Instalacja mikrobrowarowa - zrób to sam

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marek-C
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 848

    #256
    ano trzeba drugie tyle na osprzęt aby toto zadziałało! (fundament, przyłącze el.) a poza tym - 300l? może jednak lepiej kupić pół litra wódy?

    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

    Comment

    • Infam
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.05
      • 715

      #257
      Zasilacz to pierwsza kwestia, napęd druga. Nie miej mi za złe ale po wymianie zasilacza wymienisz również napęd. To nie ma prawa zadziałać. Jeśli się uprzesz to stracisz sporo czasu, który możnaby przeznaczyć np. na wareczkę. Ja mam rozwiązanie bazujące na silniczku i motoreduktorze (wycieraczki do malucha) - analogicznie jak Mark33. Pobiera to ponad 2A. Wczoraj zacierałem 35 l ok. 15 BLG i mimo, że mój napęd jest "sto" razy mocniejszy od Twojego to osiągał ok. 50 st.C
      Jak się mylę - stawiam piwo!
      "Dużo to nie znaczy Dobrze
      Dobrze znaczy dużo"

      Comment

      • qbson
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2005.03
        • 12

        #258
        Z energia pary i tempem podgrzewania to jest tak:

        Zagotowac wody sie nie da bez cisnienia, a zeby podgrzec 20 litrow wody od 15 do 75 stopni potrzeba skroplic okolo 2.2 litra wody zamienionej na pare.

        Problem cisinienia mozna rozwiazac nie puszczajac pary do wnetrza garnka. Mozna pare przepuscic wezowniza przez gar (zrobic taka parowa grzalke), tylko treba pamietac aby ujsce z wezownicy bylo na samym jej dole, tak aby skraplajaca sie woda mniala ktorędy odplywac.

        Comment

        • lukuj
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.07
          • 320

          #259
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qbson
          Z energia pary i tempem podgrzewania to jest tak:

          Zagotowac wody sie nie da bez cisnienia, a zeby podgrzec 20 litrow wody od 15 do 75 stopni potrzeba skroplic okolo 2.2 litra wody zamienionej na pare.

          Problem cisinienia mozna rozwiazac nie puszczajac pary do wnetrza garnka. Mozna pare przepuscic wezowniza przez gar (zrobic taka parowa grzalke), tylko treba pamietac aby ujsce z wezownicy bylo na samym jej dole, tak aby skraplajaca sie woda mniala ktorędy odplywac.

          nie zapominaj o odwadniaczu, bez tego raczej nie zobaczysz skraplającej się pary (czyli wody) , ale obłok pary
          KETTLER brewery
          www.lukuj.republika.pl

          Comment

          • Infam
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.05
            • 715

            #260
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qbson
            Z energia pary i tempem podgrzewania to jest tak:

            Zagotowac wody sie nie da bez cisnienia, a zeby podgrzec 20 litrow wody od 15 do 75 stopni potrzeba skroplic okolo 2.2 litra wody zamienionej na pare.

            Problem cisinienia mozna rozwiazac nie puszczajac pary do wnetrza garnka. Mozna pare przepuscic wezowniza przez gar (zrobic taka parowa grzalke), tylko treba pamietac aby ujsce z wezownicy bylo na samym jej dole, tak aby skraplajaca sie woda mniala ktorędy odplywac.
            Piszesz zbyt dużymi skrótami myślowymi, przez co analiza Twoich rozwiązań wymaga czytania między wierszami
            Stwierdzenie "Problem cisinienia mozna rozwiazac nie puszczajac pary do wnetrza garnka. Mozna pare przepuscic wezowniza ..." powinno brzmieć "Przeanalizujmy bezciśnieniowy układ ogrzewania parą, polegający na jej przepuszczeniu przez wężownicę..."
            W Twoim stwierdzeniu nie wiadomo czy chodzi właśnie o ten bezciśnieniowy układ (tak obstawiam ) czy raczej o układ efektywniejszy aczkolwiek bardziej skomplikowany - mianowicie ciśnieniowy o wyższej temperaturze ale jak słusznie zaznaczył Lukuj - koniecznie z odwadniaczem!
            "Dużo to nie znaczy Dobrze
            Dobrze znaczy dużo"

            Comment

            • szefi
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.12
              • 194

              #261
              Opracowanie ?

