Instalacja mikrobrowarowa - zrób to sam

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mawas
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.02
    • 299

    OK uczynię to
    http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

    Comment

    • Mawas
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.02
      • 299

      Makaron napisał(a)
      No to może przedstawie moją koncepce.

      Jabym znalazł odpowiednie fundusze to bym zbudował 3 pientrowa instalacje.

      Pierwszy gar do zacierania z wmontowanym termometrem ,i zamontowany tak by możnabyło swobodnie,bez większego wysiłku przelać całość do pojemnika niżej.
      Drugi pojemnik dokłądnie odizolowany watą szklaną,czy nie wiem czym by utrzymywało temperature wewnątrz i z systemem filtracji "Lukuja" - czyli system naciętych rurek,który połączony byłby z zaworem na zewnątrz. Musiałby to być pojemnik z możliwością odłączania w celu umycia i opróżnienia z wysłodzin itp. Trzeci gar do chmielenia z "cedzakiem" do wyjmowania wychmielin i z zaworem na spodzie oraz zamontowaną na stałe chłodnicą. Na dnie pojemnika trzeciego zawór do odprowadzenia całości do fermentora. Ogrzewanie najlepiej gazowe,chociaż elektryczne też byłoby całkiem niezłe.

      Kto ma inne koncepce na taką instalacje??
      Brawo!!! nareszcie jakaś idea nad którą można dyskutować
      Przedstawiłem swoją koncepcję w innym temacie i delikatnie mówiąc
      nie jest mój pomysł wspierany.
      Nadal chciałbym te czynności wykonać w jednym garnku.
      Cały czas wierzę, że jest to możliwe i że właśnie taka hybryda będzie kosztowo znośna a funkcjonalnie sprawna
      http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

      Comment

      • Ka_Dar
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2003.03
        • 248

        Krzysiu napisał(a)
        Pracuję nad tym. Niestety nie jestem konstruktorem i nigdy nie parałem się techniką, więc mam z tym trudności. Szkoda, że nie ma tu bliższych danych na temat twojego prototypu, łatwiej bmi się do tego odnieść.
        Krzysiu napisał(a)
        Raczej zapuść mi na maila rysunki konstrukcyjne z wymiarowaniem.
        Mawas chyba jest zainteresowany szeroką dyskusją (również o rozwiązaniach technicznych) nad prototypami.
        W takim razie wysyłanie na PW nie jest celowe.

        Comment

        • Ka_Dar
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.03
          • 248

          Krzysiu napisał(a)
          Nie mam. Chcę mieć, aczkolwiek bez zaciernika Steela.
          W takiej kadzi są ograniczone możliwości przeprowadzania programów temperaturowych przy zacieraniu.
          Lepszym rozwiazaniem jest zastosowanie osobnych naczyń do zacierania i filtracji.

          Comment

          • Ka_Dar
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.03
            • 248

            Mawas napisał(a)
            Nadal chciałbym te czynności wykonać w jednym garnku.
            Cały czas wierzę, że jest to możliwe i że właśnie taka hybryda będzie kosztowo znośna a funkcjonalnie sprawna
            Taki sam pomysł ma Krzysiu. Chce zacierac i filtrować w jednym naczyniu.

            Comment

            • Makaron
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 2107

              Mawas napisał(a)
              Brawo!!! nareszcie jakaś idea nad którą można dyskutować
              Przedstawiłem swoją koncepcję w innym temacie i delikatnie mówiąc
              nie jest mój pomysł wspierany.
              Nadal chciałbym te czynności wykonać w jednym garnku.
              Cały czas wierzę, że jest to możliwe i że właśnie taka hybryda będzie kosztowo znośna a funkcjonalnie sprawna
              Według mnie w jednym garnku to raczej trudne ,ale moze mały pomysł "Kombajna" się pojawi. W końcu Polak potrafi
              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

              Comment

              • Mawas
                Porucznik Browarny Tester
                • 2002.02
                • 299

                Moją kadź zacierno - warzelną sceptycznie oceniają wszyscy których proszę o opinię.
                Tak szybko się nie poddam, ale jeżeli kilka osób ci mówi że jesteś pijany pomimo, że nic nie piłeś, to nie wsiadaj za kierownicę
                Kaprys jest rzeczą świętą, i w tym temacie właśnie go mam
                http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  Pomysł kombajna nie musi czekać na pomysłowość rodaków, bowiem od stuleci funkcjonuje na Wyspach, a na kontynencie doskonale się sprawdzał do początku XX w. Poza tym nie mówię o jednym garnku, choć jest to możliwe, ale o dwóch. Dwunaczyniowa warzelnia to nie jest żadna rewelacja, chociaż rzeczywiście prawie wszystkie instalacje amatorskieh, jakie znalałem w sieci, to instalacje trzynaczyniowe.

