Butelki bezzwrotne a domowe piwo.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • brzeczka
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.12
    • 373

ja akurat z warzeniem nie mam nic wspólnego, jestem jak dotąd konsumentem only - butelki takie można zdobyć na prawie każdej giełdzie staroci, butelki z rączką 0,5l (nie pamiętam teraz nazwy browaru, ale z Bawarii) można dostać w każdym większym sklepie za Odrą

Comment

• CarlBerg
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2003.09
      • 968

Oczywiście, zdobycie takich butelek nie jest strasznie trudne. Jeżeli ktoś mieszka bliżej granicy zachodniej, może kupić używane zwrotne butelki z porcelanką 0,5 litra za 15 centów/szt. Te duże butelki z fotki można kupić w sklepach - lub szukać pustych na bazarach i giełdach. Są też do kupienia nówki w hurcie w Niemczech. Butelki z rączkami ( syfony ) są bardzo popularne wśród małych browarów za naszą zachodnią granicą. Nie jest to kwestia jednego browaru, lecz kilkudziesięciu ( są też dziesiątki wzorów butelek ).

Jak ktoś ma za dużo kasy to polecam zaglądnąć również na pewną mało znaną stronę do sklepu on-line. Warto zassać katalog HOYER'2004 w formacie PDF ( 4 MB ). Drogo jak to w Niemczech, ale popatrzeć można . Bogata oferta obejmuje również kompletny sprzęt do warzenia, fermentacji i rozlewu - oraz absolutnie nieosiągalne u nas kity, np. Kriek, Framboos, Triple, Ambiorix czy Grand Cru z firmy "Brewferm".

Oprócz tego zachodniego dobrodziejstwa wspomniałem jednak również o tanich butelkach dostępnych w kraju, czyli Euro, NRW, bączkach itd, itp. Mamy też huty produkujące takie i inne butelki , jednak trzeba brać całą paletę ( dobry patent, gdy zbierze się kilka osób z jednego terenu ). Dlatego warto działać wspólnie, zawsze wychodzi dużo taniej
      Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
      Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

Comment

• Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

CarlBerg napisał(a)
        Mamy też huty produkujące takie i inne butelki , jednak trzeba brać całą paletę ( dobry patent, gdy zbierze się kilka osób z jednego terenu ). Dlatego warto działać wspólnie, zawsze wychodzi dużo taniej
        Własnie, to napisz jeszcze, ile to jest ta "paleta", bo to jest rzecz, której nigdy nie mogę zapamiętać, i ile to wychodzi za butelkę? Brać piwowarska nam rośnie, zatem mozna by na jesień coś pomysleć o wspólnym zamówieniu
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

Około 500 butelek. Ale obawiam się, że jedna paleta to dla huty mało. Kiedyś dzwoniłem do Ujścia, mówili coś o 100 tys. sztuk ...
          Last edited by Krzysiu; 2004-05-18, 19:33.

Comment

• CarlBerg
            • 2003.09
            • 968

Z tego co wiem, w tym wypadku chodzi o 2.000 szt i nie ma problemu z zakupem jednej palety. Dokładniejsze dane będę miał niebawem ( znajomy tam jedzie kupić właśnie butelki ).

Comment

• slado
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.07
              • 1072

Dajcie znać, jak nie będzie drogo to może pisałbym się na jakieś... hmmm ... 500 szt

Comment

• wojtek1
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.02
                • 118

CarlBerg napisał(a)
                Oprócz tego zachodniego dobrodziejstwa wspomniałem jednak również o tanich butelkach dostępnych w kraju, czyli Euro, NRW, bączkach itd, itp. Mamy też huty produkujące takie i inne butelki , jednak trzeba brać całą paletę ( dobry patent, gdy zbierze się kilka osób z jednego terenu ). Dlatego warto działać wspólnie, zawsze wychodzi dużo taniej
                Oglądałem katalog Huty w Ujściu z butalkami. Parę z nich faktycznie jest godnych zainteresowania. Pozostaje tylko jedna dość ważna kwestia-CENA.

Comment

• Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

Jak już zajrzałeś do tego katalogu, to mogłeś ściągnąć numer telefonu i zadzwonić, a nie zadawać retoryczne pytania. Znowu ma to zrobić "ktoś"?

