Śrutownik stołowy Porkert

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

    #31
    Można też poprosić znajomego czecha aby kupił i przywiózł do Żywca
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #32
      Bawiłem się już w śrutowanie Porkertem, ale dotąd tylko gościnnie, gdy Borysowy Browar szykował się do warzenia. Tym razem wypożyczyłem od Borysko Porkerta i samodzielnie ześrutowałem słód. Jeszcze go nie zastosowałem, ale i tak jestem zadowolony z pracy - bez żadnych problemów uzyskałem praktycznie nienaruszoną łuskę i bardzo rozdrobnione ziarna, tak więc spodziewam się wysokiej skuteczności zacierania.
      Mam nadzieję, ze po wakacjach mój browar wzbogaci się o własnego Porkerta.

      Comment

      • cyborg_marcel
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.03
        • 3467

        #33
        Wczoraj pierwsze śrutowanie Porkertem - bardzo miło, obsługuje się go całkiem sprawnie, wygodna regulacja grubości śrutu (nawet mączkę można zrobić), a do tego stanowi miły element wystroju kuchni
        Według mnie dobra jakość za rozsądną cenę.
        Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

        Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

        Comment

        • rozbor
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2004.05
          • 186

          #34
          Niedawno wszedłem w posiadanie Porkerta.
          Wczoraj wykonałem pierwsze śrutowanie - działa bez zarzutu.
          Nie było żadnych problemów z filtracją.
          Attached Files
          N 50°58'47,9"
          E 20°50'34,7"

          Comment

          • wg2
            Porucznik Browarny Tester
            • 2004.07
            • 264

            #35
            Mycie "świeżego" śrutownika.

            Czy przed pierwszym użyciem śrutownika Porkert myłeś go, jeśli tak to czym. Jest fabrycznie "naoliwiony" i stąd to pytanie
            WG2
            GAWEŁ

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23960

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wg2
              Czy przed pierwszym użyciem śrutownika Porkert myłeś go, jeśli tak to czym. Jest fabrycznie "naoliwiony" i stąd to pytanie
              WG2
              ja go na razie jedynie dobrze powycierałem ręcznikiem papierowym. przed zasadniczym użyciem trzeba by go dokładnie umyć, żeby nie było tłustych pozostałości poprodukcyjnych.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • jerzy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.10
                • 4707

                #37
                Po umyciu proponuję od razu dobrze wytrzeć, a jeszcze lepiej wysuszyć np. w piekarniku - bo inaczej tarcze mielące pokryją się rdzawym nalotem...
                browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                Comment

                • kangurpl
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.03
                  • 2660

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wg2
                  Czy przed pierwszym użyciem śrutownika Porkert myłeś go, jeśli tak to czym. Jest fabrycznie "naoliwiony" i stąd to pytanie
                  WG2
                  Ja wsadziłem do zmywarki
                  Jak ktoś nie ma to doskonały do odtłuszczania jest Ludwik.
                  Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                  "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                  "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                  Comment

                  • adam16
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2001.02
                    • 9865

                    #39
                    Do mnie dotarł Porketowy śrutownik i niedługo go odtłuszczę ze smarów.
                    Browar Hajduki.
                    adam16@browar.biz
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                    Comment

                    • Ahumba
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.05
                      • 9081

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
                      Do mnie dotarł Porketowy śrutownik i niedługo go odtłuszczę ze smarów.
                      I ja dziś stałem się właścicielem śrutownika
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                      Comment

                      • oryks
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2002.01
                        • 297

                        #41
                        Mój już umyty i gotowy do akcji.

                        Comment

                        • Rolek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.08
                          • 1038

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oryks
                          Mój już umyty i gotowy do akcji.

                          Takie tam skojarzenie .

                          Comment

                          • rozbor
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2004.05
                            • 186

                            #43
                            Wydajność

                            Ześrutowanie 3,5 kg słodu i 0,5 kg płatków owsianych zajęło mi 13 minut.
                            Na pewno można dużo szybciej, ale nie napinałem się - kręciłem na luzie
                            N 50°58'47,9"
                            E 20°50'34,7"

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X