ja akurat z warzeniem nie mam nic wspólnego, jestem jak dotąd konsumentem only - butelki takie można zdobyć na prawie każdej giełdzie staroci, butelki z rączką 0,5l (nie pamiętam teraz nazwy browaru, ale z Bawarii) można dostać w każdym większym sklepie za Odrą
Butelki bezzwrotne a domowe piwo.
Collapse
X
-
Oczywiście, zdobycie takich butelek nie jest strasznie trudne. Jeżeli ktoś mieszka bliżej granicy zachodniej, może kupić używane zwrotne butelki z porcelanką 0,5 litra za 15 centów/szt. Te duże butelki z fotki można kupić w sklepach - lub szukać pustych na bazarach i giełdach. Są też do kupienia nówki w hurcie w Niemczech. Butelki z rączkami ( syfony ) są bardzo popularne wśród małych browarów za naszą zachodnią granicą. Nie jest to kwestia jednego browaru, lecz kilkudziesięciu ( są też dziesiątki wzorów butelek ).
Jak ktoś ma za dużo kasy to polecam zaglądnąć również na pewną mało znaną stronę do sklepu on-line. Warto zassać katalog HOYER'2004 w formacie PDF ( 4 MB ). Drogo jak to w Niemczech, ale popatrzeć można . Bogata oferta obejmuje również kompletny sprzęt do warzenia, fermentacji i rozlewu - oraz absolutnie nieosiągalne u nas kity, np. Kriek, Framboos, Triple, Ambiorix czy Grand Cru z firmy "Brewferm".
Oprócz tego zachodniego dobrodziejstwa wspomniałem jednak również o tanich butelkach dostępnych w kraju, czyli Euro, NRW, bączkach itd, itp. Mamy też huty produkujące takie i inne butelki , jednak trzeba brać całą paletę ( dobry patent, gdy zbierze się kilka osób z jednego terenu ). Dlatego warto działać wspólnie, zawsze wychodzi dużo taniejPiwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
Comment
-
-
CarlBerg napisał(a)
Mamy też huty produkujące takie i inne butelki , jednak trzeba brać całą paletę ( dobry patent, gdy zbierze się kilka osób z jednego terenu ). Dlatego warto działać wspólnie, zawsze wychodzi dużo taniej
Comment
-
-
Z tego co wiem, w tym wypadku chodzi o 2.000 szt i nie ma problemu z zakupem jednej palety. Dokładniejsze dane będę miał niebawem ( znajomy tam jedzie kupić właśnie butelki ).Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Comment
-
-
CarlBerg napisał(a)
Oprócz tego zachodniego dobrodziejstwa wspomniałem jednak również o tanich butelkach dostępnych w kraju, czyli Euro, NRW, bączkach itd, itp. Mamy też huty produkujące takie i inne butelki , jednak trzeba brać całą paletę ( dobry patent, gdy zbierze się kilka osób z jednego terenu ). Dlatego warto działać wspólnie, zawsze wychodzi dużo taniej
Comment
-
-
Krzysiu napisał(a)
Jeszcze większy problem jest z butelkami zwrotnymi KP. Są ane sygnowane i są własnością KP. Nalewanie w nie własnego piwa jest chyba niezgodne z prawem.
Comment
-
-
No i sprawa wyjaśniona. Zostaję przy moich starych precyzyjnie odmaczanych flaszkach KP oraz resztce tych nieszczęsnych, atakowanych żywieckich bezzwrotnych naznaczonych . Dostało się im i mi od niektórych forumowiczów, ale cóż - od tego jest forum. Ceny sprawdzać nie będę a zapytałem tylko z czystej ciekawości. Może się pojawi w tym wątku. A na te, których temat dotyczy projektuję naklejkę w deseń tych na PET-ach z napojami. Okleję naokoło i fi . Nie będzie widać logo Ż.....
Pozdrawiam i
Comment
-
-
Krzysiu napisał(a)
Jak już zajrzałeś do tego katalogu, to mogłeś ściągnąć numer telefonu i zadzwonić, a nie zadawać retoryczne pytania. Znowu ma to zrobić "ktoś"?
I jeszcze czegoś nie rozumiem. Czy ja "znowu" kimś wysługuję
Pozdrawiam
Comment
-
-
yendras napisał(a)
kilka miesięcy temu kupiłem "Kuntera" w butelce Żywca z sygnaturą ŻGB. O żadnym procesie Żywiec vs Grudziądz na razie nie słychać."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
wojtek1 napisał(a)
(...) nie jestem zainteresowany kupnem tych butelek nie dzwoniłem (...)
Przy okazji FCJP - popraw sobie w Profilu słowo "bużliwej" na burzliwejPiwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Comment
-
-
CarlBerg napisał(a)
Skoro nie jesteś zainteresowany, to po co pytałeś ? Lej człeku swe piwo w co chcesz - to wyłącznie sprawa Twojego gustu.
Przy okazji FCJP - popraw sobie w Profilu słowo "bużliwej" na burzliwej
Ale te Twoje buteleczki ze zdjęcia są naprawdę bajera. Pozazdrościć.
A z tą "bużliwą" to był mój taki amerykański plan (zastanawiałem się czy profile też są monitorowane przez FCJP). Okazuje się, że są więc robię update.
Comment
-
Comment