Instalacja mikrobrowarowa - zrób to sam

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • CarlBerg
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.09
    • 968

    Dzięki uprzejmości kolegi Mawasa otrzymałem dziś kurierem prototyp śrutownika w celach testowych.
    Postaram się jutro wrzucić na Forum duże fotki oraz relację ze śrutowania.

    Dziękuję i
    Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
    Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

    Comment

    • Mawas
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.02
      • 299

      Dyskusja na temat śrutownika jest bardzo rzeczowa, jednak nieco zapomnieliśmy o temacie Makarona.
      Może jednak byśmy ustalili z jakich elementów powinna się składać mini instalacja domowa?
      http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

      Comment

      • blues-beer
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2003.11
        • 114

        [QUOTE]Mawas napisał(a)
        [B]Ten fermentor na zdjęciu ma pojemność całkowitą 40 l a pojemność "roboczą" 35 l.
        Jeżeli chodzi o wymiary to mogą być dowolne z zachowaniem oczywiście proporcji.

        Czy już wiadomo coś o cenie takiego fermentora?

        Comment

        • Makaron
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 2107

          Mawas napisał(a)
          Dyskusja na temat śrutownika jest bardzo rzeczowa, jednak nieco zapomnieliśmy o temacie Makarona.
          Może jednak byśmy ustalili z jakich elementów powinna się składać mini instalacja domowa?
          No to może przedstawie moją koncepce.

          Jabym znalazł odpowiednie fundusze to bym zbudował 3 pientrowa instalacje.

          Pierwszy gar do zacierania z wmontowanym termometrem ,i zamontowany tak by możnabyło swobodnie,bez większego wysiłku przelać całość do pojemnika niżej.
          Drugi pojemnik dokłądnie odizolowany watą szklaną,czy nie wiem czym by utrzymywało temperature wewnątrz i z systemem filtracji "Lukuja" - czyli system naciętych rurek,który połączony byłby z zaworem na zewnątrz. Musiałby to być pojemnik z możliwością odłączania w celu umycia i opróżnienia z wysłodzin itp. Trzeci gar do chmielenia z "cedzakiem" do wyjmowania wychmielin i z zaworem na spodzie oraz zamontowaną na stałe chłodnicą. Na dnie pojemnika trzeciego zawór do odprowadzenia całości do fermentora. Ogrzewanie najlepiej gazowe,chociaż elektryczne też byłoby całkiem niezłe.

          Kto ma inne koncepce na taką instalacje??
          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            Ja mam - klasyczny dwunaczyniowy układ - kadź zacierna z podwójnym dnem oraz niżej kocioł warzelny. Układ przeznaczony do warzenia metodą infuzyjną wstępującą, warzelnia o wybiciu 50 l. Osobny filtr nie tylko nie jest potrzebny ale komplikuje tylko cały układ. Ogrzewanie kadzi zaciernej elektryczne, kotła warzelnego elektryczne lub gazowe (nie wiem, które bardziej wydajne). Do tego ze trzy fermentory stożkowe, ale o innych proporcjach niż prototyp Mawasa.

            Comment

            • Makaron
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 2107

              Zastanawiałem się nad podwójnym dniem,ale nie wiem jak by wyglądało podgrzewanie w razie używania gazu?

              Pozatym użycie filtra osobno spowoduje możliwość warzenia w ciągu, czyli filtracja trwa... a międzyczasie można zatrzeć nową partie brzeczki. A to przy porządnie ześrutowanym słodem można uwarzyć w ciągu dnia naprawde pokaźne ilości.
              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

              Comment

              • Ka_Dar
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.03
                • 248

                Krzysiu napisał(a)
                Ja mam - klasyczny dwunaczyniowy układ - kadź zacierna z podwójnym dnem oraz niżej kocioł warzelny.
                Podwójne dno jest w kadzi zaciernej czy w filtracyjnej?

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  Kadź zacierna z podwójnym dnem, ogrzewana opaską elektryczną,zaizolowana termicznie od dna i z boków, z rurą spustową centralnie w dnie.

                  Comment

                  • Ka_Dar
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2003.03
                    • 248

                    Krzysiu napisał(a)
                    Kadź zacierna z podwójnym dnem, ogrzewana opaską elektryczną,zaizolowana termicznie od dna i z boków, z rurą spustową centralnie w dnie.
                    No, no, no!
                    Z opisu wynika, że masz kadź do tzw. klasycznej brytyjskiej metody zacierania. Rozumiem, że w komplecie do tej kadzi masz zaciernik Sleela.
                    Pokaż jakąś fotkę. Popatrzymy i będziemy podziwiać.

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      Nie mam. Chcę mieć, aczkolwiek bez zaciernika Steela.

                      Comment

                      • Makaron
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 2107

                        Krzysiu napisał(a)
                        ogrzewana opaską elektryczną,
                        To rozwiązanie chyba jest bardzo drogie
                        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                        Comment

                        • Mawas
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2002.02
                          • 299

                          Krzysiu napisał(a)
                          Do tego ze trzy fermentory stożkowe, ale o innych proporcjach niż prototyp Mawasa.

                          Krzysiu!
                          jeżeli możesz zaproponuj inne proporcjre lub inne rozwiązanie fermentora(nareszcie ustaliliśmy wspólną nazwę -mam nadzieję )
                          Ten fermentor ze zdjęcia to prototyp który wymyśliliśmy bez doświadczenie i testów.
                          Każda informacja jest cenna!!!
                          http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            Makaron napisał
                            To rozwiązanie chyba jest bardzo drogie
                            Nie mam pojęcia. Ale obawiam się, że nie da się tanio zrobić browaru, a sądzę tak dlatego, że profesjonalnie przygotowane instalacje są bardzo drogie. więc albo robimy porządnie, albo tanio. Tanio to jest duzy garnek i kuchenka w kuchni. Porządnie to kadź zacierna z systemem ogrzewania. To musi kosztować.

                            Mawas napisał
                            jeżeli możesz zaproponuj inne proporcjre lub inne rozwiązanie fermentora...
                            Pracuję nad tym. Niestety nie jestem konstruktorem i nigdy nie parałem się techniką, więc mam z tym trudności. Szkoda, że nie ma tu bliższych danych na temat twojego prototypu, łatwiej bmi się do tego odnieść. Ale w ciągu paru dni przedstawię swoją koncepcję.

                            Comment

                            • Mawas
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2002.02
                              • 299

                              OK. Jutro zrobię nowe zdjęcia i- jeżeli ART pozwoli- opiszę nieco ten fermentor.
                              Być może będziemy mieli już dwa elementy mini instalacji
                              http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                Raczej zapuść mi na maila krzysiu@browar.biz rysunki konstrukcyjne z wymiarowaniem. Mogą być w Corelu, byle nie najnowszym (mam wersję 9.0), lub gify lub jpgi.
                                Last edited by Krzysiu; 2004-03-28, 20:01.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X