Jeszcze zdjęcie grzałki czyli tego ustrojstwa co wymusza przepływ i pełni rolę mieszadła
Instalacja mikrobrowarowa - zrób to sam
Collapse
X
-
Ale zaległości nadrobię.
Apropos ww. Czy grzałka jest w pewnym sensie przepływowa? Jaką pompkę zastosowałeś?"Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"Comment
-
Witam ponownie
W poprzenim moim poście nad zdjęciem powinno być oczywiście zdjęcie pompy a nie grzałki za błąd przepraszam.
Ogólnie rzecz biorąc można powiedzieć że grzałka działa jak przepływowa gdyż przez miejsce w którym ona się znajduje przepływa płynna część ( stała jak już wcześniej tłumaczyłęm znajduje się wewnątrz środkowego cylindra ograniczona z dwóch stron sitami ) . Jako pompę zastosowałem pompę grundfosa do wody użytkowej z wirnikiem ze stali KO i głowicą mosiężną. zasysa ona zacier ( jego płynną część ) z zewnętrznej części kotła ( tam gdzie jest grzałka ) i wpompowuje w środkową część ( tam gdzie znajduje się środkowy cylinder, który na obwodzie jest uszczelniony i dociśnięty do dna kotła) Zacier się przelewa przez górną krawędź środkowego cylindra i spada na grzałkę oraz jest dalej tłoczony do środka przez ześrutowany słód. Jeszcze wspomnę że termopara jest zamontowana w środkowej części dna kotła. Pompa zamontowana jest jak w oryginale na dwóch śrubunkach więc nie mo problemu ze zdemontowaniem jej np. do czyszczenia.
Zasada działania jest identyczna do oryginału zmieniłem tylko pojemność ( potrzebuję wybicie jednego kega 30 l ) i dodałem płaszcz powietrzno wodny, który w czasie zacierania i warzenia jest pusty przez co lepiej izoluje zawartość kotła a po całym procesie przepuszczam przez niego wodę ( zimną ) i działa wtedy jak chłodnica ( może mniej skuteczna niż zanurzeniowa ale chciałem zrobić taki kombajn )
PozdrawiamOstatnia zmiana dokonana przez czujnik; 2009-03-27, 08:30.Comment
-
Piękne urządzenie panie Czujnik. Naprawdę mi się podoba. Ja warzę od niedawna, ale juz myślę by w niedalekiej przyszłości sobie sprawić taką "maszynu". Zobaczymy. Może, jak wrócisz z tej delegacji, to udało by się jakoś zobaczyć to ustrojstwo... Podpatrzeć i potem kombinować
Tak czy siak, mam nadzieję, że warka wyszła neiźle?Michał-BULI-Nowak
I said firmly "NO" for any alcohol... but it doesn't listen me :) and I am happy with it :)Comment
-
Dziękuję za uznanie , warka jeszcze nie wyszła bo czekam na paczkę z BA
Jeszcze jedno jeśli jest koś chętny na podobne urządzenie to informuję że jest możliwość wykonania takowego ale jeden problem przez nabliższe pół roku bez automatyki po moim powrocie z automatyką - wymiary ( litraż ) dowolne. Wszelkie sugestie możliwe do zrealizowania.Comment
-
Jeszcze jedno jeśli jest koś chętny na podobne urządzenie to informuję że jest możliwość wykonania takowego ale jeden problem przez nabliższe pół roku bez automatyki po moim powrocie z automatyką - wymiary ( litraż ) dowolne. Wszelkie sugestie możliwe do zrealizowania.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Comment
-
Comment
-
Sito jest gotową blachą perforowaną o średnicy otworów 2 mm dałem 2 razem zespawane z lekkim przesunięciem. Ale później okazało się że oryginalny speidel ma właśnie 2 mm otwory w sitach i dodatkowo takie dwie siatki z jakiegoś materiału.
Jeżeli chodzi o cenę wszystko zależy od pojemności ( wielkości ) i czy ma być jak mój z podójnym płaszczem czy jak oryginał z pojedyńczym.
Zaznaczam jednak że są koszty z których nie jestem w stanie zejść tzn. grzałka i sterownik. Jeżeli chodzi o sam kociołek wszystko jest do dogadania jeżeli jest ktoś chętny to zapraszam na priva to w 2 dni wycenię kociołekComment
-
Comment
-
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowiComment