cytat:
--------------------------------------------------------------------------------
Informuje, że szacunkowa cena elementu grzejnego silikonowego o który Pan pytał będzie wynosiła ok.1600-2000zł/szt (w zależności od tego czy zastosujemy termoregulator oraz od jego typu).
Na 2 stronie tego tematu zamieściłem zdjęcia przedstawiające instalację, w której zastosowano tradycyjne elementy grzewcze - znacznie tańsze.
Na 2 stronie tego tematu zamieściłem zdjęcia przedstawiające instalację, w której zastosowano tradycyjne elementy grzewcze - znacznie tańsze
Ja nikogo nie zmuszam do zakupu tylko to jest to co ja znalazłem ( zresztą dzięki forum ) w necie. Mam pytanie: gdzie i za ile można kupić te tańsze elementy grzewcze?
Możnaby wysunąc już jakieś wnioski.
1. Kociołki o pojemności 25-30 litrów (innych propozycji nie było) oraz wersja pojemniejsza 50-60 litrów.
2. Ogrzewanie raczej elektryczne (nie wszyscy mają gaz, prąd mają wszyscy - to moja osobista uwaga)
3. Dwie wersje wykonania.
- Pojedyńczy kociołek możliwie uniwersalny w swej funkcjonalności.
- Zestaw kociołków uwzględniający aspekty technologii warzenia wymienione wcześniej przez kolegów.
4. Oferta powinna uwzlędniać tych co mają dom i/lub dużą piwnicę a także tych co mają tylko wskazany przez połowicę kącik w kuchni.
5. Uwzględniłbym możliwość zastosowania układów kontrolno-sterowniczych, filtrów przepływowych etc.
6. Fermentory dostosowane do oferowanych kociołków.
7. Dopasowane (uwzględniające konstrukcję kociołków i fermentorów) systemy mycia i dezynfekcji.
slado napisał(a) Możnaby wysunąc już jakieś wnioski.
(...)
2. Ogrzewanie raczej elektryczne (nie wszyscy mają gaz, prąd mają wszyscy - to moja osobista uwaga)(...)
Taka sytuacja jest u mnie - nie ma gazu. I pomimo dysponowania pewnym zapasem mocy, rozważam równolegle ogrzewanie gazem (propan-butan), przy użycia palnika z kotła c.o. Na razie nie poruszam kwestii kosztów wykonania jednego sposobu grzania i drugiego, zastanawiam się nad konstrukcją.
3. Dwie wersje wykonania.
- Pojedyńczy kociołek możliwie uniwersalny w swej funkcjonalności.
- Zestaw kociołków uwzględniający aspekty technologii warzenia wymienione wcześniej przez kolegów.
Jak mawia Adam Słodowy – nie ma klejów uniwersalnych
Jeden kociołek, to o jeden za mało. I tak trzeba gdzieś zlać brzeczkę. Co prawda czasem może w tym celu wystarczyć zwykłe wiadro, ale moim zdaniem, jeśli to tylko możliwe, to lać od razu do gara warzelnego.
Dlatego też optuję za rozwiązaniem dwu-garowym. I tak:
* Pierwszy garnek, to kadź zacierno-filtarcyjna. Filtracja – miedziana nacinana rurka, umieszczona „na stałe”, albo rozwiązanie wskazane przez Krzysia – jak się domyślam, to mowa tu o tzw. „false bottom”. I z tej kadzi spust bezpośrednio do
* drugiego gara – kotła warzelnego. I do niego wrzucamy pod koniec warzenia chłodnicę i chłodzimy brzeczkę po gotowaniu. Można też zastosować filtrację, celem odfiltrowania chmielu, choć gdy stosujemy inną formę chmielu niż szyszki, to filtr może być raczej mało efektywny.
4. Oferta powinna uwzlędniać tych co mają dom i/lub dużą piwnicę a także tych co mają tylko wskazany przez połowicę kącik w kuchni.
