ano trzeba drugie tyle na osprzęt aby toto zadziałało! (fundament, przyłącze el.) a poza tym - 300l? może jednak lepiej kupić pół litra wódy?
Instalacja mikrobrowarowa - zrób to sam
Collapse
X
-
Zasilacz to pierwsza kwestia, napęd druga. Nie miej mi za złe ale po wymianie zasilacza wymienisz również napęd. To nie ma prawa zadziałać. Jeśli się uprzesz to stracisz sporo czasu, który możnaby przeznaczyć np. na wareczkę. Ja mam rozwiązanie bazujące na silniczku i motoreduktorze (wycieraczki do malucha) - analogicznie jak Mark33. Pobiera to ponad 2A. Wczoraj zacierałem 35 l ok. 15 BLG i mimo, że mój napęd jest "sto" razy mocniejszy od Twojego to osiągał ok. 50 st.C
Jak się mylę - stawiam piwo!"Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
-
Z energia pary i tempem podgrzewania to jest tak:
Zagotowac wody sie nie da bez cisnienia, a zeby podgrzec 20 litrow wody od 15 do 75 stopni potrzeba skroplic okolo 2.2 litra wody zamienionej na pare.
Problem cisinienia mozna rozwiazac nie puszczajac pary do wnetrza garnka. Mozna pare przepuscic wezowniza przez gar (zrobic taka parowa grzalke), tylko treba pamietac aby ujsce z wezownicy bylo na samym jej dole, tak aby skraplajaca sie woda mniala ktorędy odplywac.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qbsonZ energia pary i tempem podgrzewania to jest tak:
Zagotowac wody sie nie da bez cisnienia, a zeby podgrzec 20 litrow wody od 15 do 75 stopni potrzeba skroplic okolo 2.2 litra wody zamienionej na pare.
Problem cisinienia mozna rozwiazac nie puszczajac pary do wnetrza garnka. Mozna pare przepuscic wezowniza przez gar (zrobic taka parowa grzalke), tylko treba pamietac aby ujsce z wezownicy bylo na samym jej dole, tak aby skraplajaca sie woda mniala ktorędy odplywac.
nie zapominaj o odwadniaczu, bez tego raczej nie zobaczysz skraplającej się pary (czyli wody) , ale obłok paryKETTLER brewery
www.lukuj.republika.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qbsonZ energia pary i tempem podgrzewania to jest tak:
Zagotowac wody sie nie da bez cisnienia, a zeby podgrzec 20 litrow wody od 15 do 75 stopni potrzeba skroplic okolo 2.2 litra wody zamienionej na pare.
Problem cisinienia mozna rozwiazac nie puszczajac pary do wnetrza garnka. Mozna pare przepuscic wezowniza przez gar (zrobic taka parowa grzalke), tylko treba pamietac aby ujsce z wezownicy bylo na samym jej dole, tak aby skraplajaca sie woda mniala ktorędy odplywac.
Stwierdzenie "Problem cisinienia mozna rozwiazac nie puszczajac pary do wnetrza garnka. Mozna pare przepuscic wezowniza ..." powinno brzmieć "Przeanalizujmy bezciśnieniowy układ ogrzewania parą, polegający na jej przepuszczeniu przez wężownicę..."
W Twoim stwierdzeniu nie wiadomo czy chodzi właśnie o ten bezciśnieniowy układ (tak obstawiam ) czy raczej o układ efektywniejszy aczkolwiek bardziej skomplikowany - mianowicie ciśnieniowy o wyższej temperaturze ale jak słusznie zaznaczył Lukuj - koniecznie z odwadniaczem!"Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
-
Opracowanie ?
Pozostaje tylko w ciszy słuchać tej dyskusji mi laikowi...
Czy Wy studiowaliście browarnictwo lub podobny kierunek jakaś technologia spożywcza ?
Myślę że idealnym zakończeniem tej wymiany poglądów było jakieś opracowanie....
Comment
-
-
Mi chodzilo o podsumowanie rozwazan na temat ogrzewania parowego. Osobiscie uwazam ze ten system nie jest rozsadny, bo albo jest problem z cisnieniem albo z wydajnoscia i stratami energi!!
Ja bym optowal za ogrzewaniem elektrycznym z grzalkami po bokach i mieszadlem dla szybszego rozprowadzenia temperatury.
Comment
-
-
Samodzielny RIMS
Czytam, przeglądam i zacząłem planowanie budowy własnego RIMS'a.
Bazą są 3 kegi 50L, palnik gazowy, termometry w oparciu o dallasy, (reszta na etapie planowania)
Pytanie moje dość prozainczne, w instalacji tego typu brzeczka jest podgrzewana w procesie zacierania poprzez przepływ w helisie zanurzonej w gorącej wodzie i tu rodzi się moje pytanie:
- jak dobrać średnicę/długość/prędkość przepływu dla tej helisy aby brzeczka była optymalnie podgrzewana ?
- jaka powinna być różnica temperatur pomiędzy wpływemu i wypływaniem,jak dobierać temperaturę wody, chciałbym uniknąć zabicia enzymów ?
Wiem że wielu z forumowiczów ma już takie instalacje wykonane, prosze więc o sugestie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Robię kocioł warzelny 50 litrów, kupiłem szklaną pokrywkę średnicy 30 cm i do niej wycinałem dziś otwór - było monster haus , w kuchni
ale do rzeczy...
Masz już jakieś konkrety zaplanowane ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefiMasz już jakieś konkrety zaplanowane ?
Comment
-
-
I na miły Bóg, zakładajcie okulary ochronne przy takich zabawach.
Miałem kiedyś zwykłe i tak powtapiały mi sie opiłki w gałki oczne, niezbyt miłe uczucie i na wizyte u okulisty trzeba wydac kase.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Kilka moich uwag dotyczących cięcia kega.
1. tnijcie jak najcieńszą tarczą ( 0,8, 1 mm)
2. tarcza musi być przeznaczona do inox'u.
3. nie ściągajcie osłony szlifierki, załóżcie okulary, rękawice, dobrze się grubo ubrać ponieważ :
Moja żona mówi, że z bhp u mnie najgorzej. Ze szlifierką miałem przygodę:
sciągnięta osłona, krótki rękawek. W pewnym momencie urywa się kawałek tarczy. Dostaję w ręke.
Chirurg:
- 8 szwów + 6 wewnętrznych
- uszkodzony nerw odśrodkowy ręki
- seria zastrzyków by z powrotem uruchomić rekę
Ręka była sprawna po 6 miesiącach.
Dzis zakładam okulary, grupą czapkę, rekawice, kilka warstw swetrów by jak znowu coś sie urwie, to żeby mnie nie przebiło na wylot - jak ostatnim razem
Comment
-
Comment