Fermentor JAM

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mawas
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.02
    • 299

    Fermentor JAM

    Zgodnie z zapowiedzią i za pozwoleniem Arta przedstawiam zdjęcia i krótki opis fermentora JAM

    wysokość całkowita - 85cm
    wysokość zbiornika - 72cm
    pojemność całkowita - 40l
    pojemność robocza - 35l

    materiał 100% KO
    Attached Files
    http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!
  • czujnik
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.11
    • 177

    #2
    Piękne cacko a ile kosztuje ?

    Comment

    • Mawas
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.02
      • 299

      #3
      W części stożkowej zastosowano zawory jeden spustowy drugi przelewowy
      Attached Files
      http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

      Comment

      • elroy
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.10
        • 359

        #4
        Piękne
        Z przyjemnością zobaczyłbym zdjęcie małego fragmentu po prawej stronie, bo rozumiem, ze właśnie tam jest coś co spełnia rolę rurki fermentacyjnej.
        Podrawiam!

        ps: oczywiście mam na myśli zdjęcie nr 1 - nim wysłałem post, zdążyło pojawić się zdjęcie nr 2
        Ostatnia zmiana dokonana przez elroy; 2004-04-01, 21:21.
        www.piwo.org

        Comment

        • Mawas
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.02
          • 299

          #5
          Masz rację. Jest to odpowietrznik wodny i na oryginalnym zdjęciu był widoczny.
          Nie potrafię jeszcze obrabiać tych zdjęć.
          http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Jeśli chodzi o konstrukcję to wygląda niem identycznie jak moja koncepcja (tu nie da się cudów wymyślić), z tym, że ja zrezygnowałem z zaworu bocznego do spustu piwa. Wydaje mi się, że wystarczy tylko zawór dolny, ten sam, co do spustu drożdży (zresztą ten zawór może służyć także do spuszczania osadów gorących i zimnych z brzeczi przed fermentacją).

            Mam natomiast inny pomysł co do pokrywy - nie płaska, ale trochę kopulasta z otworem do wyrzucania piany i kołnierzem do odbierania tej piany - takie nawiązanie do średniowiecznej metody fermentacji w beczkach i odzysku drożdzy z piany. Nie wiem, jakby się to sprawdziło, bo to taka luźna teoria.

            Comment

            • Rolek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.08
              • 1038

              #7
              Odp: Fermentor JAM

              Imponujące, mniam!
              Ale żeby nie było tak słodko: boczny spust. Sądzę, że jest trochę za nisko. Na zdjęciach i opisach "oryginalnych" stożkowców ów spust jest w połowie wysokości stożka. Jeśli będzie zbyt nisko, nie przyniesie rezultatu, jaki on by miał nie być.
              W tej kwestii zgadzam się z Krzysiem - boczny zawór uważam za zbędny, wystarczyłby w zupełności tylko dolny.
              Poza tym, bomba! Zdrowie !

              Comment

              • slado
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.07
                • 1072

                #8
                Ładne.
                Ja zostawiłbym boczny zawór na stożku ale wyprowadziłbym go pod kątem w dół (prostopadle do stożka). Oczywiście z obracaną, zagiętą rurką wewnątrz fermentora, tak jak w opracowaniu Crizz-a się wspomina.
                Zalety tego rozwiązania są oczywiste i szkoda byłoby z nich rezygnować.
                Z tym odzyskiem drożdży z piany to chyba lekka przesada. Może w ramach eksperymentów. I tak większość będzie zbierać osady z dna, zaworem dolnym. No ale "klient nasz pan" i różne pokrywy mogą być dostępne opcjonalnie przy zakupie.
                Trochę pojemność odbiega od naszych przyzwyczajeń. Jeśli dobierze się odpowiednio pozostałe elementy - kociołki warzelne/zacierne to w zasadzie nie ma to znaczenia.
                Lepiej jednak byłoby trzymać się pojemności ok. 30 oraz 50 litrów. Ot dwie lub cztery skrzynki piwka.
                Ostatnia zmiana dokonana przez slado; 2004-04-02, 07:06.

                Comment

                • crizz
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.02
                  • 1255

                  #9
                  slado napisał
                  Ja zostawiłbym boczny zawór na stożku ale wyprowadziłbym go pod kątem w dół (prostopadle do stożka). Oczywiście z obracaną, zagiętą rurką wewnątrz fermentora, tak jak w opracowaniu Crizz-a się wspomina.
                  Zalety tego rozwiązania są oczywiste i szkoda byłoby z nich rezygnować.
                  Zgadzam się. Zawór boczny wspawany na stałe może nie mieć zastosowania. Co, jeśli osady drożdżowe go przykryją? Powinna być obracana rurka, którą możnaby ustawić tak, żeby piwo ściągać znad osadów.

                  Mawas - jaki jest kąt stożka?

                  Comment

                  • Mawas
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2002.02
                    • 299

                    #10
                    Kąt stożka 70st. natomiast zawór boczny wstawiliśmy tak nisko aby zminimalizować straty piwa.Gdyby zamontować go w połowie stożka, to pozostałoby ok 2 -2,5l piwa w fermentorze - szkoda

                    Fermentor z góry
                    Attached Files
                    http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                    Comment

                    • Mawas
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2002.02
                      • 299

                      #11
                      Odpowietrznik wodny, uszczelka hermetyczna, pokrywa z wpustem stabilizującym
                      Attached Files
                      http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                      Comment

                      • crizz
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.02
                        • 1255

                        #12
                        Mawas napisał
                        Kąt stożka 70st. natomiast zawór boczny wstawiliśmy tak nisko aby zminimalizować straty piwa.Gdyby zamontować go w połowie stożka, to pozostałoby ok 2 -2,5l piwa w fermentorze - szkoda

                        Ale gdyby była obracana rurka...

                        Comment

                        • Mawas
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2002.02
                          • 299

                          #13
                          Jeżeli przed rozlaniem spuścimy dolnym zaworem pozostałe po cichej fermentacji osady, to czy obracana rurka wylewu coś by dawała?
                          http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                          Comment

                          • Rolek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.08
                            • 1038

                            #14
                            Mawas napisał(a)
                            Jeżeli przed rozlaniem spuścimy dolnym zaworem pozostałe po cichej fermentacji osady, to czy obracana rurka wylewu coś by dawała?
                            Jeżeli przed rozlaniem spuścimy dolnym zaworem pozostałe po cichej fermentacji osady, to czy boczna rurka jaka by nie była - obracana, czy też nie, jest w ogóle potrzebna?
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Rolek; 2004-04-02, 13:30.

                            Comment

                            • crizz
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.02
                              • 1255

                              #15
                              Tylko czy spłyną tylko osady? Obawiam się, że wskutek otwarcia dolnego zaworu w osadzie zrobi się dziura przez którą zacznie płynąć młode piwo, a osad na ściankach pozostanie. Trzeba by to sprawdzić, ale takie mam odczucie.
                              Inne wyjście - do dolnego zaworu mocujemy mniej więcej litrowy pojemnik, zawór zostawiamy otwarty. W trakcie fermentacji osady gromadzą się w pojemniku. Można zamknąć zawór, zdemontować pojemnik i wylać osady; w razie potrzeby na powrót zamontować pojemnik i otworzyć zawór. Ale musiałby mieć dość dużą średnicę, więc do rozlewu do butelek pewno jakaś przejściówka by się przydała...
                              Ostatnia zmiana dokonana przez crizz; 2004-04-02, 13:49.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X