              Pozostaje tylko w ciszy słuchać tej dyskusji mi laikowi...
              Czy Wy studiowaliście browarnictwo lub podobny kierunek jakaś technologia spożywcza ?
              Myślę że idealnym zakończeniem tej wymiany poglądów było jakieś opracowanie....

              Comment

              • qbson
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2005.03
                • 12

                #262
                Mi chodzilo o podsumowanie rozwazan na temat ogrzewania parowego. Osobiscie uwazam ze ten system nie jest rozsadny, bo albo jest problem z cisnieniem albo z wydajnoscia i stratami energi!!

                Ja bym optowal za ogrzewaniem elektrycznym z grzalkami po bokach i mieszadlem dla szybszego rozprowadzenia temperatury.

                Comment

                • szefi
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.12
                  • 194

                  #263
                  Samodzielny RIMS

                  Czytam, przeglądam i zacząłem planowanie budowy własnego RIMS'a.
                  Bazą są 3 kegi 50L, palnik gazowy, termometry w oparciu o dallasy, (reszta na etapie planowania)
                  Pytanie moje dość prozainczne, w instalacji tego typu brzeczka jest podgrzewana w procesie zacierania poprzez przepływ w helisie zanurzonej w gorącej wodzie i tu rodzi się moje pytanie:
                  - jak dobrać średnicę/długość/prędkość przepływu dla tej helisy aby brzeczka była optymalnie podgrzewana ?
                  - jaka powinna być różnica temperatur pomiędzy wpływemu i wypływaniem,jak dobierać temperaturę wody, chciałbym uniknąć zabicia enzymów ?

                  Wiem że wielu z forumowiczów ma już takie instalacje wykonane, prosze więc o sugestie.

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    #264
                    Robię kocioł warzelny 50 litrów, kupiłem szklaną pokrywkę średnicy 30 cm i do niej wycinałem dziś otwór - było monster haus , w kuchni
                    Attached Files

                    Comment

                    • szefi
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.12
                      • 194

                      #265
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                      Robię kocioł warzelny 50 litrów, kupiłem szklaną pokrywkę średnicy 30 cm i do niej wycinałem dziś otwór - było monster haus , w kuchni
                      Pogratulować dzielnej żonki że Ci pozwala na takie ekscesy w kuchni, przecież te iskry mogą dziurę wypalić, coś wiem w ty temacie gdy ja wycinałem trochę dymu narobiłem w okolicy gdy jakiś rozgrzany opiłek wpadł w suchą trawę...
                      ale do rzeczy...

                      Masz już jakieś konkrety zaplanowane ?

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        #266
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefi
                        Masz już jakieś konkrety zaplanowane ?
                        Potrzebowałem konkretnego gara do warzenia, a jak się zastanowić to i fermentację można zrobić. Na rimsa nie mam miejsca ale kto wie może jakiś rozkładany

                        Comment

                        • cafepiwosz
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2005.09
                          • 85

                          #267
                          No, no w mieszkaniu takie cięcie !!! Iskry, meble i żona !!!! Odważny z Ciebie człowiek !!!
                          Ja wybrałem świeże powietrze.
                          Attached Files

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #268
                            I na miły Bóg, zakładajcie okulary ochronne przy takich zabawach.

