Instalacja mikrobrowarowa - zrób to sam
Collapse
X
-
-
Amen !
Widzę z powyższego, że browarników domowych da się podzielić na dwie grupy pod względem technologii.
Pierwsza, powidzmy tradycjonaliści, z definicji chcą warzyć jak najbardziej prostymi, najlepiej starymi metodami. Raczej boleją nad tym że jeszcze nie potrafią określić temperatury zacieru bez termometru.
Raz jeden byłem zmuszony z powodu usterki elektroniczego temometru warzyć w ten sposób i udalo się.
Jest to dosyc proste, by nie rzecz że banalne dla warki 50-55litrowej. Kluczem do sukcesu jest prawidlowe określenie na oko temperatury 68 st.C. Jesli to sie uda poprzez rozpoznanie jak zachowuje się woda w tej temperaturze, to zatrzemy bez problemu.
Po wrzuceniu słodów temperatura ustali sie nam na 63-62 st.C w zależności od ilości słodów, czy robimy piwo mocne czy słabe. Spadki temperatury przy takiej ilości zacieru i garnku nierdzewnym są pomijalne w czasie 30 min. Gdy zacieramy dłużej np.60min podgrzewamy pełna moca palnika z zegarkiem w ręku przez minutę lub dwie.
Korzystamy z właściwości palnika 6,5-7,5KW w standardowym taborecie, który przy maksymalnym grzaniu takiej ilości zacieru daje nam wzrost temperatury 1st.C/1 min. Zatem przejście z o 10 st.C jest banalne...
Jak zachowuje sie woda w 68st.C? Jak to rozpoznać? Na pewno po obserwacji parowania, poprzez zbliżenie nad powierzchnię wody dłoni by poznać oddawane ciepło, wreszcie po charakterystycznym dzwonieniu garnka nierdzewnego z taka ilości wody.Comment
-
Myślą przewodnią tego wątku jest zacieranie i gotowanie w jednym garnku ze specjalnym wsadem.
Interesuje mnie opnia w temacie zacierania w takim wsadzie przy mieszaniu ręcznym i grzaniu na taborecie gazowym.
Da się skutecznie zrobić przejście 62/72/78 ?
Nie zatykają się oczka w blasze perforowanej od mieszania łyżką? Nie wpływa to późniejszą filtrację?Comment
-
A już miałem nadzieję że ktoś pokazał kolejnego HERMS'a
Myślą przewodnią tego wątku jest zacieranie i gotowanie w jednym garnku ze specjalnym wsadem.
Interesuje mnie opnia w temacie zacierania w takim wsadzie przy mieszaniu ręcznym i grzaniu na taborecie gazowym.
Da się skutecznie zrobić przejście 62/72/78 ?
Nie zatykają się oczka w blasze perforowanej od mieszania łyżką? Nie wpływa to późniejszą filtrację?
A odpowiadając wprost na pytanie 1. Kontrola temperatury na wymienniku ciepła jest o wiele lepsza niż na tradycyjnym "ogrzewaniu garnka od spodu". Mając wymiennik nawet jak kontrolujemy manualnie ogrzewanie wody w kotle (garnek z gorącą wodą) to zawsze zostaje kontrola szybkości przepływu. Jak porównamy do tradycyjnego zacierania to jest na czym pracować.
Pytanie 2. Jeśli zaczniemy mieszać zacier w takiej instalacji to prawie na pewno nie uda się poprawnie przeprowadzić zacierania i filtracja będzie koszmarem. Przy standardowej filtracji mieszanie może nieźle napsuć, zwłaszcza jak jest to piwo pszeniczne lub inny wynalazek trudno filtrujący.
Gdyby nie mikre lokum to HERMS by jakoś powstał i u mnie, kiedyś nawet narysowałem schemat kuchennej instalacji - tylko dwa gary + fermentator, ale na małe mieszkanie to i tak za dużo.
I oczywiście czekam na kolejne HERMSy opisane i obfotografowane.FemtoBrowar
http://www.femtobrowar.pglab.xon.pl/Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotrgA myślą przewodnią robienia takiej instalacji jest miedzy innymi wyeliminowanie mieszania, nie dla samego wyeliminowania ale aby nie zakłócać złoża filtracyjnego, czyli łatwiej uzyskać klarowne piwo i maksimum wydajności ekstrakcji.
Moim zdaniem nie będzie zachodzić takie zjawisko, a jeśli nie zachodzi, zatem nie wpływa to na filtrację, czyli nie ma różnicy pomiędzy obiegiem wymuszonym a ręcznym mieszaniem.
Czy tak jest w praktyce?Ostatnia zmiana dokonana przez Robert13; 2011-08-12, 07:20.Comment
Related Topics
Collapse
-
Długo zapowiadany browar restauracyjny w Gorzowie Wlkp. w końcu wystartował w 2024 roku, chociaż miał ruszyć już dwa lata wcześniej.
Znajduje się w 4-gwiazdkowym hotelu Pavco. Hotel drogi i ekskluzywny, podobnie jak restauracja, z tym że lokalizacja hotelu nie za bardzo atrakcyjna....-
Channel: Lubuskie
-
-
Bardzo dziwne miejsce, do którego dotarłem w piekielnie gorący dzień sierpnia.
Sporych rozmiarów browar z restauracją i hotelem w mieście Pazardżik, a właściwie już kilkaset metrów za rogatkami miasta przy drodze krajowej.
Lokalizacja jest o tyle dziwaczna, że dookoła nie ma...-
Channel: Bułgaria
2024-09-06, 16:13 -
-
Pierwsze podejście do browaru Mikuláš zrobiłem w zeszłym roku. Tuż przed otwarciem lokalu odbyłem rozmowę z panią krzątającą się przy stolikach na zewnątrz. Okazało się, że browaru nie można zobaczyć, bo po prostu piwa tu jeszcze nie warzą. Owszem instalacja jest, pozwolenia tez,...
-
Channel: Czechy
-
-
Kolejny dziwny minibrowar w dziwnym miejscu.
Krzywaczka to mała wieś na południowy wschód od Krakowa, przez którą przebiega ruchliwa droga krajowa nr 52 Kraków - Bielsko-Biała.
Minibrowar mieści się w nowopowstałym potężnym, czterokondygnacyjnym budynku.
Dookoła jest...-
Channel: Małopolskie
2024-10-13, 22:31 -
-
Na północno-wschodnich rubieżach województwa zachodniopomorskiego, w znanej nadmorskiej miejscowości Jarosławiec, od niespełna roku działa nowy browar restauracyjny.
Browar znajduje się w ekskluzywnym hotelu Król Plaza.
Król Plaza to stale rozbudowywany zespół hoteli i apartamentów w...-
Channel: Zachodniopomorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment