Instalacja mikrobrowarowa - zrób to sam

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pjenknik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.08
    • 3388

    #76
    Jak będę chciał piwo sterowane komputerowo i zautomatyzowane to sobie Heńka kupię
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Comment

    • Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

      #77
      pjenknik napisał(a)
      Jak będę chciał piwo sterowane komputerowo i zautomatyzowane to sobie Heńka kupię
      Jedni wolą chodzić na piechote... inni jeździć rowerem...

      A Heniek jest robiony odżutowcem
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

      Comment

      • pjenknik
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.08
        • 3388

        #78
        Jeżeli już to odrzutowcem FCJP.
        To ja będę jednak chodził na piechotę, i robił piwo z słodu, chmielu, drożdży i wody
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Comment

        • Makaron
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 2107

          #79
          No przecież tak czy inaczej trzeba użyć techniki... np termometr, płyta grzewcza,albo palniki na gaz, używamy plastików jako fermentorów. A zbudowanie czegoś by zachować jak najlepsze warunki do warzenia piwa to przynajmniej dla mnie nie jest niczym strasznym.
          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

          Comment

          • slado
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.07
            • 1072

            #80
            pjenknik napisał(a)
            Jak będę chciał piwo sterowane komputerowo i zautomatyzowane to sobie Heńka kupię
            Tak, oczywiście , nikt Ci nie broni przecież pić Heńka, ani "chodzić na piechotę".
            Automatyczne sterowanie procesem zacierania odbiera, i owszem, przyjemność mieszania w garze. To jest niewątpliwie bolesna strata.
            Dla mnie jednak jest dużym ułatwieniem i daje możliwość zajęcia się innymi czynnościami. Powtarzalność (jeśli by się chciało) procesu zacierania też jest znacznie dokładniejsza.
            Zastosowane przezemnie rozwiązanie daje jeszcze jedną zaletę. Praktycznie wyeliminowałem kontakt zacieru z powietrzem podczas mieszania. Była o tym wielokrotnie mowa tu na forum. Zniknął również problem niezbyt dokładnego lub zbyt pośpiesznego pomiaru temperatury zacieru.
            Jeśli będę miał natchnienie to zdejmę pokrywę, wezmę łychę w garść i "pójdę na piechotę".
            Rolek napisał(a)
            --ciach--
            Zielonym guzikom mówię stanowcze nie!
            Pomimo swych starań o usprawnienie też się z tym zgadzam.
            Najważniejsze by piwko nam nie kwaśniało. Za piwko !

            Comment

            • wojtek1
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.02
              • 118

              #81
              Slado właśnie podziwiam twój „taborecik”. Piękna sprawa. Mówiąc szczerze ze wspólnikiem
              z którym warzę piwo i kolegą elektronikiem też konstruujemy coś podobnego. Sprawy mechaniczne, jeśli można podpatrzymy u Ciebie, bo fajnie to rozwiązałeś.
              Logikę rozwiązaliśmy trochę inaczej bo na PIC-u Microchipa i jeśli chodzi o układ sterowana grzałką zastosowaliśmy triaka BT138 w połączeniu z optotriakiem MOC3040 żeby jak najbardziej ograniczyć udział elementów mechanicznych jak przekaźniki. Powiedz czy ten multimetr podłączony do el. termoczułego służy jako termometr?
              Ja jestem za.

              Comment

              • slado
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.07
                • 1072

                #82
                Małażonka napisał(a)
                --ciach--
                Nie mniej jednak gratuluję pomysłu i wykonania!
                Dzięki za słowa uznania, Tobie i wszystkim Wam, którzy się przychylnie do mego "dziecięcia" odnieśliście.
                A teraz pozwólcie poprosić o wstrzemięźliwość w tych pochwałach. Mam głupie wrażenie, że wyszedłem mocno przed szereg. Niezbyt dobrze się czuję w tej sytuacji. W końcu jest to jakiś tam kawałek żelastwa tylko że działający zgodnie z założeniami i ku chwale piwowarstwa domowego. Prezentacja rozwiązania miała na celu li tylko ukazanie jak to można zrobić. Już niedługo słów kilka i fotek również z ustawień i działania "czarnej skrzynki" podczas warzenia.
                Zdrowie wszystkich !

