą przebiega ruchliwa droga krajowa nr 52 Kraków - Bielsko-Biała.
                                  Minibrowar mieści się w nowopowstałym potężnym, czterokondygnacyjnym budynku.
                                  Dookoła jest...
                                  2024-10-13, 22:31
                                • pebejot
                                  Jarosławiec, Bałtycka 14, Hotel & Browar Król Plaza
                                  pebejot
                                  Na północno-wschodnich rubieżach województwa zachodniopomorskiego, w znanej nadmorskiej miejscowości Jarosławiec, od niespełna roku działa nowy browar restauracyjny.
                                  Browar znajduje się w ekskluzywnym hotelu Król Plaza.
                                  Król Plaza to stale rozbudowywany zespół hoteli i apartamentów w...
                                  2023-06-03, 10:32
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...