                  Comment

                  • czujnik
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2003.11
                    • 177

                    Kszysiu napisał:
                    Kadź zacierna z podwójnym dnem, ogrzewana opaską elektryczną,zaizolowana termicznie od dna i z boków, z rurą spustową centralnie w dnie.
                    Ja również myślałem nad ogrzewaniem kadzi za pomocą opaski na zewnątrz kotła. Kiedyś Rolek podał link do pewnej firmy w Szczecinie, która zajmuje się produkcją tego typu elementów. Dla zainetersowanych ceną takiego opaskowego elementu grzejnego podaję cytat z odpowiedzi z tej firmy:
                    Informuje, że szacunkowa cena elementu grzejnego silikonowego o który Pan pytał będzie wynosiła ok.1600-2000zł/szt (w zależności od tego czy zastosujemy termoregulator oraz od jego typu).
                    Pozdrowienia
                    Czujnik

                    Comment

                    • czujnik
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2003.11
                      • 177

                      Pomysł instalacji trzynaczyniowej uważam za bardzo dobry pod warunkiem mieszkania w domku jednorodzinnym i posiadania dużej piwnicy Moim zdaniem taka instalacja ze względu na wielkość nie sprawdzi się w małych mieszkaniach ( lub w piwnicach ) w naszych blokach. No ale w końcu niektórzy z nas mają zapewne własne domy. Dla nich jest to najbardziej optymalna instalacja.
                      W przypadku mieszkania w bloku ( między innymi moja skromna osoba ) bardziej przydatny jest moim zdaniem byłby kombajn.
                      Mój pomysł jest taki:
                      Kocioł zacierno - warzelny ogrzewany elektrycznie bądź gazowo z zamontowanym w środku na stałe elementem filtracyjnym (lukuja) do tego zewnętrzna chłodnica.
                      Najpierw zacieramy słód później po wyłączniu ogrzewania odczekujemy chwilę aż frakcje stałe i łuska osiądą na elemencie filtracyjnym i otwieramy zawór spustowy. Po odfiltrowaniu brzeczki przedniej do gara wlewamy wodę w celu wysłodzenia. następnie całość szybko myjemy, przelewamy do kotła brzeczkę i warzymy piwo. reszta jest jasna po uwarzeniu montujemy na króciec zaworu chłodnicę i to już koniec.

                      Comment

                      • Ka_Dar
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2003.03
                        • 248

                        Krzysiu napisał(a)
                        Pomysł kombajna nie musi czekać na pomysłowość rodaków, bowiem od stuleci funkcjonuje na Wyspach
                        Rysunek takiej kadzi pokazują Lewis i Young na stronie 87.

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          Jest to możliwe, bo dno filtracyjne z kadzi powinno być wyjmowane. Ale i tak pozostaje drugie naczynie na brzeczkę przednią, w którym musi odczekać czas między filtracją a warzeniam. Dlatego ja proponuję drugie naczynie. Chociaż przy cenie opaski może lepiej pozostać z jednym

                          Sądzę, że instalacje trzeba rozważać w dwóch wielkościach - o wybiciu 30 i 50 l. Trzydziestolitrowa zaspokaja potrzeby znakomitej większości piwowarów. Większa - już tych najbardziej ambitnych i posiadających najwiecej kumpli.
                          Last edited by Krzysiu; 2004-03-28, 22:03.

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23932

                            Mawas napisał(a)
                            OK. Jutro zrobię nowe zdjęcia i- jeżeli ART pozwoli- opiszę nieco ten fermentor.
                            Być może będziemy mieli już dwa elementy mini instalacji
                            proszę bardzo.
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • Mawas
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2002.02
                              • 299

                              Ka_Dar napisał(a)
                              Rysunek takiej kadzi pokazują Lewis i Young na stronie 87.
                              Cholera nie znam facetów i nie mam ich książki. Czy mam ją kupić, czy myśleć twórczo
                              http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                Nie ma potrzeby kupowania dla jednego obrazka. Informacji technicznych na temat sprzętu jest tam tyle, co kot napłakał. Mogę zrobić skan obrazka i podesłać.

                                Książkę warto nabyć z innego powodu - jest to podręcznik warzenia piwa, z dobrze omówioną biochemią. Ale trzeba mieć już jakie - takie pojęcie, o czym mówią.

                                Samo tłumaczenie tekstu to miejscami czyste jaja.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X