leżakowanie i spożycie z KEG - jak w praktyce?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rob911
    Będzie to pierwszy rodzaj otworku z zamieszczonej fotografi.

    Ja wpierw wypuściłem gaz naciskając (dość mocno) na zawór w samym środku fittingu, gazu było bardzo dużo (ze 2atm). Do odkręcenia użyłem klucza z rowerowego łańcucha (do blokowania wolnobiegu) na solidnym uchwycie. W otworek dopasowałem jakąś śrubkę (pomogłem młotkiem) resztę wykonało łańcuchowe narzędzie owinięte wokół fittinga i zblokowane na śrubie. Poszło bez większych oporów.

    Comment

    • olorider
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2006.01
      • 123

      #77
      Mam pytanie do kolegów piwowarów: czy piwo refermentowane w kegu w trakcie opróżniania leci klarowne, czy może troche osadu z dna dostaje sie do nalewaka ?

      Comment

      • kangurpl
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.03
        • 2660

        #78
        Leci klarowne, no chyba że zabełtasz KEG'iem przynosząc go z piwnicy bezpośrednio przed konsumpcją.
        Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
        "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

        "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

        Comment

        • olorider
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2006.01
          • 123

          #79
          czyli wioząc kega np. samochodem na impreze raczej się zabełta

          Comment

          • Maidenowiec
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.07
            • 2287

            #80
            Chyba, że przywieziesz wcześniej.
            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

            Thou shallt not spilleth thy beer!

            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

            Comment

            • kbujak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2006.01
              • 23

              #81
              Cornellius KEG - nagazowanie

              Panowie, zastanawiam sie dlaczego wszyscy walcza z kegami z browarow. Ja osobiscie zakupilem na allegro 3 szt kegow 19 (Cornelius) uzywanych przez Coca cole i pepsi do dostarczania ekstraktow. 55PLN za sztuke

              REWELACJA!!
              Duze hermetyczne zamkniecie pozwala latwo utrzymac czystosc wewnatrz kega, jak i bezproblemowo napelnic keg wezykiem spustowym. Dwa latwo rozpoznawalne zawory- szybkozlacza do CO2 i wylot piwka. Zawo kulkowy do spuszczania nadmiaru cisnienia. No i koszmar mycia butelek znika.

              Mam tylko male pytanko.
              Co zrobic zeby nie leciala mi sama piana kega?
              Kupilem butle z podwojnym manometrem ale nie bardzo wiem jak odpowiednio potraktowac wnetrze kega zeby sie ladnie nagazowalo, a pozniej zeby sie ladnie rozlewalo (z rozsadna iloscia piany)

              Za wszelkie wskazowki/linki bardzo dziekuje.
              Pzdr,
              Krizizzy

              Comment

              • fellix-f1
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2005.12
                • 157

                #82
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kbujak
                Panowie, zastanawiam sie dlaczego wszyscy walcza z kegami z browarow. Ja osobiscie zakupilem na allegro 3 szt kegow 19 (Cornelius) uzywanych przez Coca cole i pepsi do dostarczania ekstraktow. 55PLN za sztuke

                REWELACJA!!
                Duze hermetyczne zamkniecie pozwala latwo utrzymac czystosc wewnatrz kega, jak i bezproblemowo napelnic keg wezykiem spustowym. Dwa latwo rozpoznawalne zawory- szybkozlacza do CO2 i wylot piwka. Zawo kulkowy do spuszczania nadmiaru cisnienia. No i koszmar mycia butelek znika.

                Mam tylko male pytanko.
                Co zrobic zeby nie leciala mi sama piana kega?
                Kupilem butle z podwojnym manometrem ale nie bardzo wiem jak odpowiednio potraktowac wnetrze kega zeby sie ladnie nagazowalo, a pozniej zeby sie ladnie rozlewalo (z rozsadna iloscia piany)

                Za wszelkie wskazowki/linki bardzo dziekuje.
                Pzdr,
                Krizizzy
                Dlaczego chcesz napełniać kega 19l wężykiem spustowym, nie lepiej otworzyć właz i wlać piwo po prostu.
                Jak sobie radzisz z myciem rurki w kegu którą pobierane jest piwo?

                Comment

                • olorider
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2006.01
                  • 123

                  #83
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kbujak
                  No i koszmar mycia butelek znika.
                  Teoretycznie mając kega 19 l i warząc warki o takiej pojemności można zrezygnować z butelek, tylko czy dasz radę wypić tyle piwa zanim się popsuje?
                  No i tracisz przyjemność z porównywania jak piwko dojrzewa w czasie

                  Comment

                  • Maidenowiec
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.07
                    • 2287

                    #84
                    Wiesz, ale w sumie główne założenie takiego patentu to imprezy. No i raczej nie wlejesz tam 20 litrów portera, tylko jakieś 10-teczki na przykład
                    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                    Thou shallt not spilleth thy beer!

