Śrutownik stołowy Porkert

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • oryks
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.01
    • 297

    #16
    elroy napisał(a)
    Podeślę Ci na PW wieczorkiem recepturę.
    ...
    Co tak chowacie te receptury ?

    Comment

    • may
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.01
      • 1508

      #17
      oryks napisał(a)
      Co tak chowacie te receptury ?
      Może tajemnica handlowa

      Comment

      • elroy
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.10
        • 359

        #18
        oryks napisał(a)
        Co tak chowacie te receptury ?
        Nie chowamy
        Zamieszczę publicznie jak dotrę do domu.
        www.piwo.org

        Comment

        • elroy
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.10
          • 359

          #19
          elroy napisał(a)
          Nie chowamy
          Zamieszczę publicznie jak dotrę do domu.
          Zdecydowałem zamieścić gdzie indziej , bo tutaj raczej nie na temat.

          Hej
          www.piwo.org

          Comment

          • may
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.01
            • 1508

            #20
            Rolek napisał(a)
            [B]Masz jakieś zbliżenie na śrutę? [B]
            Myślę, że jakość fotki nie jest zadawalająca. Mimo tego mankamentu umieszczam zainteresowanym.
            Attached Files

            Comment

            • Borysko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.02
              • 1144

              #21
              Odświeżam temat, bo jestem zainteresowany zakupem.
              Posiadacze śrutownika, zamieszczajcie swoje opinie. Jak wygląda śruta w porównaniu z tą śrutowaną na Maltmillu w BA? Czy wydajność zacierania pozostaje ta sama? A co z filtracją? Będę wdzięczny za uwagi!

              Comment

              • czujnik
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.11
                • 177

                #22
                Mam takowy śrutownik i nawet już go używałem.
                Powiem tyle - warty swej ceny. Prosta regulacja doskonały do czyszczenia, wystarczy rozkręcić na części pierwsze podobnie jak ręczną maszynkę do mielenia mięsa. Jeżeli chodzi o wydajność zmieliłem 2 kg słodu może w 4-5 minutek. Filtrowanie o wiele szybsze niż do tej pory ( używałem maszynki elektrycznej do mięsa )
                Dla mnie rewelacja zupełnie wystarczająca na moje potrzeby.

                Comment

                • dessloch
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.05
                  • 127

                  #23
                  Odp: warka 14

                  Borysko napisał(a)
                  A tak wyglądało przygotowanie do śrutowania...
                  masz może rady co do tej śrutownicy?

                  tam była taka niby zawleczka, metalowe kółeczko, co się montowało przy kulce... nie mogłem tego zamocować, w końcu zgubiłem.

                  ale problem mam inny... nie wiem jak optymalnie ustawić śrutownicę, żeby dobrze mi mieliła. Bo patrząć na twoje zdjęcie, trochę grubiej mielisz... ustawiasz samym pokrętłem tym od kólki czy jeszcze tymi takimi po bokach? CO zrobić, żeby było tak ładnie ześrutowane jak u ciebie na zdięciach podanych niżej? Bo mi trochę drobniej to wychodzi :/

                  Comment

                  • Borysko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.02
                    • 1144

                    #24
                    Śrutowanie śrutownikiem porkert.

                    dessloch napisał(a)
                    masz może rady co do tej śrutownicy?
                    tam była taka niby zawleczka, metalowe kółeczko, co się montowało przy kulce... nie mogłem tego zamocować, w końcu zgubiłem.
                    Pewnie chodzi ci o pierścień, który ma za zadanie utrzymywać kulkę na miejscu. Ja swój wyjąłem, gdyż był nieco skrzywiony i praktycznie uniemożliwiał precyzyjne śrutowanie. Po wyjęciu staram się bardzo uważać, by nie zgubić kulki.

