Wpadł mi do głowy taki pomysł: czy nie można by zastowaś do cichej fermentacji butli (pojemność zwykle 19 l.), w których jest sprzedawana woda do dystrybutorów (z gorącą i zimną wodą) używanych w niektórych firmach.
Nie wiem tylko, czy butle te mają szczelne zamknięcie (widziałem je tylko we wspomnianych dystrybutorach, jak na zdjęciu poniżej) - jeśli są zamykane szczelną zakrętką, powinna być możliwość zainstalowania w nich rurki fermentacyjnej. Ktoś może wie, albo robił podobne eksperymenty?
Poza kwestią zamknięcia, butle te wydają się idealne do wspomnianego celu: mają pojemność odpowiednią na typową warkę, w przeciwieństwie do szklanych gąsiorów są lekkie i nietłukące (i dużo tańsze!), przezroczyste (więc widać co się dzieje w środku), a ze względu na przenaczenie powinny mieć atest na kontakt z żywnością.
Nie wiem tylko, czy butle te mają szczelne zamknięcie (widziałem je tylko we wspomnianych dystrybutorach, jak na zdjęciu poniżej) - jeśli są zamykane szczelną zakrętką, powinna być możliwość zainstalowania w nich rurki fermentacyjnej. Ktoś może wie, albo robił podobne eksperymenty?
Poza kwestią zamknięcia, butle te wydają się idealne do wspomnianego celu: mają pojemność odpowiednią na typową warkę, w przeciwieństwie do szklanych gąsiorów są lekkie i nietłukące (i dużo tańsze!), przezroczyste (więc widać co się dzieje w środku), a ze względu na przenaczenie powinny mieć atest na kontakt z żywnością.
Comment