Śrutownik stołowy Porkert

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • blues-beer
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.11
    • 114

    Śrutownik stołowy Porkert

    W ofercie Browamatora pojawił się śrutownik Porkert – produkowany w Czechach. Czy ktoś może miał możliwość sprawdzenia tego urządzenia i podzieli się opinią?
  • quduaty
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.07
    • 80

    #2
    no właśnie o to pytałem w wątku "tani śrutownik"
    Czy ktoś widział, czy ktoś wie
    Krew to życie - a piwo to jego esencja

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Z wierzchu wygląda dobrze. Konstrukcja stalowa, cena przyzwoita - myślę, że to dobra oferta. Jeśli działa tak, jak mój stary kaszownik, to jest wystarczający. Jeszcze zamiast korbki mały silnik...

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Tu jest obrazek i dane techniczne.

        Comment

        • mjp
          † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
          • 2004.02
          • 954

          #5
          Wczoraj widziałem ten śrutownik w działaniu podczas Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich. Śrutuje szybko i czynność nie wymaga zbytniego wysiłku. Co do jakości śrutowania, wszyscy obecni zgodzili się, że nie ma żadnych zastrzeżeń. Przy takiej cenie śrótownik wart jest polecenia.
          Pozdrawiam.
          Maciek
          Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

          Comment

          • may
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.01
            • 1508

            #6
            mjp napisał(a)
            Wczoraj widziałem ten śrutownik w działaniu podczas Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich. Śrutuje szybko i czynność nie wymaga zbytniego wysiłku. Co do jakości śrutowania, wszyscy obecni zgodzili się, że nie ma żadnych zastrzeżeń. Przy takiej cenie śrótownik wart jest polecenia.
            Pozdrawiam.
            Jak już wczesniej wspomniałem nabyłem w Browamatorze śrutownik PORKERT.Wczoraj przeprowadziłem test urządzenia i odniosłem pozytywne wrażenie. Waga śrutownika 5 kg, mozliwość rozłożenia na elementy, śrutowanie sprawne - możliwość regulacji tarcz mielących.Również uważam, że śrutownik wart polecenia.
            Attached Files

            Comment

            • may
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.01
              • 1508

              #7
              Mikrobrowar SPD i S-ka w wersji SPD i Syn
              Attached Files

              Comment

              • may
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.01
                • 1508

                #8
                Już po śrutowaniu. Słód karmelowy jasny gotowy do zacierania kolejnej warki: Koźlak wg. receptury elroya.
                Attached Files

                Comment

                • Rolek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.08
                  • 1038

                  #9
                  may napisał(a)
                  Już po śrutowaniu. Słód karmelowy jasny gotowy do zacierania kolejnej warki: Koźlak wg. receptury elroya.
                  Masz jakieś zbliżenie na śrutę? Chętnie rzuciłbym okiem na to.
                  Nie ukrywam, że jestem ciekaw wyników testu, bo też kupiłem Porkerta, ale na razie został tylko dokładnie wykąpany.

                  A co do Koźlaka - podzielisz się recepturą? Jakoś nie trafiłem z wyszukiwarką.

                  Comment

                  • may
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.01
                    • 1508

                    #10
                    Rolek napisał(a)
                    Masz jakieś zbliżenie na śrutę? Chętnie rzuciłbym okiem na to.
                    Nie ukrywam, że jestem ciekaw wyników testu, bo też kupiłem Porkerta, ale na razie został tylko dokładnie wykąpany.

                    A co do Koźlaka - podzielisz się recepturą? Jakoś nie trafiłem z wyszukiwarką.
                    Jutro umieszczę lepszej jakości fotkę ze śrutą.
                    A co do receptury myslę, że lepiej będzie jak zgłosisz się do erloya.

                    Comment

                    • Rolek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.08
                      • 1038

                      #11
                      may napisał(a)
                      Jutro umieszczę lepszej jakości fotkę ze śrutą.
                      Dziękuję i czekam.
                      A co do receptury myslę, że lepiej będzie jak zgłosisz się do erloya.
                      Cóż, czasem o najbardziej oczywistych rozwiązaniach się nie pomyśli .

                      Comment

                      • elroy
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2002.10
                        • 359

                        #12
                        Rolek napisał(a)
                        [B]Dziękuję i czekam.

                        Cóż, czasem o najbardziej oczywistych rozwiązaniach się nie pomyśli .
                        Podeślę Ci na PW wieczorkiem recepturę.

                        Pytanie do Maya.
                        1. Jak z prędkością mielenia?
                        2. Z czego wykonane są elementy mielące

                        Pozdrawiam
                        www.piwo.org

                        Comment

                        • Rolek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.08
                          • 1038

                          #13
                          elroy napisał(a)
                          Podeślę Ci na PW wieczorkiem recepturę.
                          [...]
                          Pozdrawiam
                          Dzięki bardzo! Nawet nie zdążyłem się zebrać żeby posłać PW, a tu masz .

                          Twoje !

                          Comment

                          • breslauer
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 2690

                            #14
                            elroy napisał(a)
                            Podeślę Ci na PW wieczorkiem recepturę.

                            Pytanie do Maya.
                            2. Z czego wykonane są elementy mielące
                            Z tego, co pamiętam z Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich, wykonane są z metalu, ale słyszałem też, że istnieje możliwość zamówienia tarcz ceramicznych.

                            Comment

                            • may
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.01
                              • 1508

                              #15
                              elroy napisał(a)


                              1. Jak z prędkością mielenia?
                              Prędkość śrutowania? A może wydajność ? Jeżeli to drugie to Browamator podaje:20 kg na godzinę. Śrutowałem 0,6 kg słodu przez dosłownie 1 min.

                              elroy napisał(a)


                              2. Z czego wykonane są elementy mielące
                              Co do tego z czego wykonane są tarcze to odpowiadam: nie wiem.Nie znam się na metalach aby stwierdzić co to może być za stop metalu. Może zrobię fotkę tarcz mielących i umieszczę w temacie.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X