                    dessloch napisał(a)
                    [/B]ale problem mam inny... nie wiem jak optymalnie ustawić śrutownicę, żeby dobrze mi mieliła. Bo patrząć na twoje zdjęcie, trochę grubiej mielisz... ustawiasz samym pokrętłem tym od kólki czy jeszcze tymi takimi po bokach? CO zrobić, żeby było tak ładnie ześrutowane jak u ciebie na zdięciach podanych niżej? Bo mi trochę drobniej to wychodzi :/ [/B]
                    Regulacja odbywa się wyłącznie śrubą czołową. Te motylki po bokach należy dokręcić mocno i tak zostawić. Jeśli chodzi o ustawienie grubości śrutowania to należy poszukiwać złotego środka.
                    Po pierwsze ten śrutownik jest wrażliwy na regulację. Wystarczy obrócić śrubę o jakieć 30 stopni, by różnica w grubości śruty była zauważalna.
                    Po drugie, grubość śruty to kompromis:
                    zmielimy drobniej - wtedy łatwiej i szybciej wyekstrahujemy skrobię (łatwiejsze i skuteczniejsze zacieranie) ale możemy narazić się na poważne kłopoty przy filtracji (jeśli zmielimy też łuski ziaren);
                    zmielimy grubiej - wtedy filtracja będzie szybka i łatwa, ale spadnie nam skuteczność zacierania, a w grubej śrucie może pozostać skrobia, którą wypłuczemy do piwa podczas wysładzania.
                    Staraj się śrutować najdrobniej jak się da, aby łuski pozostały w miare nienaruszone. Nie musisz z tym jednak przesadzać, niektórzy forumowicze mielą słód na mąkę i też są w stanie uzyskać piwo. Mają po prostu więcej kłopotów z filtracją.

                    życzę powodzenia w śrutowaniu

                    Comment

                    • Hannibal
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.03
                      • 1426

                      #25
                      Też niedawno zakupiłem sobie taki śrutownik. Na oko śruta była zbliżona do tej z Browamatora. Jednak coś mi źle poszło z filtracją. Użyłem 3 kg słodu pilzneńskiego, oraz po jednym karmelowego jasnego i pszenicznego. Filtracja trwała chyba z 4 godziny, a ekstrakt przy 20 litrach wyniósł ok. 10,6 Blg. Czy ktoś wie co mi poszło nie tak? Zauważyłem, że podczas filtracji z ześrutowanego słodu (może z pszenicznego) zrobiła się "paćka".
                      "All the good things for those who wait"

                      Comment

                      • mirekkk
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2003.09
                        • 101

                        #26
                        To, zapewne, przez pszenicę. Pszenica uważana jest za bardzo oporny surowiec do filtrowania.

                        A z innej beczki, zwilżacie słód przed śrutowaniem Porketem?
                        Pozdrawiam,
                        Mirek

                        Comment

                        • strzelczyk76
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2003.11
                          • 823

                          #27
                          Nareszcie, w końcu nabyłem! Będzie u mnie już w sobotę - przywiezie mi go najlepsza z żon - jak wróci z delegacji z Czeskiego Zlina (do tego jeszcze zestaw czeskich piw of course)

                          No i ta cena - na nasze wyszło dokładnie 100 zł. Teraz widzę że Browamator faktycznie przegina z cenami - a przecież pewnie sprowadzają prosto od producenta - gdzie mają jeszcze taniej.

                          Także niedługo sprawdzę, czy wart swojej ceny, ale czytając wasze opinie - chyba nie powinienem mieć wątpliwości.

                          NORMALNOŚĆ



                          Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

                          Comment

                          • rozbor
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2004.05
                            • 186

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika strzelczyk76
                            Nareszcie, w końcu nabyłem! Będzie u mnie już w sobotę - przywiezie mi go najlepsza z żon - jak wróci z delegacji z Czeskiego Zlina (do tego jeszcze zestaw czeskich piw of course)

                            No i ta cena - na nasze wyszło dokładnie 100 zł. Teraz widzę że Browamator faktycznie przegina z cenami - a przecież pewnie sprowadzają prosto od producenta - gdzie mają jeszcze taniej.
                            ...
                            Mógłbyś dać jakieś bliższe namiary, gdzie to cudo można kupić?
                            Być może w czerwcu wybiorę się do Czech i też bym kupił, no bo ta cena...
                            N 50°58'47,9"
                            E 20°50'34,7"

                            Comment

                            • strzelczyk76
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2003.11
                              • 823

                              #29
                              My wife - kupiła w jakimś mniejszym miasteczku 15 km od Zlina, po weekendzie napiszę dokładnie gdzie. Można też poszukać przedstawicielstw Porkerta - i poszukać gdzieś w pobliżu
                              NORMALNOŚĆ



                              Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

                              Comment

                              • jerzy
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2001.10
                                • 4707

                                #30
                                Można zakupić bezpośrednio w fabryce, w Skuhrov nad Bělou - około 30 km od przejścia granicznego Kudowa / Nachod. Śrutownik kosztuje 657 kć (niecałe 100 zł). I tylko trzeba tam pojechać w dzień roboczy...
                                browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                                Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X