Comment

• yendras
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.12
                    • 2052

Krzysiu napisał(a)
                    Jeszcze większy problem jest z butelkami zwrotnymi KP. Są ane sygnowane i są własnością KP. Nalewanie w nie własnego piwa jest chyba niezgodne z prawem.
                    Własnością KP jest raczej zastrzeżony wzór butelki, a nie sama butelka. Kupując piwo nabywasz prawa do butelki, możesz ją odsprzedać browarowi, ale możesz też ją rozbić, wyrzucić, napełnić czymkolwiek. Ewentualne problemy mogłyby pojawić się, gdybyś zaczał sprzedawać w łasne piwo w "cudzych" butelkach, chociaż w naszych realiach pewnie też różnie z tym bywa - kilka miesięcy temu kupiłem "Kuntera" w butelce Żywca z sygnaturą ŻGB. O żadnym procesie Żywiec vs Grudziądz na razie nie słychać.

Comment

• wojtek1
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.02
                      • 118

No i sprawa wyjaśniona. Zostaję przy moich starych precyzyjnie odmaczanych flaszkach KP oraz resztce tych nieszczęsnych, atakowanych żywieckich bezzwrotnych naznaczonych . Dostało się im i mi od niektórych forumowiczów, ale cóż - od tego jest forum. Ceny sprawdzać nie będę a zapytałem tylko z czystej ciekawości. Może się pojawi w tym wątku. A na te, których temat dotyczy projektuję naklejkę w deseń tych na PET-ach z napojami. Okleję naokoło i fi . Nie będzie widać logo Ż.....
                      Pozdrawiam i

Comment

• wojtek1
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.02
                        • 118

Krzysiu napisał(a)
                        Jak już zajrzałeś do tego katalogu, to mogłeś ściągnąć numer telefonu i zadzwonić, a nie zadawać retoryczne pytania. Znowu ma to zrobić "ktoś"?
                        Nie uważam, że mój post zawierał pytanie. To było stwierdzenie faktu kolejnej inwestycji a z racji tego, że nie jestem zainteresowany kupnem tych butelek nie dzwoniłem.
                        I jeszcze czegoś nie rozumiem. Czy ja "znowu" kimś wysługuję
                        Pozdrawiam

Comment

• Makaron
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.08
                          • 2107

yendras napisał(a)
                          kilka miesięcy temu kupiłem "Kuntera" w butelce Żywca z sygnaturą ŻGB. O żadnym procesie Żywiec vs Grudziądz na razie nie słychać.
                          A ja bardzo często widuje Specjala z EB nalanego do butelek Amber`a.A nawet i sam Żywiec od czasu do czasu trafi się w Amberowskiej butelce.
                          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

• CarlBerg
                            • 2003.09
                            • 968

wojtek1 napisał(a)
                            (...) nie jestem zainteresowany kupnem tych butelek nie dzwoniłem (...)
                            Skoro nie jesteś zainteresowany, to po co pytałeś ? Lej człeku swe piwo w co chcesz - to wyłącznie sprawa Twojego gustu.

Przy okazji FCJP - popraw sobie w Profilu słowo "bużliwej" na burzliwej

Comment

• wojtek1
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.02
                              • 118

Tak ma być w profilu.

Comment

• wojtek1
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2004.02
                                • 118

CarlBerg napisał(a)
                                Skoro nie jesteś zainteresowany, to po co pytałeś ? Lej człeku swe piwo w co chcesz - to wyłącznie sprawa Twojego gustu.

Przy okazji FCJP - popraw sobie w Profilu słowo "bużliwej" na burzliwej
                                Proponuję koniec waśni. Sorry trochę mnie poniosło. Może faktycznie podchodzę do tego trzecioligowo. Obiecuję poprawę
                                Ale te Twoje buteleczki ze zdjęcia są naprawdę bajera. Pozazdrościć.
                                A z tą "bużliwą" to był mój taki amerykański plan (zastanawiałem się czy profile też są monitorowane przez FCJP). Okazuje się, że są więc robię update.

Comment

Przetwarzanie...
                                X