                            Miałem kiedyś zwykłe i tak powtapiały mi sie opiłki w gałki oczne, niezbyt miłe uczucie i na wizyte u okulisty trzeba wydac kase.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10796

                              #269
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                              I na miły Bóg, zakładajcie okulary ochronne przy takich zabawach. .
                              przecież na zdjęciu widać że cafepiwosz ma okulkary założone
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • cafepiwosz
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2005.09
                                • 85

                                #270
                                Kilka moich uwag dotyczących cięcia kega.
                                1. tnijcie jak najcieńszą tarczą ( 0,8, 1 mm)
                                2. tarcza musi być przeznaczona do inox'u.
                                3. nie ściągajcie osłony szlifierki, załóżcie okulary, rękawice, dobrze się grubo ubrać ponieważ :
                                Moja żona mówi, że z bhp u mnie najgorzej. Ze szlifierką miałem przygodę:
                                sciągnięta osłona, krótki rękawek. W pewnym momencie urywa się kawałek tarczy. Dostaję w ręke.
                                Chirurg:
                                - 8 szwów + 6 wewnętrznych
                                - uszkodzony nerw odśrodkowy ręki
                                - seria zastrzyków by z powrotem uruchomić rekę
                                Ręka była sprawna po 6 miesiącach.
                                Dzis zakładam okulary, grupą czapkę, rekawice, kilka warstw swetrów by jak znowu coś sie urwie, to żeby mnie nie przebiło na wylot - jak ostatnim razem

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • pebejot
                                  Gorzów Wielkopolski, Targowa 2, Hotel & Browar Pavco
                                  pebejot
                                  Długo zapowiadany browar restauracyjny w Gorzowie Wlkp. w końcu wystartował w 2024 roku, chociaż miał ruszyć już dwa lata wcześniej.
                                  Znajduje się w 4-gwiazdkowym hotelu Pavco. Hotel drogi i ekskluzywny, podobnie jak restauracja, z tym że lokalizacja hotelu nie za bardzo atrakcyjna....
                                  2024-09-08, 23:21
                                • pebejot
                                  Bułgaria, Pazardżik, Iwajłowsko 41, Rhombus Brewery & Restaurant
                                  pebejot
                                  Bardzo dziwne miejsce, do którego dotarłem w piekielnie gorący dzień sierpnia.
                                  Sporych rozmiarów browar z restauracją i hotelem w mieście Pazardżik, a właściwie już kilkaset metrów za rogatkami miasta przy drodze krajowej.
                                  Lokalizacja jest o tyle dziwaczna, że dookoła nie ma...
                                  2024-09-06, 16:13
                                • heckler
                                  Czechy, Praha-Malá Strana, Karmelitská 373/25, Pivovar Mikuláš
                                  heckler
                                  Pierwsze podejście do browaru Mikuláš zrobiłem w zeszłym roku. Tuż przed otwarciem lokalu odbyłem rozmowę z panią krzątającą się przy stolikach na zewnątrz. Okazało się, że browaru nie można zobaczyć, bo po prostu piwa tu jeszcze nie warzą. Owszem instalacja jest, pozwolenia tez,...
                                  2025-01-02, 07:46
                                • pebejot
                                  Krzywaczka 948, Browar Alteria
                                  pebejot
                                  Kolejny dziwny minibrowar w dziwnym miejscu.
                                  Krzywaczka to mała wieś na południowy wschód od Krakowa, przez którą przebiega ruchliwa droga krajowa nr 52 Kraków - Bielsko-Biała.
                                  Minibrowar mieści się w nowopowstałym potężnym, czterokondygnacyjnym budynku.
                                  Dookoła jest...
                                  2024-10-13, 22:31
                                • pebejot
                                  Jarosławiec, Bałtycka 14, Hotel & Browar Król Plaza
                                  pebejot
                                  Na północno-wschodnich rubieżach województwa zachodniopomorskiego, w znanej nadmorskiej miejscowości Jarosławiec, od niespełna roku działa nowy browar restauracyjny.
                                  Browar znajduje się w ekskluzywnym hotelu Król Plaza.
                                  Król Plaza to stale rozbudowywany zespół hoteli i apartamentów w...
                                  2023-06-03, 10:32
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...