Kociołek zacierny z mieszadełkiem i praską.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mawas
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.02
    • 299

    Kociołek zacierny z mieszadełkiem i praską.

    Mam pomysł wyprodukowania kociołka zaciernego z mieszadełkiem i praską do wyciskania śruty po procesie zacierania.
    Nie chcę sie wdawać w szczegóły konstrukcyjne ale pod dyskusję chciałbym poddać zasadność montowania w kociołku praski.
    Moim celem jest wyprodukowanie takiego kociołka w którym proces zacierania nie wymagałby przelewania, odcedzania, płukania itp. niebezpiecznych i niewygodnych czynności. Cały proces(łącznie z chmieleniem) ma się odbywać w jednym kociołku.
    Praska ma służyć do wyciśnięcia zarówno śruty jak i chmielu po gotowaniu.
    Spotkałem się z opinią że wyciskanie śruty po procesie zacierania spowoduje przedostanie się do brzeczki dużej ilości mączki i innych drobin.
    Według mnie niczemu to nie przeszkadza, gdyż i tak osiądą one na dnie kadzi fermentacyjnej a cały proces zacierania i gotowania brzeczki wraz z płukaniem można znacznie przyspieszyć i wyeliminować czynności niebezpieczne.

    Proszę o opinię.
    http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!
  • Ka_Dar
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.03
    • 248

    #2
    Odp: Kociołek zacierny z mieszadełkiem i praską.

    Mawas napisał(a)
    Moim celem jest wyprodukowanie takiego kociołka w którym proces zacierania nie wymagałby przelewania, odcedzania, płukania itp. niebezpiecznych i niewygodnych czynności. Cały proces(łącznie z chmieleniem) ma się odbywać w jednym kociołku.
    Praska ma służyć do wyciśnięcia zarówno śruty jak i chmielu po gotowaniu.
    Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem. Zacieranie ma się odbywać razem z chmielem?

    Comment

    • lukuj
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.07
      • 320

      #3
      Odp: Kociołek zacierny z mieszadełkiem i praską.

      [QUOTE]Mawas napisał(a)
      [B]Mam pomysł wyprodukowania kociołka zaciernego z mieszadełkiem i praską do wyciskania śruty po procesie zacierania.
      Nie chcę sie wdawać w szczegóły konstrukcyjne ale pod dyskusję chciałbym poddać zasadność montowania w kociołku praski

      Witam,

      Może zamieść jakiś szkic albo fotkę - łatwiej będzie zrozumieć twoją ideę.
      Pozdrawiam,
      KETTLER brewery
      www.lukuj.republika.pl

      Comment

      • slado
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.07
        • 1072

        #4
        Odp: Kociołek zacierny z mieszadełkiem i praską.

        Mawas napisał(a)
        Mam pomysł wyprodukowania kociołka zaciernego z mieszadełkiem i praską do wyciskania śruty po procesie zacierania.
        --ciach--
        Proszę o opinię.
        Sypnij garść szczegółów. Pomysł ciekawy, tylko nie do końca czuję co ma właściwie powodować praska? Wyciskanie brzeczki z zacieru?
        Jestem zainteresowany, jak najbardziej. Może sam coś podobnego wykonam u siebie?

        Comment

        • Mawas
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.02
          • 299

          #5
          Odp: Odp: Kociołek zacierny z mieszadełkiem i praską.

          Ka_Dar napisał(a)
          Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem. Zacieranie ma się odbywać razem z chmielem?
          Oczywiście że nie razem zacieranie z chmieleniem.
          Najpierw przeprowadzamy proces zacierania wyciskamy śrutę płuczemy, następnie wyrzucamy śrutę, dodajemy do kadzi chmielu i przeprowadzamy proces chmielenia przez gotowanie.Następnie wyciskamy praską chmiel płuczemy zimną wodą (tak jak wcześniej śrutę po procesie zacierania) i przelewamy dopiero do kadzi fermentacyjnej, studząc wcześniej brzeczkę.
          Moje pytanie dotyczy tego, co sądzicie o przedostawaniu się drobinek z procesu zacierania i chmielenia.
          Czy są szkodliwe czy nie, podczas dalszego procesu produkcji piwa.
          http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

          Comment

          • Mawas
            Porucznik Browarny Tester
            • 2002.02
            • 299

            #6
            Odp: Odp: Kociołek zacierny z mieszadełkiem i praską.

            lukuj napisał(a)

            Może zamieść jakiś szkic albo fotkę - łatwiej będzie zrozumieć twoją ideę.
            Pozdrawiam, [/B]
            Jak będę miał gotowe opracowanie to opublikuję.
            Na razie jesteśmy na etapie projektowania koncepcyjnego.
            http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

            Comment

            • Ka_Dar
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2003.03
              • 248

              #7
              Odp: Odp: Odp: Kociołek zacierny z mieszadełkiem i praską.

              Mawas napisał(a)
              Najpierw przeprowadzamy proces zacierania wyciskamy śrutę płuczemy, następnie wyrzucamy śrutę,
              Czyli ma to być filtr zacierowy, często nazywany prasą filtracyjną.
              Jakość filtracji będzie zależała od jakości użytego płótna filtracyjnego.

