Usprawnienia przy zacieraniu

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wojtek1
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.02
    • 118

slado napisał(a)
    Dobry pomysł z tą pastą silikonową. Przy tak powolnych zmianach temperatury nie powinno być rozbieżności przy pomiarze temperatury brzeczki.
    Ostatnio wpadłem na inny pomysł. Zamiast pasty silikonowej można zastosować olej transformatorowy bo ma chyba lepszą przewodność ciepła. Druga sprawa to dobre doprowadzenie ciepła do końcówek czujnika(oczywiście wszystko zależy od rozwiązania [u mnie końcówki i miejsce lutu zabezpieczone są koszulką termokurczliwą z uwagi na możliwość zwarcia]) więc olej łatwiej dotrze do odkrytych części końcówek. Ale to tylko taki pomysł.

Comment

• Ka_Dar
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2003.03
      • 248

wojtek1 napisał(a)
      Ostatnio wpadłem na inny pomysł. Zamiast pasty silikonowej można zastosować olej transformatorowy bo ma chyba lepszą przewodność ciepła.
      No to musisz uważać podczas warzenia, bo Ci będą tłuste oczka pływały w piwie, jak w rosole.

Comment

• wojtek1
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.02
        • 118

Ka_Dar napisał(a)
        No to musisz uważać podczas warzenia, bo Ci będą tłuste oczka pływały w piwie, jak w rosole.
        No zawsze coś nowego. Piwo z oczkami.......
        A tak poważnie, to rurka w której będzie czujnik jest hermetyczna więc nie widzę powodów do obaw. Takimi samymi właściwościami musi się wykazać i przy paście silikonowej (tu by mogło wyjść piwo z kluseczkami)
        Zdrowie!!

Comment

Related Topics

Collapse

• PietrekL
          Buduję sterownik, potrzebuję pomocy
          PietrekL
          Witam.
          Nie chciałem zakładać nowego tematu, by nie zaśmiecać forum, a że tematyka zbliżona to pomyślałem, że podłączę się pod temat mat_bro. Mam nadzieję, że nie ma nic za złe, przy okazji jego temat udzielił mi kilka odpowiedzi na moje pytania.

Buduję i programuję kontroler...
          2018-08-26, 14:03
        • darekd
          Artezan, And the Planets Are Going Crazy
          darekd
          "Thiolized West Coast IPA", chmiele to Amarillo i Idaho 7

15% ekstr., 6,3% alk.

Piwo kupiłem, bo chmielone było dodatkowo przy zacieraniu (mash hopping), co ma uwalniać aromatyczne tiole a dodatkowo napisano na ecie, że użyto "drożdży podkreśląjących...
          2024-02-25, 00:38
        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • Grbuy
          Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
          Grbuy
          Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
          2023-11-30, 20:57
        • jacu1234567890
          Wysładzanie - pomiar BLG
          jacu1234567890
          Witam,
          Chcialbym zaczac warzenie piwa z zacieraniem i nurtuje mnie pytanie. Jak wiadomo wysladzamy do 2-4 BLG i nalezalo by to skontrolowac. Czy pobierajac taka brzeczke do cylindra i mierzac areometrem nie stopi sie jego zawartosc? Na dnie widac jakby zalane woskiem czy czyms. Czy areometr...
          2017-07-04, 23:25
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...