I tu jest chyba największa zagwozdka. Szczęśliwi ci z domem lub dużą piwnicą. Dzierżawca kąta w kuchni, chętny na zastosowanie nieco ambitniejszych rozwiązań niż łycha i garnek jest w kiepskiej sytuacji. Rozwiązanie dwugarowe w takich warunkach może pozostać w sferze pobożnych zyczeń.
5. Uwzględniłbym możliwość zastosowania układów kontrolno-sterowniczych, filtrów przepływowych etc.
Sterowanie grzaniem i pracą jest wykonalne w obu źródłach ciepła. W przypadku elektryki zdecydowanie prostsze, w przypadku gazu nieco trudniejsze, ale nie niemożliwe. Palnik gazowy z piezoelektrycznym zapłonem, elektrozawór gazowy, sterownik temperatury – do nabycia w sklepach z armaturą gazową . Konstrukcja układu może wydawać się nieco skomplikowana, ale nie trudna w wykonaniu. Palnik może być jeden, zamiennie stosowany do grzania zacieru i gotowania brzeczki. Uwaga – układ o wiele bardziej czuły na błędy w wykonaniu, niestaranność może skończyć się małym bum...
6. Fermentory dostosowane do oferowanych kociołków.
7. Dopasowane (uwzględniające konstrukcję kociołków i fermentorów) systemy mycia i dezynfekcji.
System mycia. Ambitne moim zdaniem. Myślę jednak, że CIP można sobie odpuścić. Wystarczyłoby zastosowanie moim zdaniem łatwo dostępnych, demontowanych elementów (filtr, zawory).
No chyba, że dysponuje się myjką ciśnieniową Wtedy łatwiej.
I to na tyle moich uwag. Do dzieła!
W sprawie kadzi zaciernej można by na dnie zamontować podnoszone 2 dno perforowane po zakończeniu procesy zacierania i opadnięciu młóta itp. podnosiło by się to 2 perforowane dno i filtrowało. Po zakończeniu filtracji i przepłukaniu (żeby nam dobroć się nie zmarnowała) , 2 dno wyjmowało by się z gara i nie było by problemu z myciem.
Myślę że dla usztywnienia takiego filtra należało by go podwinąć. A podnoszenie zrealizować na zamontowanym wewnątrz rury poruszającej mieszadłem pręcie gwintowanym. Kręcimy korbką i podnosi nam się dno Wiem że to skomplikowane ale było by ciekawe.
I jeszcze chłodnice przeciw bieżną montowaną do kadzi warzelnej wraz z sitkiem na chmiel i inne przyprawy.
Co do systemu mycia to można by rozważyć taki obieg wody - z chłodnicy płukanie kadzi zaciernej.
I jednak należy się skupić na co najmniej dwóch naczyniach podgrzewanych (kadziach). I dobrać tak wysokość ich umiejscowienia by można było spokojnie przy pomocy siły grawitacji przeprowadzić transport brzęczki
Attached Files
Na razie z gotowców ale nadejdzie czasz w którym zagospodaruje 60m2 na małą piwniczkę i instalację :)
No można w pokrywoe wykonac otwór i przez niego wlewać wodę do wysładzania. Choć może to powodować wypłukiwania złoża. Może w pokrywie zrobić coś w rodzaju deszczowni.
Na razie z gotowców ale nadejdzie czasz w którym zagospodaruje 60m2 na małą piwniczkę i instalację :)
Deszczowinia była by najlepsza wykonan z nawiercanej rurki miedzianej zwiniętej w spirale, przymocowana do pokrywy i wyprowadzona na zewnątrz.
Tak patrze na to co narysłowałem - ładne ale kto to zrobi
Pozdrawiam wszytskich piwowarów i za wasze zdrowie
Na razie z gotowców ale nadejdzie czasz w którym zagospodaruje 60m2 na małą piwniczkę i instalację :)
Rolek napisał(a) I tak:
* Pierwszy garnek, to kadź zacierno-filtarcyjna. Filtracja – miedziana nacinana rurka, umieszczona „na stałe”, albo rozwiązanie wskazane przez Krzysia – jak się domyślam, to mowa tu o tzw. „false bottom”. I z tej kadzi spust bezpośrednio do
* drugiego gara – kotła warzelnego.
Comment