Śrutowałem łącznie ok. 12 kg słodu ( 5 kg w ok. 8 minut )
Polski śrutownik -JAM- prototyp
Collapse
X
-
Niezły wynik
Pewnie po takim treningu piwka dla ochłody nie mogłeś spokojnie utrzymać
Comment
-
-
Czy ktoś pamięta radziecki samobieżny budowlany ciągnik zaczepno-bojowy ? Czyli mówiąc krótko wywrotkę "Ził" ?
Trochę czułem się więc jak po kręceniu korbą "Ziła"
Nie, żartuję - nie było tak źle. Tak naprawdę te kilka kilogramów idzie bez bólu.
Gorzej, jeżeli ktoś ma ambicję ześrutować cały worekPiwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
Comment
-
-
CarlBerg napisał(a)
Wnioski:
/ kręcenie korbą przez 20 minut to niezła katorga
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
CarlBerg napisał(a)
--ciach--
Nadal sugeruję zrobienie obudowy z innego materiału ( ta aktualna z nierdzewki to pewnie ze 300 zł ). Myślę, że można też bardziej dopracować wlot słodu na wałki ( kratownicę ) - powinna być deko szersza, co spowoduje lepszy zsyp ziaren na wałki.
--ciach--
Co to za "kratownica"?
Czy jest takowa, czy może jej brak?
Popstrykaj trochę i wrzuć na forum.
Mawas nie każ nam czekać z odpowiedziami na wątpliwości.
Może niektórzy są w trakcie jakiś prac konstrukcyjnych i czekają na informacje z przetartych szlaków...
Comment
-
-
Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
Comment
-
-
CarlBerg napisał(a)
Chodzi o to cudo - w/g mnie powinno być dłuższe, zwiększając w ten sposób rozsyp słodu na wałki.
Jednak przy okazji może kratownica powinna być bardziej wąska - zbyt duży zasyp może uniemożliwić kręcenie korbą.
Zdjęcie trochę mnie zaskoczyło, nie spodziewałem się takiego wnętrza leja.
Comment
-
-
Ja bym sugerował zmniejszenie rozmiarów urządzenia, a własciwie skrócenie wałków do 20 cm. Po pierwsze zmniejszy to siłę potrzebną do zgniecenia ziarna znajdującego się między wałkami (mniejsza ilość ziarna), po drugie pozwoli na obniżenie ceny urządzenia (jak zauwazyłem - jedno z częstszych pytań; zresztą nie ma się co czarować, nie wszyscy są milionerami.)
Moim zdanie przerób 5 kg w 10 minut czy 20 minut to żadna różnica, a jesli jeszcze powstanie wariant silnikowy, to już w ogóle nie będzie miało znaczenia znaczenia. Na przeciętną warkę 20 l stosuje się 4 - 4,5 kg słodu, więc taka ilość do zmielenia w 15 - 20 minut jest akurat.
Kosz zasypowy nie musi być z nierdzewki, to też obniży cenę urządzenia. Wystarczy, ze będzie sztywno mocowany. Sama konstrukcja powinna być stalowa, bo niezbędna jest ospowiednia wytrzymałość mechaniczna.
Comment
-
-
Krzysiu napisał(a)
Kosz zasypowy nie musi być z nierdzewki, to też obniży cenę urządzenia. Wystarczy, ze będzie sztywno mocowany. Sama konstrukcja powinna być stalowa, bo niezbędna jest ospowiednia wytrzymałość mechaniczna.Maciek
Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)
Comment
-
-
Dziękuję za opinie. Jestem trochę zaskoczony trafnością ocen kolegów
Wszystkie opinie są bardzo trafne i przydatne.
Już po wyprodukowaniu prototypu i po wielu próbach doszliśmy do wniosku, że śrutownik musi być mniejszy. Ten który dzisiaj poszedł do wykonania ma wałek 10cm a nie 30. Zasyp postanowiliśmy zrobić także mniejszy (ok 3kg) o nieco innym kształcie, aby wsyp ziarna na"sierżanta"i wałki odbywał się pod innym kątem (acha sierżant to "to cudo")nie będzie też kratki nad sierżantem(miała zatrzymywać ew. kamienie)ale wejście między ścianką zasypu a sierżantem będzie mniejsza niż "oczko"kratki więc spełni także i tę rolę.
Obudowa będzie z tańszego materiału ale zasyp pozostaje z nierdzewki ponieważ jest bezpieczniejszy pod względem higienicznym i odporny na scieranie.Różnica w koszcie w porównaniu ze sklejką czy tworzywem sztucznym, nie jest duża.
Podstawka będzie ze sklejki.
Acha , szczelina stała 0.5mm średnica wałków mniejsza, przełożenia takie same, wydajność mniejsza(ok 2kg/10min), ale mniej męcząca
To by było na tyle tak na szybko.
O postępach prac będę informował
Comment
-
-
CarlBerg napisał(a)
A tak wyglądał słód po ostatnim śrutowaniu na ustawieniu "3" - czyli 0,5 mm
Comment
-
-
Mawas napisał(a)
--ciach--
Acha , szczelina stała 0.5mm średnica wałków mniejsza, przełożenia takie same, wydajność mniejsza(ok 2kg/10min), ale mniej męcząca
To by było na tyle tak na szybko.
O postępach prac będę informował
Jaką zastosujesz średnicę wałków? Jeśli będzie dużo mniejsza to zmniejszy się różnica prędkości obwodowej a tym samym pogorszy się rozcieranie.
Comment
-
-
Mawas napisał(a)
Acha , szczelina stała 0.5mm średnica wałków mniejsza, przełożenia takie same, wydajność mniejsza(ok 2kg/10min), ale mniej męcząca
za polski śrutownik!Maciek
Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)
Comment
-
Comment