Butelki bezzwrotne a domowe piwo.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yendras
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.12
    • 2052

Krzysiu napisał(a)
    Ale czy to taki problem używać butelki EURO zamiast butelek z wytłokiem KP czy GŻ? Zresztą Krzych1 pisał nie tylko o butelkach, ale i o etykietach i innych znakach firmowych.
    Masz rację, to nie problem. Co więcej, gdy sam zacznę warzyć piwo też będę używał butelek Euro lub NRW, na pewno nie KP i GŻ. Ale to kwestia gustu i przekonań (np. niechęci do koncernów), a nie ewentualnego łamania prawa.

Krzysiu napisał(a)
    Po drugie, za butelki płacisz kaucję . To nie jest równoznaczne z nabyciam praw własności do tej butelki.
    No właśnie nie wiem. Wg mnie wydzielenie kaucji za opakowanie z ceny produktu jest zobowiązaniem się sprzedającego do odkupienia opakowania. Dotyczy to nie tylko butelek i skrzynek, ale też np. palet o niestandardowych wymiarach. Pewnie bardziej chodzi tu o obniżenie ceny produktu i ekologię niż niechęć sprzedającego do sprzedaży opakowania. Tym bardziej, że butelka w hu(r)cie kosztuje max. 27 gr, a kaucja ok. 45 (czyli marża ok.50% - żyć nie umierać )

Krzysiu napisał(a)
    Po trzecie, nawet jeśli kupisz butelkę na własność, np. bezzwrotną, to wcale nie oznacza, że możesz wprowadzać do obrotu towarowego własny produkt w tym opakowaniu. I nie mówię tu o sprzedaży za gotówkę, ale szerzej - o obrocie. Bo ja np. potrafiłbym wprowadzić do sprzedaży piwo wyglądające identycznie jak "Piast", "Lwówek", i kilka innych jeszcze browarów - mam do tego wszystkie niezbędne akcesoria - butelki, etykiety, kapsle. Nie robię tego, bo to przestępstwo i nie mam takiej potrzeby. Ale znam historię z lat osiemdziesiątych, że gość kupował tanie piwo, kleił na to etykiety innego browaru i rozprowadzał z niemałym sla siebie zyskiem, a szkodą dla browaru.
    Abstrahując od rozróżnienia sprzedaży od obrotu towarowego (masz na myśli wymianę między domowymi piwowarami rozumianą nie jako poczęstunek lecz barter ? ) jest to też kwestia intencji. Jeżeli intencją jest wprowadzenie w błąd to tak - jest to przestępstwo. Np. jeżeli ktoś kupuje tanie piwo i nakleja etykiety drogiego wprowadzając je do sprzedaży. Myślę jednak, że nie o to chodzi w tym wątku, i w ogóle na tym forum. Na pewno każdy z piwowarów domowych zrobi wszystko, żeby jego etykieta różniła się od np. "Piasta" szczycąc się tym, że jest to jego własny wyrób.
    Ja w każdym razie na pewno będę tak robił - własna, niepowtarzalna etykieta na butelce NRW. Pytanie tylko kiedy to nastąpi

Comment

• wojtek1
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.02
      • 118

CarlBerg napisał(a)
      Dobra robota wojtek1 !

Pytałeś może o ceny i sprzedaż modeli APO II 0,25 litra lub Vichy RFN 0,33 litra ?
      Nie pytałem bo byłem bardziej zainteresowany wersją 0,5l. Ale dowiedziałem się, że niedługo wystawią nową, bogatszą ofertę. Butelek Piwo 0.33 już nie produkują. Jak nie zapomnę to jutro zadzwonię i dopytam o te buteleczki.
      Pozdrawiam

Comment

• Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

yendras napisał(a)
        ... Na pewno każdy z piwowarów domowych zrobi wszystko, żeby jego etykieta różniła się od...
        Niestety nie każdy. Na Browamatorze ktoś chwalił się, że stosuje oryginalne etykiety jakiegoś browaru, stąd moja pryncypialna postawa. Ale nie będę nasyłał ABW na delikwenta, zadowolę się ignorowaniem

Comment

• Zdrój
          Porucznik Browarny Tester
          • 2001.05
          • 284

Żeby było jasne: to chyba ja pisałem na Forum Browamatora, że znam przypadki, gdy piwowarzy kupowali w Sklepie Piwosza po kilkanaście sztuk tanich etykiet z lat 60-ych czy 70-ych, z nieistniejących już browarów, np. Gdańska, Legnicy. Naklejali sobie te stare etykiety na swoje piwo pewnie wyłacznie dla niezwykłego efektu. Jeden z piwowarów na swoje wesele przygotował piwo z etykietami browaru, nieistniejącego od dwudziestu kilku lat. Dziadkowie i wujkowie, mieszkańcy tej miejscowości pozbawionej kiedyś browau, docenili ten pomysł !
          W okazjonalnym nalepianiu starych etykiet na butelki z własnym piwem, nie widzę nic złego. Poza jednym może: mnie by było trochę żal tych starych, romantycznie wyglądającyc papierków.

