Mam pomysł wyprodukowania kociołka zaciernego z mieszadełkiem i praską do wyciskania śruty po procesie zacierania.
Nie chcę sie wdawać w szczegóły konstrukcyjne ale pod dyskusję chciałbym poddać zasadność montowania w kociołku praski.
Moim celem jest wyprodukowanie takiego kociołka w którym proces zacierania nie wymagałby przelewania, odcedzania, płukania itp. niebezpiecznych i niewygodnych czynności. Cały proces(łącznie z chmieleniem) ma się odbywać w jednym kociołku.
Praska ma służyć do wyciśnięcia zarówno śruty jak i chmielu po gotowaniu.
Spotkałem się z opinią że wyciskanie śruty po procesie zacierania spowoduje przedostanie się do brzeczki dużej ilości mączki i innych drobin.
Według mnie niczemu to nie przeszkadza, gdyż i tak osiądą one na dnie kadzi fermentacyjnej a cały proces zacierania i gotowania brzeczki wraz z płukaniem można znacznie przyspieszyć i wyeliminować czynności niebezpieczne.
Proszę o opinię.
Nie chcę sie wdawać w szczegóły konstrukcyjne ale pod dyskusję chciałbym poddać zasadność montowania w kociołku praski.
Moim celem jest wyprodukowanie takiego kociołka w którym proces zacierania nie wymagałby przelewania, odcedzania, płukania itp. niebezpiecznych i niewygodnych czynności. Cały proces(łącznie z chmieleniem) ma się odbywać w jednym kociołku.
Praska ma służyć do wyciśnięcia zarówno śruty jak i chmielu po gotowaniu.
Spotkałem się z opinią że wyciskanie śruty po procesie zacierania spowoduje przedostanie się do brzeczki dużej ilości mączki i innych drobin.
Według mnie niczemu to nie przeszkadza, gdyż i tak osiądą one na dnie kadzi fermentacyjnej a cały proces zacierania i gotowania brzeczki wraz z płukaniem można znacznie przyspieszyć i wyeliminować czynności niebezpieczne.
Proszę o opinię.
Comment