A, jeszcze jedno. Tyle mówi się w innych tematach o oszczędnościach (woda, energia elelktryczna, gaz itp.) to dlaczego jeszcze tracić dodatkowe pienądze na zakup butelek (35 gr. sztuka) jak ok 100 dostałem za friko. A, że mają logo.....przeboleję to. Za te 35 zyli wolę kupić 6 skrzynek. Bez urazy.
Butelki bezzwrotne a domowe piwo.
Collapse
X
-
Butelka to butelka, byle by była użyteczna. Ja naleje piwo do każdej czystej butelki. Oby piwko było dobre. Oczywiście ze względów praktycznych wole butelki Grolsch`a od Żywca."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
CarlBerg napisał(a)
Wsadzę kij w mrowisko i dodam aspekt ideologiczno-estetyczny.
Nie wyobrażam sobie, żeby nalewać własne piwo w charakterystyczne butelki z logo np. żywca ... Mam zbyt duży szacunek dla własnej pracy i osób, które częstuję własnym wyrobem. Nie przemawia do mnie to, że "dostałem je za darmo" - mocne, trwałe butelki zwrotne są tanie i nie ma potrzeby używania butelek bezzwrotnych ( zwłaszcza z logo ).
Podobnie z butelkami obsmarkanymi, zasyfiałymi, z resztami kleju i etykiet, niedokładnie umytymi, kapslowanymi blachą z odzysku po np. Leszku ( tak, tak - i w takie leją niektórzy szanowni koledzy piwowarzy ... ). Wstyd.
Kolega ortodox? ;-))
Myślę, że uprawianie hobby po części usprawiedliwia wykorzystywanie dostępnych materiałów. Ma to również aspekt ekologiczny! Oczywiście zmycie oryginalnych eytkiet i naklejenie własnej byłoby polecane!
Pozdrowienia, KT.Krzych1
Comment
-
-
Kolega niewiele zrozumiał z tematu, prawda ? Dbanie o indywidualność Domowego Browaru nazwał ortodoksją No cóż, zatem cieszę się, że mamy w np. Belgii tysiące ortodoksów - malutkich browarów, z których dba o własną tożsamość ...
Jeżeli jest to moim hobby to staram się, aby moja kolekcja była piękna, olśniewająca, wybitna. Jeżeli Kolega uważa inaczej - sory, nie ta liga.
Co do ekologii, to proszę mnie nie rozśmieszać, kiepski argument. To, że ktoś nalewa własne piwo w butelki z logo żywca nie świadczy o ekologiczności. Raczej o piwnym guście oraz braku wyczucia czasu i miejsca.Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
Comment
-
-
Całkowicie popieram Carlberga. Nie chodzi tylko o tzw. "ekologię", ale o całokształt, w tym też prawa własności. Wiem, że dla niektórych to bzdury, ale dla mnie logo Żywca to logo Żywca, a nie moje.
Ja tam jako browar wolałbym odróżniać się od Żywca.
Jeszcze większy problem jest z butelkami zwrotnymi KP. Są ane sygnowane i są własnością KP. Nalewanie w nie własnego piwa jest chyba niezgodne z prawem.
Comment
-
-
Krzysiu napisał(a)
Jeszcze większy problem jest z butelkami zwrotnymi KP. Są ane sygnowane i są własnością KP. Nalewanie w nie własnego piwa jest chyba niezgodne z prawem.
Comment
-
-
Spokojnie kilkanaście do wyboru - oprócz znanych nam wszystkim "bączków" różnego rodzaju, popularnych i wytrzymałych butelek EURO i NRW ( na których brak sygnatur ), zwrotnych butelek bez nadruków i tłoczeń oraz podobnych bezzwrotnych istnieje jeszcze bardzo duży wybór szkła, w które można lać własne piwoPiwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
Comment
-
-
CarlBerg napisał(a)
Spokojnie kilkanaście do wyboru - oprócz znanych nam wszystkim "bączków" różnego rodzaju, popularnych i wytrzymałych butelek EURO i NRW ( na których brak sygnatur ), zwrotnych butelek bez nadruków i tłoczeń oraz podobnych bezzwrotnych istnieje jeszcze bardzo duży wybór szkła, w które można lać własne piwo
Ale pozbywam się powoli bezzwrotnych i tych charakterystycznych pozostając przy NRW i EURO
CarlBerg napisał(a)
...Wiem, że dla niektórych to bzdury, ale dla mnie logo Żywca to logo Żywca, a nie moje....
Comment
-
-
CarlBerg napisał(a)
(...)Jeżeli jest to moim hobby to staram się, aby moja kolekcja była piękna, olśniewająca, wybitna. (...)
Comment
-
-
Wszystko fajnie, ale czasem zdarza się tak, że człowiek musi zapakować w to, co mu się akurat uzbierało. Trudno, żebym kupowała 20 butelek piwa i np. wylewała je, bo nie zdążyłam wypić przed butelkowaniem swojego.
Jestem zdecydowanie za estetyką, ale, niestety, bardzo podobają mi się bączki Zwierzyńca, mimo wypukłego nadruku - i zamierzam z nich również korzystać
Comment
-
-
Traktuj moją wypowiedź jako autoprezentację a nie imperatyw kategoryczny dla piwowarów - amatorów. Oczywiście, każdy postępuje jak ma ochotę. jak już napisałem, też nie butelkuję w jeden rodzaj szkiełek, używam nawet kilka "pancernych" po angielskich/szkockich Ales.
Comment
-
-
Powiem szczerze-naprawdę piękne butelki kolega CarlBerg pokazał. Chciałbym mieć też takie i lać w nie piwo, ale podejrzewam, że wypłaty by mi nie starczyło. Sądzę, że takie butelki są drogie. Może jednak chyba się pokuszę i kupię parę takich reprezentacyjnych bo są super. Tylko gdzie?
Comment
-
Comment