                Comment

                • Mawas
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2002.02
                  • 299

                  #83
                  wojtek1 napisał(a)
                  zastosowaliśmy triaka BT138 w połączeniu z optotriakiem MOC3040 Powiedz czy ten multimetr podłączony do el. termoczułego służy jako termometr?
                  Ja jestem za.
                  Nie wierzę żebyś tego nie wiedził.
                  Kurde
                  http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                  Comment

                  • slado
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2003.07
                    • 1072

                    #84
                    wojtek1 napisał(a)
                    --ciach--
                    Powiedz czy ten multimetr podłączony do el. termoczułego służy jako termometr?
                    Ja jestem za.
                    To czujnik odczynu pH. Na razie pomiar jest w miliwoltach. Te trzeba przeliczać na właściwe jednostki, na razie.

                    Comment

                    • wojtek1
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.02
                      • 118

                      #85
                      Nie wierzę żebyś tego nie wiedził.
                      Kurde
                      Nie chciałem żeby to tak zabrzmiało a generalnie interesuje mnie jak współgra termometr z „czarną skrzynką”. Czy bezpośrednio uczestniczy w algorytmie przerw zaprogramowanych zaprogramowanych w procku czy też trochę do tego rękę przykładasz podczas zacierania.

                      Comment

                      • slado
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.07
                        • 1072

                        #86
                        wojtek1 napisał(a)
                        Nie wierzę żebyś tego nie wiedził.
                        Kurde
                        Nie chciałem żeby to tak zabrzmiało a generalnie interesuje mnie jak współgra termometr z „czarną skrzynką”. Czy bezpośrednio uczestniczy w algorytmie przerw zaprogramowanych zaprogramowanych w procku czy też trochę do tego rękę przykładasz podczas zacierania.
                        Może zróbmy tak. Pozostawmy wątek dla celu w jakim powstał. O instalacjach mikrobrowarnych. Niechcący "przejąłem" wątek, sorki !
                        Przygotuję w wolnych chwilach dokładniejszy opis i założę nowy wątek. Ale przy okazji - czujnik temperatury współpracuje z uP.

                        Comment

                        • wojtek1
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.02
                          • 118

                          #87
                          OK teraz rozumiem.
                          Troche wolno analizuję odpowiedzi bo mam "trochę" pracy w pracy.
                          Jak byś miał trochę czasu to mógłbyś po krótce opisać działanie logiki dla porównania naszych założeń, bo my jesteśmy w miarę początkujący i nie chcemy niczego pominąć. Jak nie na forum to na moją skrzynkę.Będę dźwięczny.

                          Comment

                          • wojtek1
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.02
                            • 118

                            #88
                            OK. Masz rację w końcu innych nie muszą interesować nasze wywody lelektroniczne.

                            Comment

                            • peter_1000
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2003.05
                              • 583

                              #89
                              Ech. Jakby ktoś zaczął takie cuda produkawać seryjnie. Jak dla mnie to byłby hit roku, prawdziwy szał pał. Nie wiem czy gdziekolwiek na świecie można takie proste acz niesamowite zestawy browarnicze zakupić. Jeśli ktoś zna jakiś sklep (nawet za oceanem) sprzedający coś bardziej zaawansowanego niźli tylko plastykowe wiadra, to proszę o cynk.
                              Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                              Comment

                              • burar
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2003.09
                                • 238

                                #90
                                Jeśli masz kasę, to poszukaj tego: http://www.browar.biz/forum/showthre...ghlight=kad%BC
                                Grodziski Browar Domowy

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X