Instalacja mikrobrowarowa - zrób to sam

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
    Skuteczność mieszania nie wzrasta powyżej pewnej wartości obrotów.
    A jak to się ma do zacytowanej przez Ciebie wypowiedzi

Comment

• Krzysztof
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.04
      • 1689

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
      A jak to się ma do zacytowanej przez Ciebie wypowiedzi
      Tak samo jak do Twojej poprzedniej, gdyz zacytowana z niej "wypływa".
      Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
      www.twojmalybrowar.pl

Comment

• Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

O obrotach nic nie było.

Zużycie silnika nastąpi napewno szybciej, niż w przypadku podwójnego mieszadła. Jak będa działały siły, mozna sobie wyobrazić na przykładzie helikoptera, przy podwójnym mieszadle równoważą się i nic nie będzie się starało zamieszać zamiast zacierem, to pokrywą i silnikiem, a stała konieczność równowazenia tej siły przez silnik i pokrywę będzie prowadziło do szybszego zużycia.

Comment

• joelka
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.03
          • 817

Ciekawy pomysł ale mam pytanie czy sprawdzony jest ten wynalazek na gęstym zacierze? Nie jest przypadkiem tak, że to mieszadło popycha zacier w wielkim trudzie? Wkońcu łatwiej jest obracać mieszadłem zamocowanym na środku.

Proszę o relację z zacierania Jestem ciekawa rezultatów gdyż sama zastanawiam się nad wmontowaniem mieszadełka w swoją mikrokadź

Comment

• Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
            Proszę o relację z zacierania Jestem ciekawa rezultatów gdyż sama zastanawiam się nad wmontowaniem mieszadełka w swoją mikrokadź
            Próba będzie w sobotę (spróbuję obie możliwości) na Koźlaku, więc zacier będzie raczej gęsty

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• gralll
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.06
              • 127

mikser

Zastanawiał się ktoś moze nad zastosowaniem miksera, ale z przebudowanym wirnikiem on z pewnością podołałby gęstosci brzeczki, zastanawiam się nad tym bo planuje zakup większego kotła zaciernego a wtedy mieszanie nie bedzie juz tak przyjemne...

Comment

• Shlangbaum
                • 2005.03
                • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gralll
                Zastanawiał się ktoś moze nad zastosowaniem miksera, ale z przebudowanym wirnikiem on z pewnością podołałby gęstosci brzeczki, zastanawiam się nad tym bo planuje zakup większego kotła zaciernego a wtedy mieszanie nie bedzie juz tak przyjemne...
                Tyle, że mikser musiałby mieć możliwość pracy na wolniejszych obrotach. Te nowsze chyba mają.

Comment

• lukuj
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2003.07
                  • 320

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                  Tyle, że mikser musiałby mieć możliwość pracy na wolniejszych obrotach. Te nowsze chyba mają.
                  moim zdaniem najlepszy efekt to silnik + reduktor. Silnik pracuje na nominalnych obrotach (nie grzeje się niepotrzebnie) a reduktor zapewnia odpowiedni moment obrotowy dla mieszania nawet gęstego zacieru.
                  PS mikser po kilkudziesięciu minutach pracy zapewne się stopi...
                  KETTLER brewery
                  www.lukuj.republika.pl

Comment

• mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

Pomysł masz dobry, jednak ma kilka wad:
                    1. zasilacz z Noki jest na pewno za słaby, zrób doświadczenie ( włącz maszynerię i stwarzaj opór dla mieszadła za pomocą ręki najlepiej na prostym odcinku osi) Moje mieszadło pożera spoko 3 Ampery ( wydajność Noki to 0,335 A przy 3,7 Volta = 1,2 W ) analogicznie u mnie 12V x 3A = 36W) dochodzi jeszcze wartość przełożenia w samym mechanizmie u mnie 1do40,
                    więc moment obrotowy rośnie czterdziesto krotnie w uproszczeniu 36W x 40 = 1440 w mocy.

2.Sprawa druga mocowanie: kierując wektor siły w taki sposób jak na zdjęciu marnujesz do 30 do 50% mocy, która odkłada się na siły wyłamujące mocowanie mieszadła. Przy osi prostej, aż do dna powstaje jedna siła skręcająca ( może jedynie obrócić pokrywę a temu łatwo zapobiec).
                    3. Powierzchnie natarcia na zacier jest za duża , opory będą ogromne.
                    Jednym słowem nie ma szans aby to działało, na pocieszenie napiszę, że moje pierwsze mieszadło też było do bani .

Comment

• Shlangbaum
                      • 2005.03
                      • 5828

Zasilacz jakby co wymienię (jak bedzie zasłaby to zauważę, bo się spali ). A co do mieszadła to przekonaliście mnie wszycy. Już wybrałem nawet materiały, z których zrobię mieszadło pracujące centralnie.
                      Last edited by Shlangbaum; 2006-02-21, 22:34.

Comment

• Titus_Fox
                        • 2005.10
                        • 400

no proszę, Shlangi, kombinujesz kocioł. Co do mieszadła - mają rację. Niesymstryczne po prostu nie ma racji bytu. "Praw fizyki pan nie zmienisz i nie badź pan rura"

Comment

• gralll
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2005.06
                          • 127

coś ciekawego i drogiego

za 8 h zniknie

Comment

• Titus_Fox
                            • 2005.10
                            • 400

hehe, żebym miał luźne 12 koła

Comment

• joelka
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.03
                              • 817

NO ŁADNE CACKO FIU FIU

Może jeszcze wystawi skoro nie było ofert kupna.
                              W sumie jakby tak zrzutę zrobić we Wrocławiu to dalibyśmy radę. A każdy mógłby skorzystać. Oferuję się jeśli chodzi o przechowanie

Comment

• Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

Wisi na Allegro od pół roku i cena nie spadła. Rzecz w tym, że taki jeden kocioł to nie wszystko.

Comment

Przetwarzanie...
                                X