                    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                    Comment

                    • huanghua
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.10
                      • 1910

                      #85
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                      Wiesz, ale w sumie główne założenie takiego patentu to imprezy. No i raczej nie wlejesz tam 20 litrów portera, tylko jakieś 10-teczki na przykład
                      Stąd słuszna wydaje się koncepcja "KEG'ów" 5 litrowych.
                      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                      Comment

                      • Wielki_B
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.02
                        • 1968

                        #86
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kbujak
                        Mam tylko male pytanko.
                        Co zrobic zeby nie leciala mi sama piana kega?
                        Kupilem butle z podwojnym manometrem ale nie bardzo wiem jak odpowiednio potraktowac wnetrze kega zeby sie ladnie nagazowalo, a pozniej zeby sie ladnie rozlewalo (z rozsadna iloscia piany)
                        Ten "podwójny manometr" jest reduktorem, który ma zredukowac ciśnienie podawanego gazu z kilkudziesięciu barów do kilku.
                        Jeśli nagazowujesz piwo w procesie refermentacji, to rozpoczynając wyszynk, nie podajesz gazu z zewnątrz, lecz pozwalasz na samoczynne wypływanie piwa pod wpływem wewnętrznego ciśnienia. Kiedy piwo zaczyna słabo lecieć, podajesz gaz z "manometrów". Wystarczy ustawić "zegar" na 2 bary. Chodzi tylko o to, aby zewnętrzny gaz wypychał Ci piwo z tanku i jednoczesnie nie pozwalał na rozgazowanie się piwa znajdującego wewnątrz.

                        Comment

                        • kbujak
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2006.01
                          • 23

                          #87
                          Problem jest taki, ze nie leci piwo tylko przepiekna gesta jak smietana piana.
                          A ja chcialbym zeby lecialo piwko bo jestem niecierpliwy i chce pic od razu a nie czekac 15min zanim piana przeistoczy sie z powrotem w zloto.

                          Probowalem nagazowanie z refermentacja,
                          probowalem nagazowanie z butli CO2, zawsze konczy sie to laniem piany zamiast piwa.

                          Jakies konstruktywne podpowiedzi?

                          Pzdr,
                          Krizizzy

                          Comment

                          • Makaron
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 2107

                            #88
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kbujak
                            Problem jest taki, ze nie leci piwo tylko przepiekna gesta jak smietana piana.
                            A ja chcialbym zeby lecialo piwko bo jestem niecierpliwy i chce pic od razu a nie czekac 15min zanim piana przeistoczy sie z powrotem w zloto.

                            Probowalem nagazowanie z refermentacja,
                            probowalem nagazowanie z butli CO2, zawsze konczy sie to laniem piany zamiast piwa.

                            Jakies konstruktywne podpowiedzi?

                            Pzdr,
                            Krizizzy
                            Sprobuj nagazowac piwo refermentacja ,ale dodaj nie wiecej jak minimalne ilosci cukru do refermentacji. Powinno pomoc. (Nie wiecej jak 0,5 lyzeczki cukru na pinte piwa.)
                            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                            Comment

                            • kangurpl
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.03
                              • 2660

                              #89
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kbujak
                              Panowie, zastanawiam sie dlaczego wszyscy walcza z kegami z browarow...
                              A ja odpowiem pytaniem, dlaczego przeciwstawiasz KEG'i browarniane KEG'om Coca Coli?
                              Przecież jedno nie wyklucza drugiego, ja np. mam schładzarkę z dwoma obwodami.
                              Jeden z nich obsługuje KEG'i browarniane a drugi Pepsi (inne przyłącze niż Coca Coli).
                              Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                              "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                              "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                              Comment

                              • Wesoly
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2003.10
                                • 371

                                #90
                                Z moich obserwacji wynika, że kształt typowych KEGów do piwa oraz ich głowic wyraźnie wpływa na mniejsze pienienie niże wyszynk tego samego piwa z KEGów 19l po Pepsi.
                                Osobiście użytkuje kilak rodzajów KEGów, różnych wielkości z różnymi głowicami. Mam wszystko na szybko złączkach i nie ma dla mnie różnicy co w danym momencie podłączam do schładzarki.
                                Pozdrawiam, Wesoły

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X