              Comment

              • Mawas
                Porucznik Browarny Tester
                • 2002.02
                • 299

                #8
                Odp: Odp: Odp: Odp: Kociołek zacierny z mieszadełkiem i praską.

                Ka_Dar napisał(a)
                [B
                Jakość filtracji będzie zależała od jakości użytego płótna filtracyjnego. [/B]
                Nie będzie to płótno a jedynie sito o średnicy otworów 1,5-2 mm.
                Chodzi mi o to czy właśnie wielkość i rodzaj tych drobin będzie miała wpływ na dalszy proces produkcji piwa np. fermentacji burzliwej.
                http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                Comment

                • wojtek1
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.02
                  • 118

                  #9
                  Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Kociołek zacierny z mieszadełkiem i praską.

                  Mawas napisał(a)
                  Nie będzie to płótno a jedynie sito o średnicy otworów 1,5-2 mm.
                  Proponuję otwory o średnicy 0,8-1 mm(szansa zatrzymania większej ilości śruty) a z racji tego, że chcesz zastosować praskę z tempem filtracji nie powinno być problemu. Mam tylko pytanie z czego chcesz zrobić sitko?

                  Comment

                  • Mawas
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2002.02
                    • 299

                    #10
                    Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Kociołek zacierny z mieszadełkiem i praską.

                    wojtek1 napisał(a)
                    Mam tylko pytanie z czego chcesz zrobić sitko?
                    Wykonam je z perforowanej blachy nierdzewnej.
                    Nie jestem pewien czy znajdę blachę o tak małej średnicy otworów (0.8mm)
                    Przy przelewaniu brzeczki do fermentatora zastosuję filtr "pieluszkowy"
                    Myślę że wtedy zniknie problem mączki i innych drobin.
                    http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                    Comment

                    • wojtek1
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.02
                      • 118

                      #11
                      Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Kociołek zacierny z mieszadełkiem i praską.

                      Mawas napisał(a)
                      Przy przelewaniu brzeczki do fermentatora zastosuję filtr "pieluszkowy"
                      Myślę że wtedy zniknie problem mączki i innych drobin.
                      Jeśli będziesz na koniec filtrował to sitko jest idealne. Jestem teraz ciekaw Twojej koncepcji na wykonanie tego ustrojstwa bo pomysł jest całkiem przedni. Ja troszeczkę myślałem o tym i widzę to jako połączenie dwóch naczyń (jednio w drugim) coś na zasadzie sokownika z regulowaną wysokością położenia naczynia z sitem. Ale chyba nie ja pierwszy na ten pomysł wpadłem. Dołącz jakiś rysunek Twojej wizji (np. zrobiony w Paint).
                      Za konstruktora i kociołek

                      Comment

                      • peter_1000
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2003.05
                        • 583

                        #12
                        Kiedyś dziadkowie moi posiadali drewnianą preskę do wina. Było to drewniane, niezwęłżające się u dołu wiadro o pojemności około 25 l. Na górze zamontowany był blat, który opuszczało się wewnątrz wiadra, kręcąc korbą. Sok z owoców wypływał rynienką na spodzie ustrojstwa. Niestety nie pamiętam szczegółów technicznych bo byłem wtedy smród pięcioletni. Jednakże urządzenie ponoć zmurszało i rozczelniło się z czasem i gdzieś znikło z domu dziadków. Ciekaw jestem czy take urządzenie mogłoby być zastosowane do filtracji brzeczki. Jednak po googlaniu za czymś takim nie znalazłem już nic podobnego.
                        Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                        Comment

                        • peter_1000
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2003.05
                          • 583

                          #13
                          Znalazłem producenta czegoś takiego

                          Nowoczesne medium, porządkuje świat i dostarcza angażujące informacje, rozrywkę i usługi w czasie rzeczywistym. Przewodnik Polaków w wirtualnym świecie.


                          Czy zdaniem kolegów można to dopasować do naszych celów?
                          Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                          Comment

                          • wojtek1
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.02
                            • 118

                            #14
                            peter_1000 napisał(a)
                            Znalazłem producenta czegoś takiego

                            Nowoczesne medium, porządkuje świat i dostarcza angażujące informacje, rozrywkę i usługi w czasie rzeczywistym. Przewodnik Polaków w wirtualnym świecie.


                            Czy zdaniem kolegów można to dopasować do naszych celów?
                            To przede wszystkim musi być metalowe ( z KO) ponieważ w tym będzie grzać się zacier więc drewno odpada. A urządzenie to z założenia nie ma być praską do odsączania śruty tylko kociołkiem warzelanym.
                            Praska ma tu być jako osobne, dołączane tylko na pewien czas urządzenie. A oprócz prasy ma być jeszcze mieszadło.

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #15
                              Trochę precyzji. Albo mówimy o kotle zaciernym, albo o kotle warzelnym. To nie jest to samo.

                              Zreszta kadź zacierna wcale nie musi być metalowa. Pierwotnie była drewniana. Dzisiaj tez moze być drewniana, bo wcale nie musi być podgrzewana.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X