"Lodówka" fermentacyjna / chłodnia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • adamlog
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.12
    • 6

    Tak, ale z wodą w fermenatorze. Przy 4 butelkach 1,5l z zamrożoną wodą udało mi się uzyskać temp. ok 7-8 stopni. Wydaje mi się że osiągnięta temperatura zależy tez od temp w pomieszczeniu w którym stoi chłodnia. Ja robiłem to w mieszkaniu więc temp powiedzmy 22 stopnie. Być może gdyby umieścić ją w temp o te 4-5 stopni niższej wyszły by okolice 4 stopni o jakie Ci chodzi
    Last edited by adamlog; 2013-01-09, 07:22.

    Comment

    • gwzd
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2012.01
      • 622

      7-8 to też nieźle zdam relację, jak uda mi się to zbudować i wstawię pierwszą warkę - pewnie jakoś pod koniec miesiąca.

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        Gdyby temat ten czytał posiadacz lodówki Samsung RW33EBSS
        to proszę o zerkniecie do tematu www.browar.biz/forum/showthread.php?t=97002
        Jest pytanie

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • Marwis
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2010.10
          • 36

          Witam.
          Nie znalazłem lepszego tematu, więc tutaj się podepnę.
          Szukam niedużej lodówki bezagregatowej do fermentacji pierwszych lagerów. Znalazłem 50L, ale patrząc na wymiary 30L wiadro nie zmieści się do środkahttp://allegro.pl/wydajna-lodowka-50...060718460.html
          Da się znaleźć coś trochę większego w podobnej cenie czy raczej pozostaje kupić mniejsze wiadro?

          Comment

          • radekam
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2006.03
            • 165

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marwis Wyświetlenie odpowiedzi
            Witam.
            Nie znalazłem lepszego tematu, więc tutaj się podepnę.
            Szukam niedużej lodówki bezagregatowej do fermentacji pierwszych lagerów. Znalazłem 50L, ale patrząc na wymiary 30L wiadro nie zmieści się do środkahttp://allegro.pl/wydajna-lodowka-50...060718460.html
            Da się znaleźć coś trochę większego w podobnej cenie czy raczej pozostaje kupić mniejsze wiadro?
            Ja używam starej lodówki wyprodukowanj w 1980 r. Do środka wchodzi beczka 50 ltr. Poszukaj po strychach czy garażach wśród znajmoych - może ktoś ma.
            Ta z allegro wydaje się stanowczo za mała.
            Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
            W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
            W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

            Comment

            • Marwis
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2010.10
              • 36

              Właśnie chodzi mi o taką możliwie małą, a drugie chciałbym taką bez agregatu, podobno jest bardzo cicha.

              Comment

              • Krakus
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                🥛🥛🥛
                • 2007.04
                • 204

                To i ja dorzucę swoje 5 groszy.
                Do zrobienia swojej chłodziarki użyłem ok. 50-litrowego, plastikowego wiadra, stojącego bezużytecznie na tarasie. Okleiłem je od środka folią termoizolacyjną o grubości 5 mm (dno, brzegi i wieko). Mieści się w nim 33-litrowe wiadro fermentacyjne. Do chłodzenia używam 1,5l plastikowych butelek z lodem. Przy temperaturze w mieszkaniu (bo tu cacko stoi) ok. 22 st.C i 7 takich butelkach temperatura w chłodziarce spadła do 6 st.C (temperatura mierzona między fermentorem a brzegiem wiadra).
                Prowizorka, ale działa.

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23931

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krakus Wyświetlenie odpowiedzi
                  To i ja dorzucę swoje 5 groszy.
                  Do zrobienia swojej chłodziarki użyłem ok. 50-litrowego, plastikowego wiadra, stojącego bezużytecznie na tarasie. Okleiłem je od środka folią termoizolacyjną o grubości 5 mm (dno, brzegi i wieko). Mieści się w nim 33-litrowe wiadro fermentacyjne. Do chłodzenia używam 1,5l plastikowych butelek z lodem. Przy temperaturze w mieszkaniu (bo tu cacko stoi) ok. 22 st.C i 7 takich butelkach temperatura w chłodziarce spadła do 6 st.C (temperatura mierzona między fermentorem a brzegiem wiadra).
                  Prowizorka, ale działa.
                  Co ile musisz wymieniać wkłady dla zachowania stabilnej temperatury? U nas po serii różnych opcji ze styropianową lodówką fermentacyjną włącznie stanęło na używanej lodówce pod zabudowę, mieści fermentor 33l albo fermzillę27 albo 2 pepsikegi.
                  Last edited by ART; 2020-12-30, 17:31.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • Krakus
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    🥛🥛🥛
                    • 2007.04
                    • 204

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi

                    Co ile musisz wymieniać wkłady dla zachowania stabilnej temperatury? U nas po serii różnych opcji ze styropianową lodówką fermentacyjną włącznie stanęło na używanej lodówce pod zabudowę, mieści fermentor 33l albo fermzillę27 albo 2 pepsikegi.
                    Ja wymieniam je codziennie wieczorem, zanim się lód całkowicie roztopi. Pozwala to na utrzymanie w miarę stabilnej temperatury. Jeżeli występują jakieś wahania, to rzędu ok. 1, góra 2 st.C. Prowizorka, ale lepsze to niż nic.

                    Comment

                    • k_s
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2017.05
                      • 66

                      Ja używam małej lodówki wolnostojącej bez zamrażalnika. Fermentor 33l mieści się w niej na styk. Do sieci podłączona jest przez programator czasowy pracujący w cyklu 50:50, ponieważ włączona na stałe ma zbyt niską temperaturę.

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10769

                        idzie zima
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10769

                          a tak poważnie to mam lodówkę MPM
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X