Instalacja mikrobrowarowa - zrób to sam

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    cafepiwosz tak, jasne, że widze, ale warto innych przestrzec
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      Też miałem okulary - rowerowe innych nie mam, a sprzątanie kuchni było nieciekawe .
      Szlif pod wymiar wykonałem na balkonie.

      Comment

      • Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qbson Wyświetlenie odpowiedzi
        Ja bym optowal za ogrzewaniem elektrycznym z grzalkami po bokach i mieszadlem dla szybszego rozprowadzenia temperatury.
        A co gdyby rozdzielic gary. Jeden tylko i wylacznie do grzania wody. Wtedy elektryczne grzalki duzej mocy kompletnie nie stanowilyby problemu. Zacieranie natomiast prowadzic w bardzo dobrze zaizolowanej kadzi zaciernej z mieszadlami i zamontowanym filtratorem na dnie. To by przynioslo jeszcze jedno roziazanie mianowicie problem z wysladzaniem , rurki rownomiernie rozprowadzajace podgrzana wode nad zloze filtracyjne.
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

        Comment

        • Mawas
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.02
          • 299

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mawas Wyświetlenie odpowiedzi
          Moją kadź zacierno - warzelną sceptycznie oceniają wszyscy których proszę o opinię.
          Tak szybko się nie poddam,...
          Kaprys jest rzeczą świętą, i w tym temacie właśnie go mam
          Trochę długo to trwało, ale prototyp hybrydowej kadzi jest wykonany.
          Attached Files
          http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

          Comment

          • Mawas
            Porucznik Browarny Tester
            • 2002.02
            • 299

            Wkład warzelno filtracyjny z siatką na dnie i tulejką/prowadnicą osi mieszadła.
            Attached Files
            http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

            Comment

            • Mawas
              Porucznik Browarny Tester
              • 2002.02
              • 299

              Ten sam wkład z boku, i mieszadło z pokrywą dzieloną (ułożone do prezentacji)
              Attached Files
              http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

              Comment

              • Mawas
                Porucznik Browarny Tester
                • 2002.02
                • 299

                Kadź gotowa na przyjęcie zasypu i rozpoczęcia procesu warzenia.
                Attached Files
                http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                Comment

                • Mawas
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2002.02
                  • 299

                  Proces filtracji - wkład warzelno filtracyjny wysuwamy z kotła na jeden z trzech poziomów (w zależności od ilości brzeczki) ustalonych na bocznych listwach wkładu (patrz zdjęcie wyżej- ujęcie z boku)
                  Attached Files
                  http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                  Comment

                  • Mawas
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2002.02
                    • 299

                    Po procesie warzenia i filtracji, wyjmujemy wkład z mieszadłem i dodajemy chmiel (koniecznie w saszetce) i po przykryciu pokrywką chmielimy.
                    Kocioł wyposażony jest obwodowo w 25mm płaszcz wodno /powietrzny, więc po wyjęciu saszetki chmielowej, chłodzimy brzeczkę wodą, podłączając do kranu wężyki, dołączone do króćców umieszczonych w zewnętrznej części kotła, jeden u góry drugi na dole.
                    W tej pozycji po wystudzeniu i uzyskaniu odpowiedniego blg brzeczki, możemy dodać drożdże i rozpocząć fermentację burzliwą. Za pomocą umieszczonego na dole kotła zaworu, pobieramy próbki brzeczki, celem ustalenia jej gęstości podczas fermentacji i w odpowiednim momencie albo rozlewamy do butelek, albo przelewamy do fermentora na fermentację cichą.
                    Attached Files
                    http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                    Comment

                    • Mawas
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2002.02
                      • 299

                      Jak widzicie, bez przelewania i dźwigania garnków (poza wyjęciem wkładu ze śrutą po filtracji) możemy wykonać cały proces warzenia i fermentacji piwa w jednym urządzeniu.
                      Pierwszą warkę już mam za sobą.
                      Attached Files
                      http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                      Comment

                      • Mawas
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2002.02
                        • 299

                        Proces filtracji "na żywo" (trzeci poziom 35l)
                        Attached Files
                        http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                        Comment

                        • Mawas
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2002.02
                          • 299

                          Tak wygląda moja instalacja.
                          Stoją od lewej fermentory 40 i 70l, kocioł na taborecie gazowym, u dołu; mieszadło i wkład warzelno filtracyjny kotła.
                          Attached Files
                          http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                          Comment

                          • Mawas
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2002.02
                            • 299

                            Dla porządku, jeszcze taboret gazowy i...
                            Attached Files
                            http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              No gratuluję. Widzę super sprzęt domowego piwowara. Taki pewnie pozazdrości i niepogardzi każdy piwowar domowy.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • Mawas
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2002.02
                                • 299

                                znany niektórym Forumowiczom śrutownik z wbudowanym już motoreduktorem
                                Attached Files
                                http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X