Instalacja mikrobrowarowa - zrób to sam

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • czujnik
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.11
    • 177

Jeszcze zdjęcie grzałki czyli tego ustrojstwa co wymusza przepływ i pełni rolę mieszadła
    Attached Files

Comment

• Infam
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.05
      • 715

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika czujnik Wyświetlenie odpowiedzi
      Jeszcze zdjęcie grzałki czyli tego ustrojstwa co wymusza przepływ i pełni rolę mieszadła
      Nie znamy budowy speidla (przynajmniej ja), wybaczyć
      Ale zaległości nadrobię.
      Apropos ww. Czy grzałka jest w pewnym sensie przepływowa? Jaką pompkę zastosowałeś?
      "Dużo to nie znaczy Dobrze
      Dobrze znaczy dużo"

Comment

• czujnik
        • 2003.11
        • 177

Witam ponownie
        W poprzenim moim poście nad zdjęciem powinno być oczywiście zdjęcie pompy a nie grzałki za błąd przepraszam.
        Ogólnie rzecz biorąc można powiedzieć że grzałka działa jak przepływowa gdyż przez miejsce w którym ona się znajduje przepływa płynna część ( stała jak już wcześniej tłumaczyłęm znajduje się wewnątrz środkowego cylindra ograniczona z dwóch stron sitami ) . Jako pompę zastosowałem pompę grundfosa do wody użytkowej z wirnikiem ze stali KO i głowicą mosiężną. zasysa ona zacier ( jego płynną część ) z zewnętrznej części kotła ( tam gdzie jest grzałka ) i wpompowuje w środkową część ( tam gdzie znajduje się środkowy cylinder, który na obwodzie jest uszczelniony i dociśnięty do dna kotła) Zacier się przelewa przez górną krawędź środkowego cylindra i spada na grzałkę oraz jest dalej tłoczony do środka przez ześrutowany słód. Jeszcze wspomnę że termopara jest zamontowana w środkowej części dna kotła. Pompa zamontowana jest jak w oryginale na dwóch śrubunkach więc nie mo problemu ze zdemontowaniem jej np. do czyszczenia.
        Zasada działania jest identyczna do oryginału zmieniłem tylko pojemność ( potrzebuję wybicie jednego kega 30 l ) i dodałem płaszcz powietrzno wodny, który w czasie zacierania i warzenia jest pusty przez co lepiej izoluje zawartość kotła a po całym procesie przepuszczam przez niego wodę ( zimną ) i działa wtedy jak chłodnica ( może mniej skuteczna niż zanurzeniowa ale chciałem zrobić taki kombajn )
        Pozdrawiam
        Last edited by czujnik; 2009-03-27, 08:30.

Comment

• bulipunk
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2008.11
          • 94

Piękne urządzenie panie Czujnik. Naprawdę mi się podoba. Ja warzę od niedawna, ale juz myślę by w niedalekiej przyszłości sobie sprawić taką "maszynu". Zobaczymy. Może, jak wrócisz z tej delegacji, to udało by się jakoś zobaczyć to ustrojstwo... Podpatrzeć i potem kombinować
          Tak czy siak, mam nadzieję, że warka wyszła neiźle?
          Michał-BULI-Nowak

I said firmly "NO" for any alcohol... but it doesn't listen me :) and I am happy with it :)

Comment

• czujnik
            • 2003.11
            • 177

Dziękuję za uznanie , warka jeszcze nie wyszła bo czekam na paczkę z BA
            Jeszcze jedno jeśli jest koś chętny na podobne urządzenie to informuję że jest możliwość wykonania takowego ale jeden problem przez nabliższe pół roku bez automatyki po moim powrocie z automatyką - wymiary ( litraż ) dowolne. Wszelkie sugestie możliwe do zrealizowania.

Comment

• jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

Jeszcze jedno jeśli jest koś chętny na podobne urządzenie to informuję że jest możliwość wykonania takowego ale jeden problem przez nabliższe pół roku bez automatyki po moim powrocie z automatyką - wymiary ( litraż ) dowolne. Wszelkie sugestie możliwe do zrealizowania.
              Koszt?
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

Comment

• darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

A z czego zrobiłeś sito?

Comment

• master_luki
                  • 2002.02
                  • 154

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                  A z czego zrobiłeś sito?
                  Przeczytaj dokładnie poprzednie posty.

Comment

• darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

Przeczytałem dwa razy. Gdybyś wskazał mi odpowiedź na moje pytanie, byłbym wdzięczny.

Comment

• master_luki
                      • 2002.02
                      • 154

Przeczytałem dwa razy. Gdybyś wskazał mi odpowiedź na moje pytanie, byłbym wdzięczny.
                      post 290 Twoje

Comment

• czujnik
                        • 2003.11
                        • 177

Sito jest gotową blachą perforowaną o średnicy otworów 2 mm dałem 2 razem zespawane z lekkim przesunięciem. Ale później okazało się że oryginalny speidel ma właśnie 2 mm otwory w sitach i dodatkowo takie dwie siatki z jakiegoś materiału.
                        Jeżeli chodzi o cenę wszystko zależy od pojemności ( wielkości ) i czy ma być jak mój z podójnym płaszczem czy jak oryginał z pojedyńczym.
                        Zaznaczam jednak że są koszty z których nie jestem w stanie zejść tzn. grzałka i sterownik. Jeżeli chodzi o sam kociołek wszystko jest do dogadania jeżeli jest ktoś chętny to zapraszam na priva to w 2 dni wycenię kociołek

Comment

• darko
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.06
                          • 2078

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika master_luki Wyświetlenie odpowiedzi
                          post 290 Twoje
                          Dziękuję bardzo!

Problem w tym, że to nie ten użytkownik, nie ten browar...

Comment

• czujnik
                            • 2003.11
                            • 177

ale się wstrzelił to samo rozwiązanie

Comment

• master_luki
                              • 2002.02
                              • 154

Dziękuję bardzo!

Problem w tym, że to nie ten użytkownik, nie ten browar...
                              Nie ma za co. Wystarczyło zadać pytanie do konkretnej Osoby.
                              Ale się nie wiele pomyliłem.Najprostsze rozwiązanie filtracji jest prawie takie same.

Comment

• naczelnik
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.08
                                • 1884

ale się wstrzelił to samo rozwiązanie
                                Najwazniejsze, ze funkcjonujace
                                Last edited by ART; 2009-03-29, 13:45. Powód: poprawiono odnośnik
                                Popieram domowe browary!

Polakom gratulujemy naczelnika

Zamykam browar.
                                Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

Comment

Przetwarzanie...
                                X