A tak przy okazji: dla piwowarów ceniących sobie estetykę w każdym calu, Browamator drukuje etykiety w drukarni. Nakład 500 szt uniwersalnego wzoru, to nie jest dla przeciętnego domowego browaru zastraszająca ilość.
          Browamator Piwowar PINTA Festiwal Birofilia

Comment

• Wujcio_Shaggy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.01
            • 4628

Zdrój napisał(a)
            [...] A tak przy okazji: dla piwowarów ceniących sobie estetykę w każdym calu, Browamator drukuje etykiety w drukarni. Nakład 500 szt uniwersalnego wzoru, to nie jest dla przeciętnego domowego browaru zastraszająca ilość.
            Fakt, że etykiety Browamatora są estetyczne, ale są również uniwersalne. Z tego wynika, że nie tylko kolejne warki ozdabiane są identyczną naklejką, ale i nie odróżniają się "na zewnątrz". Sądzę, że piwowar, który włożył wiele trudu w zrobienie warki, powinien również postarać się nadać jej indywidualny wyraz - poprzez własną etykietę; uniwersalna nalepka tego wyrazu nie daje. W Browamatorze można też wydrukować etykiety wg własnego projektu, ale 100 sztuk, to trochę nadto na jedną warkę.
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

Prawda, że piękne:

Comment

• Wujcio_Shaggy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.01
                • 4628

Piękne; zwłaszcza "Cizma" wypełniona złocistym płynem zrobiłaby fajne wrażenie... (ciekawe, jak się to zamyka?)
                Ale 4,5 korony za butelkę EURO, to lekkie zdzierstwo
                Last edited by Wujcio_Shaggy; 2004-06-08, 09:06.

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• wojtek1
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.02
                  • 118

Bardzo ładne, reprezentacyjne ale chyba tylko dla bogatych piwowarów.
                  Pivo s uzaverom a kovanim-ta mi się bardzo podoba ale kosztuje 280 koron. Szkoda.

Comment

• Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

Wszystkie te butelki strasznie drogie!
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• wojtek1
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.02
                      • 118

Najpóźniej jutro (mam taką nadzieję) będę w posiadaniu oferty na butelki do piwa ze znanej z wcześniejszych postów huty. Łatwiej więc będzie uzgodnić zainteresowanym osobom dalsze postępowanie.

Pozdrawiam

Comment

• Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

mjp napisał(a)
                        ... Gdyby ktoś jeszcze rzucił namiary na producenta skrzynek....

Comment

• wojtek1
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.02
                          • 118

CarlBerg napisał(a)

Pytałeś może o ceny i sprzedaż modeli APO II 0,25 litra lub Vichy RFN 0,33 litra ?
                          Ano otrzymałem przed chwilą ofertę:

a.. Apo II 0,25 l - 26,00 PLN / 100 szt. netto - 3280 szt. na palecie
                          b.. Apo 0,33 l -26,00 PLN / 100 szt. netto - 2968 szt. na palecie
                          c.. Vichy 0,33 l - 30,00 PLN / 100 szt. netto -2394 szt. na palecie
                          d.. Vichy 0,5 l - 34,00 PLN / 100 szt. netto - 2023 szt. na palecie
                          e.. Obus - 0,5 l - 28,00 PLN / 100 szt. netto - 2086 szt. na palecie
                          Warunki dostawy: EXW Ujście
                          Warunki płatności: przedpłata
                          Minimum sprzedażowe - 1 paleta

Oferta jest ważna 3 miesiące.

Wynika z tego, że Europy i Steinie II nie mają aktualnie w sprzedaży więc przepraszam za nieaktuale dane we wcześniejszym poście (ale tak mi podano).
                          Last edited by wojtek1; 2004-06-09, 09:27.

Comment

• Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

Jakbym nie liczył, to się nie opłaca, z transportem wychodzi ok. 50 gr / sztuka. Chyba, że znajdzie się transport za darmo. A jeśli do tego ktoś będzie musiał odebrać autem i przewieźć dalej, to dochodzą dodatkowe koszty. W Lidlu butelki NRW są po 30 gr. sztuka i do tego 6 zł. skrzynka. Euro wszędzie są po 50 gr.

Comment

• mapajak
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.12
                              • 1187

Obecnie najlepsze źródło butelek to piwo "Kryształ" ze Zwierzyńca.
                              Za cenę 1,29-1,45, zależnie od sklepu, otrzymujemy bezzwrotną butelkę EURO i 0,5 l naprawdę dobrego piwa.
                              Należy się pospieszyć z zakupem, gdyż przypuszczam, że browar w ten sposób pozbywa się zapasu starych butelek EURO i niedługo to piwo nie będzie już dostępne.

Comment

• arzy
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.06
                                • 2814

mapajak napisał(a)
                                Obecnie najlepsze źródło butelek to piwo "Kryształ" ze Zwierzyńca.
                                Za cenę 1,29-1,45, zależnie od sklepu, otrzymujemy bezzwrotną butelkę EURO i 0,5 l naprawdę dobrego piwa.
                                Należy się pospieszyć z zakupem, gdyż przypuszczam, że browar w ten sposób pozbywa się zapasu starych butelek EURO i niedługo to piwo nie będzie już dostępne.
                                Podobnie jest ze Złotym Kurem. Można go dostać w Auchan za 1.29 zł. w bezzwrotniej butelce.
                                "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

Bractwo Piwne
                                Skład Piwa
                                Piszę poprawnie po polsku!

Comment

Przetwarzanie...
                                X